Spalvoti balkonai bado akis

Savavališką balkonų ir langų dažymą sustabdys tik baudos.

Daugiabučių namų gyventojai niekada nesitaria su administracija, kokia spalva perdažyti išorinius buto langus ar balkoną. Todėl daugelis pastatų mirga įvairiausiomis spalvomis, o sustabdyti gyventojų savivalę niekaip nepavyksta.

Būtina pasitarti

Retas klaipėdietis prieš dažydamas ar stiklindamas balkoną teiraujasi kitų nuomonės. Todėl namo fasadai marguoja visomis vaivorykštės spalvomis.

Klaipėdos miesto savivaldybės vyriausiojo dailininko Mindaugo Petrulio nuomone, kai kurie uostamiesčio pastatai dėl to atrodo apgailėtinai.

„Žmonės laikosi savų taisyklių ir mano, kad bendras estetinis vaizdas ne jų reikalas”, – piktinosi M.Petrulis.

Miesto dailininko teigimu, prieš atliekant bet kokius išorinio pastato vaizdo atnaujinimo darbus reikėtų kreiptis į namų ūkio valdas ir juos suderinti su administratoriumi.

Leidimų neprašė

Namų bendrijų pirmininkai ar administratoriai privalo rengti projektus ir teirautis namo gyventojų nuomonės apie pastato išorę. Jeigu šalia stovi keli pastatai, langų ar balkonų spalvas reikia derinti su viso kvartalo gyventojais.

Tačiau tartis su gyventojais nėra taip paprasta.

„Debreceno valdų” direktorė Vida Kistenienė tikino, kad per 10 jos darbo metų nė vienas žmogus dėl dažymo ar balkonų stiklinimo neprašė leidimo.

Pasak V.Kistenienės, gyventojai yra labai pasyvūs, todėl tikėti, kad kas nors priverstų juos pasikeisti, būtų utopiška.

„Paskutiniame pasitarime iš name esančių šimto keturiasdešimt keturių butų panoro dalyvauti tik vienas žmogus”, – apgailestavo direktorė.

Sustabdyti klaipėdiečių savavaliavimą dažant langus ar stiklinant balkonus, anot V.Kistenienės, galėtų tik baudos.

Žada rūpintis

Savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Gediminas Pocius tikino, kad langus ir balkonus galima perdažyti tik ta spalva, kokia buvo nuo pastato pastatymo dienos.

Norint keisti spalvą, reikia tartis su namą administruojančiu asmeniu.

„Jeigu visas namas nusprendė keisti langų spalvą, nors tai beveik nerealu, reikia rašyti projektą”, – aiškino G.Pocius.

Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėja Lilija Misiulienė patikslino, kad už savavališką dažymą kol kas jokios baudos netaikomos, tačiau greitai situacija turėtų pasikeisti.

„Šioms problemoms spręsti jau yra sudaryta speciali darbo grupė, kurią globos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė”, – sakė L.Misiulienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.