Rusijos bankininkas – jau laisvėje

Generalinė prokuratūra į laisvę paleido daugiau kaip penkiolika mėnesių Lukiškių kalėjime praleidusį Rusijos bankininką Igorį Babenką

Vakar apie 16 val. iš Lukiškių kalėjimo į laisvę buvo paleistas

Rusijos naftos kompanijai „Jukos” priklausiusio banko „Menatep Sankt Peterburg” filialo Stavropolyje 56 metų valdytojas Igoris Babenka. „Dar netikiu, kad esu laisvėje”, – LŽ prisipažino bankininkas.

Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus prokurorė Meilutė Mejerienė vakar popiet nusprendė Babenkai sušvelninti kardomąją priemonę – Kretingoje gimusiam, tačiau Stavropolyje gyvenusiam bankininkui skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Asmens dokumentai iš Babenkos paimti dar pernai, kai birželio pabaigoje jis buvo sulaikytas savo motinos namuose Antakalnyje.

Viename šio mikrorajono daugiabučių Babenka ir ketina įsikurti. „Pirmiausia reikia adaptuotis – suprasti, kas yra laisvė, nes daugiau nei metus praleidau kalėjime”, – sakė jis. Verslininkas ketina pasirūpinti savo sveikata. Nors Lukiškėse jam ir buvo skirtas gydymas, vyriškis teigia tebesijaučiantis prastai.

„Kameroje skaičiau knygą, kai atėjęs prižiūrėtojas liepė man susirinkti daiktus, – apie netikėtą išėjimą į laisvę kalbėjo Babenka. – Pamaniau, kad perkels į kitą kamerą, bet buvo pasakyta, kad jau esu išleidžiamas į laisvę. Buvo labai netikėta, nes maniau, kad tai bus padaryta tik išnagrinėjus ekstradicijos bylą”.

Paleisti Babenką į laisvę Generalinė prokuratūra nusprendė, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas praėjusį pirmadienį paskelbė neskundžiamą nutartį, kad Migracijos departamentas jam pagrįstai suteikė prieglobstį. Teismas konstatavo, kad Babenka priskiriamas su „Jukos” vadovais Michailu Chodorkovskiu ir Platonu Lebedevu siejamų asmenų ratui, todėl jam Rusijoje grėstų pavojus. Tokios taktikos laikėsi daugelis pasaulio valstybių ir su „Jukos” susijusių asmenų neišduodavo. Rusijos prokurorų teisinės pagalbos prašymą vykdžiusi Lietuvos generalinė prokuratūra laikėsi kitokios pozicijos – esą Babenka tėra eilinis sukčius.

„Gavau prieglobstį ir leidimą nuolat gyventi Lietuvoje, todėl čia ketinu ir pasilikti”, – vakar džiaugėsi Babenka. Jo ekstradicijos byla artimiausiu metu turėtų būti nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme. Neabejojama, kad Babenka nebus perduotas Rusijai.

Šios šalies prokurorai jį kaltina pasisavinus per 333 mln. rublių (33 mln. litų), tačiau Babenkos kaltę grindžiančių įrodymų Lietuvai nepateikė.

Politikų sluoksniuose neoficialiai buvo kalbama, kad Babenką prokurorai galėtų iškeisti į informaciją apie Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho diplomą, o šiam buvusiam politikui pasislėpus nuo Lietuvos teisėsaugos Maskvoje – ir duomenis apie jį patį patį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.