Salmonelės bijo švaros ir karščio

Liga, kuria dažniau būdavo sergama vasaros pradžioje, šiemet užklupo rudenį

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) analizės duomenimis, per šių metų devynis mėnesius, palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, Kauno apskrityje net 60 proc. išaugo sergamumas salmonelioze. Iš viso šia liga susirgo 525 apskrities gyventojai, daugiau kaip pusė – 295 yra kauniečiai.

Protrūkis neįprastu metų laiku

Salmoneliozė – ūmi sezoninė žarnyno infekcija. Jos proveržiai paprastai įvyksta gegužės, birželio mėnesiais, o šiemet daugiausiai salmoneliozės atvejų buvo užregistruota rugsėjo mėnesį, kai Kaune šia ūmia užkrečiamąja žarnyno liga susirgo net 134 gyventojai.

Daugiausiai sirgo vaikai, iš jų net 70 proc. ikimokyklinukai, esantys patys didžiausi smaližiai. Pasak visuomenės sveikatos specialistų, vaikams salmoneliozė gana pavojinga, nes mažieji sunkiausiai pakelia didelį organizmo skysčių netekimą ligos metu.

Rugsėjo mėnesį Kaune kilo du salmoneliozės protrūkiai. Į gydytojus kreipėsi 8 žmonės. Susirgusiųjų buvo daugiau, tačiau kiti gydėsi patys. Ligos sukėlėjų perdavimo veiksniu, anot visuomenės sveikatos specialistų, galėjo būti dviejų Kauno įmonių plikyti pyragaičiai bei tortas, pagaminti pažeidžiant maisto saugą reglamentuojančius teisės aktus. Pasak KVSC specialistų, vieną protrūkių galėjo sukelti į gamybą patekę salmonelėmis užteršti kiaušiniai. Dėl to rekomenduota Kauno maisto perdirbimo įmonių vadovams visapusiškai sustiprinti savikontrolės sistemos valdymą siekiant išvengti tolesnės maisto produktų taršos gamybos proceso metu.

Garantas – maisto saugumas

Salmonelioze sergančių žmonių skaičius auga visoje Lietuvoje, daugiau kaip 90 proc. ligonių užsikrečia per maistą. Šalyje šiais metais užregistruota per 150 infekcinių ligų protrūkių, plintančių būtent šiuo būdu. Iš jų daugiau kaip 30 proc. yra salmoneliozės protrūkiai.

Pasak KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės, vienas efektyviausių būdų užkertant kelią salmoneliozei tebėra gyventojų švietimas. Atlikus epidemiologinę analizę, paaiškėjo, kad šiemet Kaune net 77 proc. salmoneliozės susirgimų įsiplieskė namų aplinkoje, nesaugiai gaminant patiekalus, laikant maisto produktus.

Dėl ikimokyklinių įstaigų maisto blokų darbuotojų kaltės užsikrėtė 4 proc., o dėl netinkamai maisto gamybos įmonėse paruošto maisto, parduodamo prekybos įmonėse, – 2 proc. salmonelioze sirgusių žmonių.

Žalių kiaušinių pavojus

Epidemiologinės ligonių apklausos duomenimis, dažniausiai salmonelioze žmonės užsikrečia per gyvūninį maistą: vištieną, kalakutieną, kitą mėsą, žalius kiaušinius, taip pat valgydami kreminius konditerijos gaminius. Pavojingiausi tie, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių. Užsikrėsti galima ir nuo salmonelioze sergančio žmogaus per neplautas rankas arba suvalgius paukščių ir galvijų fekalijomis užterštų daržovių.

Ligos nesunku išvengti. Salmonelės bijo švaros ir aukštos temperatūros. Laikantis higienos, gerai išvirus ar iškepus mėsą (kai nebeteka iš jos rausvas skystis) bei kiaušinius, jos žūva. Būdamos atsparios šalčiui salmonelės puikiai išgyvena užšaldytoje mėsoje, jai atitirpus sparčiai dauginasi.

Gydytojai epidemiologai rekomenduoja

„Salmonelėmis neužsikrėsite, jei išvengsite žalios mėsos, tiksliau jos skysčių ir kiaušinių sąlyčio su pagamintais maisto produktais, šaldytą paukštieną ir kitą mėsą atitirpinsite šaldytuve, prieš gamindami ją nuplausite, neragausite žalios mėsos nei faršo”, – perteikia gydytojų patarimus KVSC atstovė spaudai Viktorija Kleinienė.

Ji primena, kad karštu tekančiu vandeniu bei indų plovikliu būtina plauti virtuvės įrankius, indus ar aplinkos paviršius, ant kurių dorojama ar laikoma žalia mėsa, kiaušiniai.

Patariama valgyti tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius (trynys turi būti kietas), šiltų kiaušinių kambario temperatūroje negalima laikyti ilgiau kaip 2 valandas.

Senos tiesos – kiekvieną kartą prieš maisto gaminimą ar apdorojus žalią mėsą, pasinaudojus tualetu ar turėjus sąlytį su gyvūnų ar ligonių fekalijomis būtina plauti rankas su muilu, o sergant žarnyno infekcine liga negaminti maisto kitiems. Ypač svarbu plauti rankas prieš valgį išmokyti savo vaikus.

Salmoneliozės požymiai – viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmas, praėjus 12-72 valandoms po užsikrėtimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.