Kauno valdžios veiksmai primena nacionalizaciją

Bandantis susigrąžinti tėvų žemę kaunietis patyrė miesto politikų akibrokštą – šis turtas bus parduotas aukcione

Kelerius metus kaunietis Zbignevas Krapikas bando susigrąžinti tėvams priklausiusį žemės sklypą Panerių gatvėje. Nepaisant palankių Seimo kontrolieriaus išvadų, šis turtas bus parduotas viešame aukcione.

Pasak Antikorupcinės komisijos pirmininko Stasio Žirgulio, buvo kreiptasi į Savivaldybės administraciją, tačiau ji atsisako stabdyti aukcioną.

„Tai primena didžiulę aferą, kuria turėtų susidomėti teisėsaugos institucijos. Jaučiuosi taip, tarsi buvusią tėvų žemę antrą kartą nacionalizuotų”, – teigė Z.Krapikas.

Politikai privatizacijos nesustabdė

Dar vasarą Panerių gatvėje 252-uoju numeriu pažymėtą automobilių stovėjimo aikštelę kartu su sargo nameliu siūlyta išbraukti iš privatizuojamų objektų sąrašo. Toks sprendimo projektas parengtas po Seimo kontrolieriaus išvadų, kuriose teigiama, kad aikštelė beveik nefunkcionuoja ir yra apleista. Taip pat suabejota, ar ji reikalinga visuomenės poreikiams.

Seimo kontrolierius dar metų pradžioje rekomendavo šį objektą išbraukti iš privatizuojamų objektų sąrašo. Tačiau Kauno politikai išvadas ignoravo ir ketvirtadienį įvyks šio objekto aukcionas.

Oficialiai teigiama, kad bus parduota automobilių stovėjimo aikštelė ir beveik 12 kvadratinių metrų kontrolės postas. Tačiau verslininkus kur kas labiau domina daugiau kaip 2 hektarų ploto žemės sklypas.

Iš pretendento pasityčiota

Antikorupcinės komisijos pirmininkas S.Žirgulis patvirtino, kad gautas Z.Krapiko skundas ir žadama pradėti tyrimą. „Būtent dėl šių priežasčių paprašėme sustabdyti aukcioną. Tačiau gavome neigiamą atsakymą”, – sakė politikas.

„Po apsilankymo Savivaldybėje gavau raštą, kuriame man pasiūlyta dalyvauti aukcione. Ką aš turiu daryti? Pirkti savo tėvų žemę. Tai aukščiausio laipsnio pasityčiojimas”, – teigė Z.Krapikas.

„Jis, kaip ir kiekvienas potencialus pirkėjas, turi teisę dalyvauti minėto objekto aukcione”, – teigė Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas.

Pradinė parduodamo objekto kaina – 4,6 milijono litų. R.Mačikėnas patvirtino, kad šiuo aukcionu domisi ne vienas potencialus pirkėjas.

Iškils daugiabutis namas?

Iki šiol miesto politikai, nesugrąžindami buvusiems savininkams žemės sklypų, teigdavo, kad automobilių aikštelės reikalingos visuomenės poreikiams, nes tai ypač aktualu miesto centre. Tačiau Panerių gatvėje esanti aikštelė tik formaliai galėtų būti priskirta šiai kategorijai. Net ir Savivaldybės administracijos atstovai abejoja, ar šį objektą įsigijęs pirkėjas jame paliks automobilių stovėjimo aikštelę.

„Asfaltas ten nusidėvėjęs. Greičiausiai šiame sklype iškils daugiabutis namas. Apie tokią statybų aikštelę gali pasvajoti ne vienas verslininkas”, – sakė R.Mačikėnas.

Jo teigimu, dabar stabdyti aukcioną nėra galimybių. „Šis klausimas daug kartų svarstytas miesto Taryboje, tačiau aukciono sustabdymui nebuvo pritarta. Dabar dėl to į mane kreipėsi miesto Tarybos narys Erikas Tamašauskas ir Antikorupcinės komisijos atstovai. Iš esmės jie mane ragina imtis neteisėtų veiksmų ir nutraukti aukcioną. Negaliu vadovautis simpatijomis ar antipatijomis”, – teigė skyriaus vedėjas.

Neturėjo įtakingų užtarėjų

Z.Krapikas „Kauno dienai” teigė, kad kol kas dar nežino, kokių priemonių imsis po aukciono. „Sunku pasakyti, tačiau svarstysime visas įmanomas galimybes. Sunku suvokti, kodėl miesto politikai ignoruoja Seimo kontrolieriaus išvadas. Parduodamas sklypas nereikalingas visuomenės poreikiams, todėl turėtų būti atkurtos nuosavybės teisės”, – sakė kaunietis.

Antikorupcinės komisijos pirmininkas S.Žirgulis teigė, kad susidaro įspūdis, jog Kaune žemės sklypai sugrąžinami tik tiems savininkams, už kurių stovi įtakingi pirkėjai.

Dar metų pradžioje miesto Taryba be jokių ginčų panaikino skverą Neries pakrantėje. Tai suteikė galimybę didžiulę teritoriją sugrąžinti buvusių savininkų palikuonims. Tokių pavyzdžių mieste yra ir daugiau.

„Z.Krapiko atveju aiškiai matome, kad minėtos aikštelės visuomenės poreikiams nereikia. Kodėl jos tada neatiduodame buvusių savininkų palikuoniui, o teikiame privatizacijai? Tai stebina”, – sakė S.Žirgulis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.