Vairuotojams teks prisiminti benziną

Rekordiškai pabrangus suskystintoms dujoms, teks daugiau pirkti benzino.

Degalinių operatoriai aiškina, kad dujos brangsta, nes jų trūksta. Tačiau Latvijoje šio kuro litras pigesnis nei Lietuvoje net 27 centais.

Spalio 13 dieną suskystintų dujų kaina „Statoil” degalinėse Vilniuje siekė 1,8 lito, Rygoje – 1,57 lito, o Taline 1,83 lito už litrą.

Vakar pigiausiai Lietuvoje suskystintos dujos „Lukoil” degalinėse kainavo Vilniuje – 1,9 lito už litrą. Visuose kituose Lietuvos miestuose suskystintų dujų litras kainavo tiek pat – 1,99 lito.

Antradienį Latvijoje suskystintos dujos taip pat pabrango, tačiau kainavo net 27 centais mažiau – 1,68 lito už litrą.

„Suskystintos dujos brangsta Lietuvoje todėl, kad jų neįmanoma gauti nei Baltarusijoje, nei Rusijoje. Tenka vežti net iš Lenkijos. Dujų reikia importuoti beveik visą reikiamą kiekį. Jos yra brangesnės nei perkant iš „Mažeikių naftos. Gali būti, kad vairuotojams teks važinėti tik benzinu”, – sakė „Lukoil Baltija” generalinio direktoriaus pavaduotojas mažmeninei prekybai Romas Turlinskas.

Anot jo, ir kitose šalyse trūksta dujų. Todėl jos pabrango apie 10 procentų. Rusijoje yra įvestos kvotos, kiek leidžiama išvežti dujų, nes pirmiausiai aprūpinama vietinė rinka.

„Po įvykusios avarijos naftos perdirbimo bendrovėje „Mažeikių nafta” įmonė dujų gamina tiek, kiek pakanka buitinėms reikmėms – daugiabučių gyventojams, kurie dujas naudoja kaip kurą, ir suskystintų dujų balionams. Mes niekada nepagamindavome reikiamo kiekio”, – sakė „Mažeikių naftos” atstovas spaudai Giedrius Karsokas.

„Pernai transportui buvo panaudota 207 tūkstančių tonų suskystintų dujų. Tai beveik 600 tonų suskystintų dujų per dieną. „Mažeikių nafta” pagamindavo 75 procentus reikiamo kiekio. Likęs kiekis buvo įsivežamas iš Rusijos ir Baltarusijos”, – sakė Ūkio ministerijos Energetikos išteklių departamento atstovas Vladas Gagilas.

„Mažeikių nafta” toną suskystintų dujų parduoda už 2562 litus su PVM ir akcizais. Ši kaina beveik nesikeitė jau mėnesį. Litrą dujų akcizas pabrangina 20 centų.

Tikimasi, kad per kelias savaites dujos turėtų atpigti, nes Lietuvoje padaugės įvežtinių dujų.

Dujų įrangos montavimo įmonės „Miketa” direktorius Jurijus Miketas mano, kad dujų kaina turėtų nukristi.

Anot jo, tokia didelė ji negali būti. Šiuo metu norinčių montuotis dujų įrangą nebėra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.