Mokslinių tyrimų stipendijas gavusių doktorantų skaičius pasiekė rekordą

Šiemet valstybės stipendijas už aktyvius mokslinius tyrimus gavo rekordinis skaičius doktorantų. Net 593 Lietuvos aukštųjų mokyklų doktorantai už savo mokslinį iniciatyvumą buvo paskatinti stipendijomis, kurių bendra suma 2006 m. siekė 1.364.000 Lt.

Stipendijas doktorantams, aktyviai vykdantiems mokslinius tyrimus, kasmet skiria Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas. Rekomendacijas dėl stipendijų skyrimo parengia mokslo sričių ekspertų komitetų pirmininkai. 2005 m. tokias stipendijas gavo 477 doktorantai, 2004 – 377.

„Jau antri metai iš eilės stipendijomis paskatiname šimtu doktorantų daugiau, nei ankstesniais metais, nes kasmet sulaukiame vis daugiau prašymų, doktorantai tampa aktyvesni”, – sakė Sigitas Renčys, Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo direktorius. Pasak jo, Fondo stipendijas gali gauti tik tie doktorantai, kurie vykdo aktyvią mokslinę veiklą – atlieka tyrimus, skelbia mokslines publikacijas.

Šiemet 456 doktorantai gavo paprastą 205 Lt mėnesinę stipendiją, dar 137 gavo padidintą stipendiją, siekiančią 250 Lt. Tarp doktorantų, gavusių Fondo stipendijas, daugiausia buvo atstovaujančiųjų technologiniams mokslams (239), fiziniams (178) bei biomedicinos (154) mokslams. Socialinių ir humanitarinių mokslų doktorantų stipendijas gavo mažiau – atitinkamai 119 ir 79.

Mokslinių tyrimų stipendijos dydį Fondo valdyba nustato kasmet, atsižvelgdama į pateiktų prašymų skaičių, doktorantų mokslinių darbų kiekį ir jų lygį, mokslinių tyrimų stipendijoms numatytą lėšų sumą.

Nuo 1997 m. Fondas doktorantų stipendijoms išmokėjo 9,5 mln. Lt ir patenkino 90 proc. visų pateiktų prašymų.

Mokslinių tyrimų stipendija doktorantams skiriama vieneriems metams ir išmokama dalimis kiekvieną ketvirtį. Šios stipendijos skiriamos ir mokamos neatsižvelgiant į kitas pinigines išmokas. Doktorantai paprastai gauna stipendijas ir iš savo aukštosios mokyklos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.