Šiemet dar daugiau mokesčių mokėtojų dalį savo mokesčių skyrė paramai

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad du procentus nuo 2005 metais sumokėtų pajamų mokesčio paramai beveik 400 tūkstančių gyventojų Lietuvos vienetams (pagal Lietuvos Respublikos Labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti paramą) skyrė per 40 mln. litų. Paramos gavėjams jau pervesta beveik 32 mln. litų.

Praėjusiais metais paramai bei labdarai skirti daugiau kaip 36 milijonai litų. Du procentus nuo pajamų mokesčių paramai tada skyrė beveik 370 tūkstančių gyventojų. 2004-aisiais paramai skirta 25 milijonai litų.

Šiemet paramą gaus daugiau nei 10 tūkstančių įvairių visuomeninių organizacijų, fondų ir t.t. Praėjusiais metais paramą gavo tūkstančiu paramos gavėjų mažiau.
Daugiausia pinigų paramai skyrė Vilniaus miesto gyventojai – daugiau kaip 12,8 milijono litų, Vilniaus rajono gyventojai skyrė beveik 900 tūkst. litų, kauniečiai – daugiau nei 5 mln. litų (rajone – 0,785 mln.). Klaipėdos gyventojų indėlis į paramą ir labdarą – beveik 3 mln. litų, (rajono – beveik 0,5 mln.), Šiaulių miesto ir rajono atitinkamai – daugiau kaip 1,7 ir 0,289 milijono litų, Panevėžio miesto ir rajono gyventojai paramai skyrė atitinkamai 1,5 ir 0,324 milijono litų. Kiek daugiau nei milijoną paramai šiemet pervedė ir Mažeikių rajono gyventojai.

Didžiausia pinigų suma, kaip ir praėjusiais metais pervesta Visuomeninės organizacijos „Lietuvos lenkų sąjungos” Vilniaus rajono skyriui – jiems skirta daugiau kaip 290 tūkstančiai litų (praėjusiais metais – daugiau kaip 264 tūkst. litų). Vilniaus m. labdaros fondas „Gabijos vidurinės mokyklos bendruomenės centras” šiemet gaus daugiau kaip 135 tūkst. litų, Viešoji įstaiga Lietuvos futbolo fondas – daugiau kaip 127 tūkst. litų, Lietuvos raudonojo kryžiaus draugija – beveik 116 tūkst. litų, Visagino stačiatikių šv. Panteleimono parapijai skirta beveik 110 tūkst. litų.

Gyventojai daugiausia pinigų šiemet skyrė Savivaldybių biudžetinėms įstaigoms (pervesta beveik 15 mln. litų), asociacijoms (beveik 11 mln. litų), viešosioms įstaigoms (apie 5 mln. litų), labdaros ir paramos fondams (3,2 mln. litų); valstybės biudžetinėms įstaigoms (1,8 mln. litų).
„Gyventojai šiemet darė mažiau klaidų pildydami prašymus paramai skirti, o pinigai gavėjus pasiekė anksčiau nei pernai. Vis dėlto vienos iš pagrindinių klaidų – neteisingo dviejų procentų padalijimo skirtingoms organizacijoms – gyventojai neišvengė ir šiemet. Iš tiesų mokesčių mokėtojai gali du procentus nuo savo pajamų mokesčio paskirstyti ne vienam paramos gavėjui, tačiau šis paskirstymas turi būti viename prašyme. Kai kurie mokesčių mokėtojai tarkim vieną procentą skyrė vienai mokyklai, kitą procentą – kitai, tačiau tai nurodė ne viename prašyme, o dviejuose. Tokiu atveju paramą gavo tik vienas gavėjas. Norint to išvengti mokesčių mokėtojams reikėtų pildyti tik vieną prašymą. Taip pat reikėtų neužmiršti, kad parama gavėjus pasieks tik tuomet, kai pervedama suma viršija 10 litų, todėl gyventojai turėtų įdėmiai suskaičiuoti, kokią pinigų sumą jie skiria vienai ar kitai organizacijai, fondui ar kitam paramos gavėjui.”,- akcentavo D. Zabulionis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.