Ateityje automobiliai galės aimanuoti

Galimas dalykas, kad po kelerių metų automobiliai skleis įvairiausius garsus.

Juk dabar mašina gali tik pypti. Kai kurių eismo saugumo ekspertų nuomone, monotoniška sirena jau beviltiškai paseno, praneša „Deutsche Welle”. Kaip tik todėl jaunas vokiečių išradėjas iš Chemnico siūlo naują garsinių signalų sistemą.

Pasak Jenso Miulšteto, kai automobilio kompiuteris įspėja vairuotoją apie kokią nors problemą, tai paprastai pasigirsta garsus cypimas. Ir neretai sunku suprasti, ką gi jis reiškia.

Kaip tik todėl reikia padaryti taip, kad mašinos įspėjamieji signalai būtų lengvai „perskaitomi”. Pavyzdžiui, jeigu vairuotojas arba keleivis pamiršo prisisegti, tai, pasak Jenso, automobilis turi seriją trumpų spragtelėjimų, panašių į garsus, pasigirstančius segant saugos diržus, jam tatai priminti. O tais atvejais, kai automobilis dideliu greičiu artėja prie pavojingo kelio ruožo, mašinos garsiakalbiuose turi pasigirsti ratų stabdymo garsas.

Anot J. Miulšteto, jo atlikti eksperimentai rodo, kad tokia vairuotojų informavimo sistema leidžia jiems kur kas greičiau suvokti, kokią žinią siunčia automobilis. Beje, jau dabar žinoma, kad 25 metų amžiaus išradėjo darbu susidomėjo mažiausiai dvi žinomos automobilių gamybos kompanijos. Tad visai galimas dalykas, kad po kelerių metų koks nors „Volkswagen” ar „Opel” galės ne tik cypti, bet ir spragsėti, girgždėti, aimanuoti ar gargaliuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.