Palanga apsiėjo ir be elektros

Žadėtas juodasis sekmadienis Palangoje nebuvo toks jau baisus.

Nuo ankstaus ryto iki vakaro be elektros likę didžiausio Lietuvos kurorto gyventojai ir verslininkai patyrė nepatogumų, tačiau didesnių problemų tai nesukėlė.

Saulėtą ir šiltą sekmadienį populiariąja J. Basanavičiaus gatve vaikščiojo ne mažiau žmonių nei eilinį rudens savaitgalį. Daugelis kurorto svečių džiaugėsi gražia diena ir ko nors neįprasta net nepastebėjo: J. Basanavičiaus gatvėje veikė maždaug pusė kavinių ir restoranų, dirbo ir spaudos kioskas, o gatvės prekeiviai kaip visada siūlė įsigyti kebabų bei karštų vaflių.

Tačiau kavinėse buvo neįprastai tylu, nes negrojo muzika ir neveikė televizoriai, o ant staliukų ir tualetuose degė žvakės. Dalis verslininkų buvo pasirūpinę elektros generatoriais, o kiti sugebėjo išsiversti ir be elektros.

Vienoje J. Basanavičiaus gatvės kavinių padavėja atsiprašinėjo klientų, kad kavos aparatas neveikia, todėl kava bus gaminama tradiciniu būdu – maltas kavos pupeles užpilant karštu vandeniu. Virtuvės darbuotojai žvakių šviesoje ruošė maistą, plovė indus.

Kai kur J. Basanavičiaus gatvėje vietoje rusiškos muzikos šlagerių buvo girdėti elektros generatorių burzgesys. Baro savininkas Audronius Macius sakė, kad generatoriaus nuoma atsiėjo apie 260 litų. Verslininkas apgailestavo, kad 9 kW galingumas yra nepakankamas. „Indus pats plaunu rankomis – indaplovė neveikia. Visai kaip armijos laikais, – šypsojosi A. Macius, kurio kavinėje buvo gausu žmonių. – Negalime savo klientams pasiūlyti įprasto komforto: neveikia televizoriai, muzikinis centras, negalime iškepti steikų, bulvyčių ar karštų sumuštinių. Neįsivaizduoju, kaip gali vykti tokie dalykai. Tai J. Basanavičiaus gatvės ir visos Palangos įvaizdžio gadinimas.”

Kitoje arčiausiai jūros įsikūrusioje kavinėje elektra net nebuvo dingusi. Padavėja Daiva stebėjosi: „Žadėjome šiandien visai nedirbti, bet atvažiavę pamatėme, kad elektra yra. Diena graži, žmonių nemažai – šis sekmadienis niekuo nesiskiria nuo kitų”, – sakė padavėja.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintautas Rekašius tvirtino, kad verslininkus nuo nuostolių gelbėja ir pati gamta, ir jų išradingumas. G. Rekašius prognozavo, kad nuostoliai bus minimalūs, tačiau neatmetė galimybės, jog kai kurie verslininkai – pavyzdžiui, konferencijas turėjusių atšaukti viešbučių savininkai – bylinėsis dėl žalos atlyginimo. „Bet brangiau gali kainuoti advokatų paslaugos”, – sakė G. Rekašius, per keturiasdešimt kurorto viešbučių, restoranų ir kavinių vienijančios organizacijos vadovas.

Centrinėje Palangos aikštėje kurorto Savivaldybės surengta nepasitenkinimo akcija „Balanos gadynė” palangiškiams virto smagia pramoga. Čia gyventojai buvo vaišinami kareiviška koše ir karšta arbata, koncertavo kapelos, o norintieji galėjo pasivaržyti kortų ar mezgimo varžybose. Vakare per didelį ekraną buvo ketinama transliuoti TV programas.

„Norime palangiškiams priminti laikus, kai dar nebuvo elektros, o sykiu išreikšti bendrą nepasitenkinimą, kad dvidešimt pirmame amžiuje, didžiųjų technologijų laikais, dar vyksta tokie dalykai, – sakė akcijos organizatorius Palangos kultūros centro direktorius Nerijus Stasiulis. – Renginys vyks tol, kol elektra bus pajungta. Palangiškiams pavaišinti buvo išvirta tūkstantis porcijų kareiviškos košės.”

Pensininkai Stasė ir Antanas Kalikauskai teigė galį gyventi ir be elektros: „Pakentėsime, nieko čia tokio, – numojo ranka senolė. – Maistą pasišildome dujomis, užsidegsime žvakių. Mes nesiskundžiame.” Palangiškiai džiaugėsi smagia švente ir gyrė gardžią košę.

Tuo tarpu šešiolikmetis Karolis širdo negalintis net normaliai pavalgyti. „Mūsų namuose yra elektrinė viryklė, todėl negalime pasigaminti maisto. Beveik badauju… Todėl čia ir atėjau – košės pavalgyti, su draugais kortomis pažaisti”, – kalbėjo jaunuolis. „Taip juk negalima, už tokius dalykus reikėtų į teismą paduoti”, – įsiterpė šešiolikmetis Edvinas.

Palangiškė Ona negalėjo suprasti, kodėl jos namuose elektros nėra, o kiti toje pačioje Sodų gatvėje gyvenantys palangiškiai ją turi. „Bet nieko čia baisaus. Mes mažų vaikų neturime, tad didelių problemų nėra”, – nesiskundė ponia Ona.

Siekiant užtikrinti palangiškių ir jų turto saugumą, Palangoje dirbo sustiprintos policijos pajėgos. Tačiau policininkai teigė didelių rūpesčių neturėję.

Daliai gyventojų bei verslininkų elektra nebuvo atjungta. Anot AB VST atstovės ryšiams su visuomene Lauros Dabulytės, techninės galimybės leido elektrą tiekti apie 10 proc. gyventojų bei apie 15 proc. juridinių asmenų.

Elektra kurortui buvo atjungta dėl perdavimo tinklo rekonstrukcijos darbų, kurie esą buvo būtini prijungiant netoli Palangos pastatytas naujas vėjo jėgaines. Planuota, kad elektros tiekimas Palangai bus atnaujintas 22 valandą, tačiau tai pavyko padaryti anksčiau. L. Dabulytė pranešė, kad apie 15 valandą elektros tiekimas jau pradėtas atnaujinti, o maždaug iki 17.30 val. elektrą jau turėjo visi gyventojai. „Lietuvos energijos” Klaipėdos perdavimo skyriaus viršininko Vytauto Girdvainio teigimu, rekonstrukcijos darbai vyko itin sklandžiai ir sparčiau nei tikėtasi.

Trijų naujų vėjo jėgainių, kurios priklauso bendrovei „Vėjo spektras”, sraigtai sukasi nuo praėjusio trečiadienio. Pasak direktoriaus Alvydo Naujėko, šią savaitę ruošiamasi pajungti dar keturias jėgaines. Naująjį parką iš viso sudarys penkiolika vėjo malūnų, kurių bendras galingumas bus 30 MW. Anot A. Naujėko, šių jėgainių pagaminamos elektros energijos turėtų užtekti ne tik visai Palangai, bet ir Kretingos rajonui aprūpinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.