Baltarusija: diplomato mirtis – nelaimingas atsitikimas

Kaimyninės šalies teisėsauga padėjo tašką Lietuvos saugumo karininko Vytauto Pociūno mirties byloje. „Prokuratūra priėmė nutarimą nekelti baudžiamosios bylos, manome, kad diplomato žūtis tebuvo nelaimingas atsitikimas”, – LŽ sužinojo Baltarusijos generalinėje prokuratūroje.

Baltarusijoje paslaptingomis aplinkybėmis žuvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko, Lietuvos generalinio konsulato Gardine ministro patarėjo 48 metų Vytauto Pociūno mirties aplinkybių tyrimas kaimyninėje šalyje jau baigtas.

Bresto Lenino rajono prokuratūra spalio 6-ąją priėmė nutarimą nekelti baudžiamosios bylos dėl Lietuvos diplomato mirties. Tačiau visą surinktą medžiagą nutarė dar peržiūrėti Baltarusijos generalinė prokuratūra.

Generalinio prokuroro nurodymas

„Surinkti duomenys leidžia teigti, kad Pociūno mirtis tebuvo nelaimingas atsitikimas, – LŽ sakė Baltarusijos generalinėje prokuratūroje. – Diplomato žūties aplinkybės daugiau nebus tiriamos”.

Pasak kaimyninės šalies prokurorų, tyrimo medžiagą šiomis dienomis turėtų gauti Generalinė prokuratūra – toks buvo Baltarusijos generalinio prokuroro Piotro Miklaševičiaus nurodymas.

„Nusprendėme patikrinti visas tyrimo aplinkybes, kad visuomenei jos nekeltų jokių abejonių, – teigė Baltarusijos prokurorai. – Su visa medžiaga, jeigu bus išreikštas pageidavimas, galės susipažinti Lietuvos prokuratūra”.

Lietuvos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka neslėpė tik iš LŽ sužinojęs apie baltarusių baigtą tyrimą. Apie jo rezultatus Generalinei prokuratūrai vakar dar nebuvo oficialiai pranešta.

Apklausė ne visus

„Lietuvos prokuratūra parengė dar vieną teisinės pagalbos prašymą Baltarusijai, – sakė Kliunka. – Mūsų prokuroras dar kartą važiuos į Brestą ir bandys susipažinti bei parsivežti kai kuriuos dokumentus, ekspertizių išvadas”.

Pasak prokuroro, vykdydama Lietuvos prašymą Baltarusija apklausė visus asmenis. Apklausose leista dalyvauti ir mūsų atstovui. „Kadangi dėl diplomato žūties iškėlėme baudžiamąją bylą, turėjome daugiau procesinių galimybių – ne tik apklausti liudytojus, bet ir atlikti jų parodymų tikrinimą, atpažinimą”, – teigė Kliunka. Anot jo, tarp apklaustųjų buvo keletas asmenų, kurių baltarusiai dėl procesinių teisių suvaržymo nematė reikalo apklausti. Apklausti ir įvairaus rango diplomatai. Dėl teisinių suvaržymų nepakalbėta tik su JAV diplomatais.

Lietuva dar nėra gavusi Baltarusijos teismo ekspertų atlikto medicininio tyrimo galutinių išvadų. Kaimynai rugsėjo pabaigoje savo tyrimą buvo pratęsę, nes norėjo iš ekspertų gauti atsakymus į atliktas genoskopinę ir cheminę ekspertizes.

Ekspertizės – užsienyje

Lietuvos generalinė prokuratūra kai kurias chemines ekspertizes buvo prašiusi atlikti užsienio laboratorijose. „Šie tyrimai buvo atliekami ir Lietuvoje, bet norėjome, kad būtų išvengta klaidų, be to, mūsų prastesnė techninė bazė, – sakė Kliunka. – Galiu pasidžiaugti, kad Lietuvos ir užsienio ekspertų išvados sutapo”.

Vyriausiasis prokuroras pabrėžė, kad tik gavę Baltarusijos ekspertų išvadas Lietuvos pareigūnai galės atlikti lygiagretų kontrolinių ekspertizių tyrimą. „Jeigu jos nesutaps, apie tai turėsime kitokią nei Baltarusijos teisėsauga nuomonę”, – sakė Kliunka. Anot jo, kol kas neaišku, kada Lietuva baigs savo tyrimą.

Lietuvos ekspertai, atlikę pakartotinę palaikų ekspertizę, nustatė, kad diplomatas mirė nuo vidaus organų sužalojimo iškritus iš devinto aukšto. Ekspertai patvirtino, kad Pociūnas prieš mirtį vartojo alkoholį. Baltarusiai teigė diplomato kraujyje radę 1,9 promilės alkoholio. Ar Pociūnui galėjo būti į svaigalus įpilta klofelino, ekspertai nenustatė – jis greitai išgaruoja.

Dvi versijos

Lietuvos prokurorai tiria dvi versijas – nelaimingas atsitikimas ir nužudymas. Nelaimingo atsitikimo versija prokurorams pasirodė įtartina – viešbučio kambaryje, kuriame gyveno Pociūnas, palangės nors ir neaukštos, yra labai plačios. Be to, diplomato kambario durys nebuvo užrakintos, jis net nebuvo pasiklojęs lovos, neišjungęs šviesos, televizoriaus.

Kaip jau skelbė LŽ, Lietuvos generalinio konsulato Gardine pareigūnai Pociūnas, konsulas Dainius Trinkūnas ir vairuotojas Algirdas Šakėnas Breste dalyvavo Ukrainos nepriklausomybės dienos minėjimui skirtame bankete. Po jo diplomatai apie 22 val. grįžo į viešbutį „Inturist” ir dar maždaug keturias valandas praleido Pociūno kambaryje. Viešbučio apsaugos darbuotojai apie 2.15 val. išgirdo duslų garsą, bet nieko įtartino nepastebėjo, jokių paieškų nepradėjo. Apie 8 val. iš devinto aukšto iškritusį Pociūną aptiko į darbą atėję statybininkai.

Išsiuntė iš Lietuvos

Vienai slaptųjų VSD valdybų vadovavęs Pociūnas dalyvavo tiriant nušalintojo prezidento Rolando Pakso ir jo finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo veiklą. Pociūnas buvo parengęs nemažai pažymų apie Lietuvos pareigūnų korupciją, Lietuvos ir Rusijos valdžios ir verslininkų sąsajas, bandant savus žmones infiltruoti į Lietuvos energetikos ūkį.

Dėl Pociūno išsiuntimo į Baltarusiją tyrimą atlieka Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.