Ukrainos komercinio nekilnojamojo turto rinka turi didelį potencialą augti

Pastaraisias metais Ukraina aktyviai besidomintys Lietuvos investuotojai ir ateityje neturėtų prarasti susidomėjimo šia šalimi, nes Ukrainos komercinio nekilnojamojo turto rinka artimiausiu metu nemažins augimo tempų. Tai prognozuojama nekilnojamojo turto konsultantų bendrovės KOBA išleistoje Ukrainos komercinio nekilnojamojo turto rinkos apžvalgoje.

Po įspūdingo BVP augimo 2000–2004 m., 2005-aisiais Ukrainos makroekonomikos rodikliai pablogėjo, tačiau sumažėjusį BVP augimą lydėjo kokybiniai šalies ekonomikos pokyčiai – šešėlinės ekonomikos ir korupcijos mažinimas, didelis tiesioginių užsienio investicijų šalyje augimas. „Oranžinė revoliucija” atnešė teigiamų lūkesčių tarp investuotojų tiek šalies viduje, tiek už jos ribų.

„Komercinės nuosavybės rinkos segmentai Ukrainoje turi milžinišką potencialą augti. Šia rinka domisi vis daugiau užsienio investuotojų, kuriuos vilioja greitas ekonomikos augimas. Lietuvos investuotojams tai yra puiki proga pasinaudoti palankiomis galimybėmis, kurias atveria Ukrainos komercinio nekilnojamojo turto rinka”, – sako KOBA direktorius Erik Bach-Nielsen.

KOBA ekspertai teigia, kad geriausių biurų ir mažmeninės prekybos objektų investicijų pajamingumas šiuo metu siekia 10–11 proc. Jeigu objekto kokybė yra prastesnė (antrarūšė lokacija, nepalankios lizingo sąlygos ir kt.), pelningumas gali siekti net 20 proc.

Investuotojai daugiausia telkiasi Kijeve. Tai lemia aukštesnis gyvenimo lygis sostinėje, strateginė jos padėtis, čia susitelkusi dauguma bendrovių, greičiausiai auganti ekonomika šalyje. Šiuo metu investuotojų susidomėjimas kitais Ukrainos miestais yra mažesnis, nors jų potencialas yra milžiniškas.

Didžiausia profesionalių biurų patalpų paklausa yra Kijeve, kur savo biurus steigia dauguma užsienio bendrovių. Biurų segmentas bus gerokai išplėtotas per artimiausius 4–5 metus. Paklausių A, B ir C klasės biurų nuomos kainos šiuo metu yra aukštesnės net už Europos vidurkį. Netrukus Kijeve bus pradėti dideli biurų projektai, miesto panoramoje atsiras naujų dangoraižių.

Mažmeninės prekybos rinka yra perspektyviausias Ukrainos komercinio nekilnojamojo turto rinkos segmentas. Vietiniai nekilnojamojo turto rinkos plėtotojai įgyvendino daug projektų, tačiau dėl palankaus finansavimo stokos ir riboto žemės sklypų skaičiaus šie projektai nepatenkino augančio mažmeninės prekybos patalpų poreikio. Per artimiausius 2–3 metus tikėtinas ryškus šio segmento augimas. Jį skatins auganti vartotojų perkamoji galia ir išaugęs užsienio investuotojų susidomėjimas. Be to, daugelis tarptautinių mažmeninės prekybos tinklų paskelbė apie savo planus ateiti į Ukrainos rinką, o didžiosios plėtros kompanijos puoselėja planus ištirti galimybę investuoti ne tik sostinėje Kijeve, bet ir kituose Ukrainos miestuose.

Pramoninių ir logistikos patalpų rinka Ukrainoje kol kas neišplėtota, tačiau KOBA ekspertai prognozuoja šio segmento augimą artimiausiu metu, nes daugelis logistikos bendrovių jau planuoja įsikurti Ukrainoje.

Šalyje sparčiai didėjant keliautojų skaičiui, viešbučių rinka į augantį poreikį iki šiol nereaguoja. Pasak KOBA atstovų, iki 2010 m. Kijeve bus atidaryta apie 40–50 naujų viešbučių. Tikėtina, kad kokybės reikalavimai augs kartu su naujų kambarių skaičiumi. Be to, viešbučiai bus plėtojami ir rekreacinėse zonose. Patraukliausios vietos yra Juodosios jūros pakrantė (Odesa, Krymas) ir Karpatai (Lvovas, Užkarpatės regionai).

Ukrainos nekilnojamojo turto rinka auga greitai, šį augimą dar labiau paskatins tarptautinių žaidėjų pasirodymas. Šalies komercinio nekilnojamojo turto rinkos pelningumas mažės kartu su tvirtėjančia ekonomika, šalies integracija į Pasaulio prekybos organizaciją bei narystės ES perspektyvomis. KOBA prognozėmis, pelningumo lygis palaipsniui mažės ir ateityje sustos ties 9–10 proc. lygiu.

UAB KOBA, įkurta 1989 metais Kopenhagoje, yra nepriklausoma komercinio nekilnojamojo turto konsultantų bendrovė, turinti tarptautinės patirties. KOBA teikia visas paslaugas, susijusias su komerciniu nekilnojamuoju turtu. Šiandien, be pagrindinio biuro Danijoje, KOBA turi savo filialus Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje ir Ukrainoje. KOBA specializuojasi prekybinių, biuro ir gamybinių patalpų nuomos, prekybos ir investicijų rinkose, atlieka komercinio nekilnojamojo turto rinkos tyrimus, teikia komercinio nekilnojamojo turto vertinimo ir valdymo paslaugas. 2005 metais KOBA įvykdytų komercinio nekilnojamojo turto sandorių vertė siekė 300 mln. EUR, iš jų 120 mln. EUR vertės sandoriai įvykdyti Baltijos šalyse. Šiuo metu KOBA konsultantų vykdomų investicinių sandorių vertę sudaro apie 500 mln. EUR, iš jų 170 mln. vertės sandoriai vykdomi Baltijos šalyse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.