Prasidėjo gripo apskaitos sezonas

Spalio 2 d. prasidėjo sezoninis duomenų apie sergamumą gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) teikimas.
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro praėjusios savaitės laikotarpio gautais duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ŪVKTI neviršijo įprasto šiam metų laikui lygio. Bendras 5 didžiųjų Lietuvos miestų sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis (32,36 atvejo 10 000 gyv.) buvo kiek didesnis nei tuo pačiu metu praeitais metais (27,71 atvejo 10 000 gyv.). Viso registruota 10 gripo atvejų, iš jų 6 vaikams iki 17 metų amžiaus. Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis registruotas Vilniuje, didžiausias – Šiauliuose.
Europos gripo priežiūros sistemos EISS (European Influenza Surveillance Scheme) duomenimis, 38-ąją ir 39 – ąją metų savaitę vienuolika Europos šalių pateikė informaciją apie gripą. Olandijoje patvirtintas vienas A(H1) gripo atvejis. Kitose šalyse pagal geografinę sklaidą gripas neaktyvus.

Dabar tinkamiausias laikas – skiepytis nuo gripo.

Epidemiologai primena, kad gripas – tai greitai plintanti ir viena dažniausiai epidemijomis pasireiškiančių ūminė virusinė kvėpavimo takų infekcija, kuri paprastai paūmėja rudens-žiemos sezono metu. Šia liga gali susirgti kiekvienas, nes žmonių imlumas gripui yra visuotinis. Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 100 tūkst. susirgimų šia liga. Dėl gripo gali kilti rimtų komplikacijų, tokių kaip pneumonija, bronchitas, sinusitas, miokarditas, meningitas ir kitų. Veiksmingiausia gripo ir jo komplikacijų profilaktikos priemonė yra kasmetinis skiepijimasis. Gripo vakcina yra saugi ir efektyvi, imunitetas susidaro per kelias savaites. Net jeigu pasiskiepijus susergama, liga pasireiškia lengvesne forma, žmogus serga trumpiau, jam yra mažesnė komplikacijų tikimybė. Atliktų tyrimų duomenimis skiepijimai nuo gripo maždaug 4 – 5 kartus sumažina tiesiogines sveikatos priežiūrai (vizitai pas gydytojus, hospitalizacija, gydymas ir vaistų vartojimas) ir netiesiogines išlaidas dėl nedarbingumo (prarastos darbingos dienos).
Gripo virusas nuolat kinta (vidutiniškai 1 kartą per metus), dėl to Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kiekvienais metais prognozuoja labiausiai paplitusias viruso padermes ir rekomenduoja būsimojo sezono vakcinos sudėtį. 2006-2007 metų gripo sezonui PSO ir Europos Sąjungos institucijos rekomenduoja antigeninę vakcinos sudėtį atitinkančią:

A/New Caledonia/20/99 (H1N1)

A/Wisconsin/67/2005 (H3N2)

B/Malaysia/2506/2004

Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo epideminiam pakilimui, geriausia spalio-lapkričio mėnesiais, tačiau galima skiepytis ir vėlesniais gripo sezono mėnesiais. PSO ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras ragina pasiskiepyti kuo daugiau žmonių, o ypač rizikos grupių asmenims.

Vakcinacija ypatingai rekomenduojama šiems rizikos grupių asmenims:

– slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninių arba skyrių, globos institucijų pacientams;

– 65 m. ir vyresniems asmenims;
– vaikams vyresniems kaip 6 mėn., paaugliams ir suaugusiems, sergantiems lėtinėmis širdies kraujagyslių, plaučių ligomis, bronchine astma, metabolinėmis, inkstų ligomis, asmenims, kuriems yra imunodeficitinė būklė;
– vyresniems nei 6 mėn. vaikams ir paaugliams, nuolat vartojantiems aspiriną;

– moterims, kurios gripo sezono metu bus 3-9 nėštumo mėn;

– asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir globos institucijų darbuotojams;

– rizikos grupių asmenų šeimų nariams bei kitiems sąlytį turintiems asmenims;

– kūdikių iki 6 mėn. tėvams ir kitiems namiškiams, turintiems su jais sąlytį (siekiant apsaugoti kūdikius nuo infekcijos įnešimo);
– asmenims dirbantiems darbą, kurio metu susiduriama su dideliu žmonių skaičiumi (mokytojai, pardavėjai, visuomeninio transporto vairuotojai ir kt.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.