L.Boskos pašalinimas iš „Alitos“ privatizavimo buvo neteisėtas – Aukščiausiasis Teismas

Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad didžiausią kainą už alkoholio bendrovę „Alita” siūlęs Italijos verslininkas Luidžiterco Boska (Luigiterzo Bosca) 2003 metais buvo neteisėtai pašalintas iš šios alkoholio gamybos bendrovės privatizavimo.

Antradienį Aukščiausiasis Teismas panaikino Apeliacinio teismo praėjusių metų gruodžio sprendimą atmesti L.Boskos ieškinį ir paliko galioti tų pačių metų balandžio mėnesį priimtą teigiamą Vilniaus apygardos teismo sprendimą, pranešė L. Boskai atstovaujanti ryšių su visuomene agentūra „Publicum”.

Pasak L.Boską atstovaujančio advokato Jono Saladžiaus, Aukščiausiasis Teismas galutinai ir neskundžiamai nusprendė, kad italų verslininkas iš „Alitos” privatizavimo pašalintas neteisėtai ir Valstybės turto fondas privalės atlyginti jam dėl to patirtus 1,7 mln. litų nuostolius.

Į teismą dėl nesąžiningo pašalinimo Italijos verslininkas kreipėsi 2003 metais. Tuomet jis dalyvavo privatizuojant kontrolinį „Alitos” akcijų paketą, už kurį siūlė didžiausią – 90 mln. litų – kainą, arba 40 mln. litų daugiau negu buvo pradinė akcijų paketo kaina.

Tačiau Valstybės turto fondo sprendimu L.Boska buvo pašalintas iš privatizavimo konkurso, esą laiku neatvyko parafuoti privatizavimo sutarties. Nors verslininkas šį kaltinimą neigė, kontrolinį 83,77 proc. akcijų paketą 2004-ųjų pradžioje įsigijo „Alitos” vadovų grupė, pasiūliusi už akcijas mažiausią – 58,05 mln. litų – kainą.

L. Boska prašė teismo priteisti iš viso 2,4 mln. litų.

„Alitos” privatizavimą tiria speciali Seimo komisija. Jai yra pavesta išsiaiškinti, kodėl privatizavimo konkurso laimėtoju buvo pripažintas mažiausią kainą pasiūlęs pirkėjas, kuo remiantis didžiausią kainą pasiūlęs pirkėjas buvo iš konkurso pašalintas, ar tokiais veiksmais nebuvo padaryta žalos valstybei, kas dėl to yra atsakingas.

„Alitos” akcijos yra kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržos Einamajame prekybos sąraše.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "L.Boskos pašalinimas iš „Alitos“ privatizavimo buvo neteisėtas – Aukščiausiasis Teismas"

  1. ojojoi

    pasirodo Prezidentas Paksas buvo teisus,o ji puole be jokio tikslo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.