Vidutinė metinė infliacija rugsėjo mėnesį sudarė 3,5 procento

Statistikos departamentas kas mėnesį skaičiuoja pagal metodologiją su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI), naudojamą infliacijai ES matuoti. Šalies atitiktis Mastrichto sutartyje numatytam kainų stabilumo kriterijui vertinama atsižvelgiant į infliacijos lygį, apskaičiuotą pagal šį rodiklį.

Pagal SVKI apskaičiuota 2006 m. rugsėjo mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 3,5 procento ir sutapo su pagal nacionalinį VKI apskaičiuota vidutine metine infliacija.

Metinė infliacija (2006 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2005 m. rugsėjo mėn.) sudarė 3,3 procento ir buvo 0,1 procentinio punkto didesnė negu apskaičiuotoji pagal nacionalinį VKI.

Mėnesinė defliacija (2006 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn.) sudarė 0,1 procento ir sutapo su apskaičiuotąja pagal nacionalinį VKI.
Pagal SVKI ir nacionalinį VKI apskaičiuoti infliacijos lygiai gali skirtis dėl skirtingų svorių sistemų. SVKI svorių sistema aprėpia ne tik šalies nuolatinių gyventojų, bet ir institucinių namų ūkių bei nenuolatinių Lietuvos gyventojų ir lankytojų iš užsienio pinigines vartojimo išlaidas šalies ekonominėje teritorijoje. Nacionalinio VKI svorių sistema aprėpia tik šalies nuolatinių gyventojų vartojimo išlaidas. SVKI neaprėpia namų ūkių išlaidų lošimams ir finansinio tarpininkavimo paslaugoms, VKI šias išlaidas aprėpia.

Pagal Eurostato rekomendacijas metinei, vidutinei metinei, mėnesinei ir kitų laikotarpių infliacijai skaičiuoti naudojami SVKI, apskaičiuoti remiantis 2005 m. baziniu laikotarpiu dviejų ženklų po kablelio tikslumu. Kainų indeksai skelbiami dviejų ženklų po kablelio, infliacija – vieno ženklo po kablelio tikslumu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.