Prieš tuberkuliozės užkratą miesto centre – akcijomis ir raštais

Panevėžio pakraštyje esančią Tuberkuliozės ligoninę kitąmet ketinama perkelti į patį miesto centrą – Infekcinės ligoninės teritorijoje jau sumūrytas jai skirtas trijų aukštų pastatas. Sužinojusi, jog kaimynyste teks dalintis su tuberkuliozės užkrato nešiotojais, „Vilties” vidurinės mokyklos direktorė Danutė Iljinienė jau ruošiasi protesto akcijoms. Prie pedagogų grasina prisijungti greta esančio vaikų darželio vadovybė, privačių namų gyventojai. Infekcinės ligoninės vadovas Eugenijus Preidis įsitikinęs, kad jokio pavojaus nebus – esą pavojingesni tie sergantieji tuberkulioze, kurie nesigydo ir platina užkratą gatvėse.

Dėl grėsmingos kaimynystės sunerimusi „Vilties” vidurinės mokyklos bendruomenė nuo šiandien pradeda protesto akcijas. Kreipimosi tekste, kuris vakar buvo parengtas šioje mokymo įstaigoje, rašoma:

„Mes, Panevėžio „Vilties” vidurinės mokyklos bendruomenės nariai, kreipiamės į Jus, tikėdamiesi pagalbos ir supratimo. Šalia mūsų mokymo įstaigos, Panevėžio infekcinėje ligoninėje, steigiamas Pulmonologinis skyrius, kuriame bus gydomi įvairiomis tuberkuliozės formomis sergantys ligoniai.

Šiuo metu jaučiamas šios ligos paūmėjimas Lietuvoje, o taip pat ir mūsų mieste. Tai lėtinė užkrečiamoji liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikrobakterijos ir nuo ligonio užsikrečiama oro lašeliniu būdu. Panevėžio miesto centre įsikūrusi gydymo įstaiga sukeltų grėsmę mūsų vaikams, kurie mokosi ir gyvena šalia jos. Todėl prašome padėti apsaugoti mūsų vaikus ir sumažinti riziką susirgti šia liga”.

Raštas su bendruomenės narių parašais bus išsiustas Seimo pirmininkui, premjerui, sveikatos apsaugos, švietimo ministrams, vaiko teisių apsaugos kontrolierei.

Prie pedagogų prisideda irgi visiškai greta būsimosios tuberkuliozės ligoninės įsikūrusio vaikų lopšelio darželio „Varpelis” kolektyvas. Apie būsimą kaimynystę su siaubu kalba ir aplinkinių Algirdo gatvės namų gyventojai.

Pedagogai buvo apkaltinti bukumu

„Praeitą trečiadienį mokytojų taryba svarstė, kokių reikia imtis priemonių, kad mokiniai būtų apsaugoti nuo pavojingo užkrato. Nutarėme raštu išdėstyti savo problemą, surinkti parašus ir prašyti pagalbos. Moksleivių teisės turi būti apgintos”, – įsitikinusi „Vilties” vidurinės mokyklos direktorė Danutė Iljinienė.

Mokykloje organizuota darbo grupė numatė ir daugiau kovos prieš pavojingą kaimynystę priemonių. „Rengsime įvairias akcijas, susitikimus, piketus, – sako D.Iljinienė. – Juk pavojus iš tiesų realus, mes baiminamės ne šiaip sau. Vienas tuberkulioze sergantis žmogus gali šia sunkia liga užkrėsti nuo 14 iki 20 aplinkinių”.

Pasak direktorės, dvidešimt „Vilties” vidurinės mokyklos mokinių jau serga astma. Silpnos sveikatos vaikams užsikrėsti tuberkulioze pavojus dar didesnis.

Apie šalimais statomą pastatą, kuriame bus gydomi tuberkulioze sergantys ligoniai, mokyklos bendruomenė pradėjo kalbėti dar praėjusiais metais. „Prabilę apie gresiantį pavojų buvome apkaltinti bukumu, neva nieko nesuprantame, tik be reikalo keliame triukšmą. Iš tiesų, mes matome ir suprantame, koks pavojus gresia atkėlus tuberkuliozės ligoninę į miesto centrą”, – neketina nusileisti D.Iljinienė.

Pavojingi tik tie, kurie negydomi

Kol kas Tuberkuliozės ligoninė vis dar yra Elektronikos gatvėje, kur buvo atkelta maždaug prieš dešimt metų, ligoninės patalpas M.Tiškevičiaus gatvėje grąžinus Bažnyčiai. Prieš porą metų vykdant ligoninių restruktūrizaciją, Tuberkuliozės ligoninė buvo sujungta su Infekcine ligonine ir tapo jai pavaldi.

Penkis tūkstančius kvadratinių metrų užimanti Infekcinė ligoninė pradėta plėsti. Iš privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų pradėtos statyti papildomos maždaug tūkstančio kvadratinių metrų patalpos. „Čia įsikurs ligoninės Pulmonologijos skyrius, kuriame neišvengiamai bus gydomi ir tuberkulioze sergantys ligoniai”, – PB patvirtino ir Infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Preidis.

Ligoninės vadovas įsitikinęs, kad nei mokyklos bendruomenei, nei aplinkiniams gyventojams jokio pavojaus nebus.

„Pavojingi tie ligoniai, kurie negydomi. Tuberkuliozės užkrato nešiotojai, vaikštantys gatvėmis, sutinkami parduotuvėse, autobusuose”, – sako E.Preidis.

Anot mediko, pavojinga – atvira tuberkuliozės forma sergantieji miesto centre įsikūrusioje ligoninėje nebus gydomi. „Lietuvoje yra keturios ligoninės, – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, – kuriose gydomi tokie ligoniai. Ir iš Panevėžio ten, kartais net priverstinai, su policija jie vežami, – aiškino Infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas. – O mūsų ligoninėje gydomi ligoniai privalės laikytis režimo, niekur iš teritorijos neišeis. Nesilaikantieji tvarkos bus šalinami iš ligoninės”.

Netiki, kad pavojaus nėra

E.Preidis tikina kad pastaruoju metu tuberkuliozės priežiūrai, kontrolei ir profilaktikai skiriamas nuolatinis dėmesys.

„Tuberkuliozės gydymą siekiama integruoti į pirminę sveikatos priežiūrą, daugiaprofilinio gydymo sistemą, kitas medicinos sritis – pulmonologiją, ŽIV/AIDS prevenciją, priklausomybės ligų gydymą. Daroma didžiulė pažanga kovojant su tuberkulioze. Ir negali būti net kalbos, kad užkratas plis iš ligoninės ir kels pavojų aplinkiniams gyventojams”, – sako vyriausiasis gydytojas.

Tačiau tokios kalbos kelia nerimą greta ligoninės įsikūrusių švietimo įstaigų darbuotojams bei kaimynystėje gyvenantiems žmonėms. Vaikų lopšelio darželio „Varpelis” direktorė Danutė Strazdienė mano, kad delsti ilgiau nebegalima – būtina imtis rimtų priemonių ir siekti, kad sergantieji tuberkulioze būtų gydomi toliau nuo miesto centro.

Algirdo gatvės gyventoja Birutė Razmienė teigia, jog ir ji, ir kaimynai būtinai pasirašytų raštus, reikalaujančius atsisakyti pavojingos kaimynystės.

„Visi žinome, kad pavojus bus didžiulis ir esame prieš tokios ligoninės įkūrimą miesto centre”, – sako prie ligoninės tvoros gyvenanti Aldona Balnionienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.