Siūloma nuo 2007 m. pradėti pertvarkyti našlių pensijų sistemą

Rytoj Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybės svarstymui teikia įstatymų projektus, kuriais siūloma pertvarkyti šiuo metu galiojančią „Sodros” našlių pensijų sistemą.

„Našlių pensijos – viena opiausių vyresnio amžiaus žmonių problemų. Skirtingi šių pensijų dydžiai ir jų skyrimo sąlygos kelia daug diskusijų ir didelį nepasitenkinimą visuomenėje. Iki šiol šios sistemos pertvarkyti negalėjome, nes „Sodros” biudžete tam nebuvo papildomų lėšų, dabar, gerėjant situacijai, kitų metų biudžete galėjome tokias lėšas suplanuoti”, – aiškina socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

„Sodros” našlių pensijų sistemą siūloma pradėti pertvarkyti nuo 2007 sausio mėn. Atsižvelgiant į pačių našlių pateiktus prašymus ir pageidavimus, siūloma „Sodros” našlių pensijų sistemą pertvarkyti taip: skirti šias našlių pensijas visiems sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus našlėms ir našliams, nepriklausomai nuo jų amžiaus sutuoktinio mirties metu, jeigu miręs sutuoktinis buvo įgijęs bent minimalų socialinio draudimo stažą, nedarbingais ar iš dalies darbingais (invalidais) pripažintiems našlėms ir našliams.

„Prognozuojama, kad įsigaliojus šiems pasikeitimams, teisę į našlių pensiją įgytų dar apie 80 tūkstančių našlių”, – sako ministrė.

Jos teigimu, taip pat siūloma atsisakyti „Sodros” našlių pensijos dydį sieti su mirusiojo pensija ir visiems sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus arba pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais našliams skirti „tvirto” – vienodo dydžio „Sodros” našlių pensijas – įteisinti šios pensijos bazinį dydį, kuris negalėtų būti mažesnis kaip 70 litų. Našlių pensijos bazinį dydį tvirtintų Vyriausybė ir jis būtų ateityje indeksuojamas.

Taip pat siūloma visas jau paskirtas „Sodros” našlių pensijas, mokamas sulaukusiems senatvės pensijos amžiaus arba pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais asmenims, padidinti iki našlių pensijos bazinio dydžio. „Iš viso šios pensijos būtų padidintos daugiau nei 116 tūkstančiams šių pensijų gavėjų, kai kuriems jos padidės net dvigubai”, – sako ministrė. Jeigu jau paskirtoji našlių pensija būtų didesnė negu našlių pensijos bazinis dydis, ji ir toliau būtų mokama anksčiau paskiro dydžio, jo nemažinant.

„Planuojame, kad ši našlių pensijų sistemos reforma palies beveik 200 tūkstančius asmenų. Pagyvenusių žmonių organizacijos mūsų siūlomiems pakeitimams pritarė”, – sako ministrė.

Taip pat siūloma mirusiojo pensijos dalį, šiuo metu skiriamą asmenims auginantiems arba slaugantiems mirusiojo asmens nepilnamečius arba neįgalius vaikus, skirti patiems vaikams našlaičiams. Dėl to padidėtų mirusiojo pensijos dalis, tenkanti vienam našlaičiui.

„Sodros” našlių reformai iš „Sodros” biudžeto 2007 metais papildomai reikėtų 118,2 mln. Lt. Lėšos šiems pasiūlymams įgyvendinti numatytos.

Pritarus Vyriausybei, LR Seimo būtų prašoma įstatymų projektus svarstyti skubos tvarka, kadangi jų įsigaliojimas numatytas nuo 2007 m. sausio 1 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.