Pailsėti ir pasilepinti

SPA malonumai keri tarsi rytietiška pasaka

Šokolado, jūros dumblių, raudonųjų vynuogių ekstrakto, perlų ir aukso dulkelių aplikacijos skamba kaip rytietiškos pasakos pažadas, kuriuo esame viliojami į SPA centrus. Šios trys raidės yra visiškai aiškios tų centrų lankytojoms, tačiau itin paslaptingos to dar neišbandžiusioms. Ką jos reiškia?

Stebuklinga vandens galia

Manoma, kad trumpasis pavadinimas kilęs iš lotyniško posakio „sanitas per aqua” (tai reiškia „sveikata per vandenį”) arba dabartinės Belgijos teritorijoje esančio miesto, į kurį pailsėti ir nuplauti kautynių nuovargio plūsdavo Romos imperijos kariai. Bet kuriuo atveju tai reiškia vietą, kur galima pailsėti ir pasilepinti.

19-ojo amžiaus pradžioje SPA tradicijas atnaujino Europa, nors tuomet toks pasilepinimas buvo įkandamas tik aristokratams. Išpopuliarėjo mineralinio vandens vonios, kuriomis gydyta podagra, sąnarių ir širdies ligos. Amerikoje SPA centrų lankytojai labiau pamėgo gydomuosius bei atsipalaiduoti padedančius masažus. Amerikiečiai vertinami kaip labiausiai pamėgę SPA malonumus. Nuo jų nedaug atsilieka vokiečiai. Vokietijoje veikia per 300 centrų.

Naujos procedūros

SPA centruose siūloma nemažai malonių sveikatinimo ir atpalaiduojančių procedūrų, intensyviai kuriami aparatai, kurie klientams padeda suteikti su niekuo nepalyginamų pojūčių. Pavyzdžiui, viename kūnas atsiduria tarsi nesvarumo būklėje, atsipalaiduoja stuburas ir nugaros raumenys, kuriems to poilsio labai reikia, juk nuolatinis sėdėjimas darbo vietoje ar automobilyje juos veikia ne per geriausiai.

Kitas aparatas, iš pažiūros panašus į garo vonią ar kabiną, leidžia patirti pirties ir ledinės eketės kontrastus, o šukuosena ir makiažas lieka nesugadinti.

Specialiai lieknėjimui

Jei lieknėjimą skatinančius preparatus perkate vaistinėje, galite tikėtis, kad, laikantis instrukcijų, bent jau sveikatai nepakenksite. Tačiau pagunda įsigyti platintojų siūlomus „stebuklingus” preparatus yra didelė. Rizika įsigyti tai, kas, užuot padėjęs, pakenks, tokiais atvejais yra didesnė. Bet kuriuo atveju būtina skaityti ne tik vartojimo instrukciją, bet ir preparato sudėtį. Tai pasakytina ne tik apie tabletes ar kapsules, bet ir apie išoriniam vartojimui skiriamas priemones, pavyzdžiui, skiriamas įvyniojimams ir kaukėms atliekant SPA procedūras.

Tarp daugybės komponentų vos vienas ar du daro pagrindinį poveikį, o kiti tik jį sustiprina. Galima sakyti, kad liekninančio poveikio turi kofeinas, randamas kavos ir kakavos pupelėse bei arbatžolėse. Jis stimuliuoja skysčių išsiskyrimą ir aktyvina medžiagų apykaitą.

Kofeinas taip pat skatina odos ląstelių atsinaujinimą ir gerina apsaugines savybes, kraujotaką. Preparatai su kofeinu yra naudojami celiulitui mažinti ir stangrina odą – gaminami kremai, masės kaukėms, želė, tonikai, įvyniojimams skirti tirpalai.

Visa tai gali pakenkti žmogui, kuris labai jautrus kofeinui arba serga hipertonija, yra padidinto dirglumo, kamuojamas nemigos.

Dumbliai ir šokoladas

Jūros dumblių cheminė sudėtis yra labai panaši į žmogaus kraujo plazmos sudėtį. Jie yra daugybės naudingų elementų šaltinis, juose yra beveik visi vitaminai. Jūros dumbliai skatina išsiskirti šlakus, vandenį, stangrina odą ir skatina riebalų deginimą. Norint sulieknėti jie vartojami kaip maisto papildai, jais praturtinamos voniai skirtos druskos, gaminami mišiniai įvyniojimams, kaukėms.

Jūros dumbliai nerekomenduojami toms, kurių skydliaukės veikla yra suaktyvėjusi. Taip pat dėl didelės druskų koncentracijos, atsargiai juos reikėtų vartoti sergantiesiems inkstų ligomis. Nėščioms moterims reikėtų atsisakyti grožio procedūrų su dumbliais dėl itin didelio jodo juose kiekio.

Vitaminas C yra veiksmingas antioksidantas, gerinantis kraujagyslių elastingumą ir kolageno sintezę, organizmo imunitetą. Jis aktyviai naudojamas anticeliulitinėje kosmetikoje, kremuose sausai odai. Jį reikėtų atsargiai naudoti tiems, kurie turi kraujo krešėjimo problemų.

Šokoladas yra mineralinių medžiagų, geležies, magnio, fosforo ir vitaminų šaltinis. Jis padeda sustiprinti kraujagysles ir aktyvina kraujotaką, tirpdo poodinius riebalus, tonizuoja odą.

Naudojamas celiulitui gydyti ir nusausėjusiai nuo saulės ir vėjo odai gydyti. Netinka žmonėms, alergiškiems šokoladui. Masažų su šokoladu reikia vengti tiems, kurių venos išsiplėtusios.

Preparatai iš šokolado, o tiksliau kakavos pupelių, yra labai populiarūs SPA centrui skirtoje kosmetikoje.

Raudonųjų vynuogių ekstraktas yra dar aktyvesnis antioksidantas nei vitaminai C ir E. Vynuogės turi virusus naikinančių savybių. SPA centruose procedūros su vynuogių preparatais dažnai vadinamos tiesiog vyno procedūromis. Jos atjaunina odą, šalina iš organizmo šlakus, skatina lieknėjimą. Jų neverta naudoti nėščioms ir sergančioms hipertonija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.