Ligonių perkėlimas kaitina panevėžiečių aistras

Panevėžio švietimo įstaigų bendruomenės kyla į kovą dėl būsimos tuberkuliozininkų kaimynystės

Šiandien dvi Panevėžio švietimo įstaigos – „Vilties” vidurinė mokykla ir lopšelis-darželis „Varpelis” – pradeda rinkti protesto parašus, kurie artimiausiu metu bus įteikti pirmiesiems šalies asmenims, Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijų vadovams, taip pat Vaiko teisių apsaugos kontrolierei.

Parašų rinkėjai teigia, jog vaikų teises pažeidžia Panevėžio apskrities valdininkai, sumanę iš miesto pakraščio į patį jo centrą perkelti Panevėžio apskrities infekcinės ligoninės 33 vietų Pulmonologijos skyrių, kuris dabar glaudžiasi buvusiame gamyklos „Ekranas” profilaktoriume. Jo įkurtuvės miesto centre numatytos kitų metų pabaigoje. Tikimasi, jog nauja skyriaus pastogė leis pagerinti tuberkuliozės diagnostiką ir užkirsti kelią šiai ligai plisti. Tačiau perkėlimas žadina daugybę aistrų – tuberkuliozininkų kaimynystėje galinčios atsidurti švietimo įstaigos žada imtis visų įmanomų būdų, kad taip neatsitiktų.

Atsakymas nuvylė

„Vilties” vidurinės mokyklos direktorė Danutė Iljinienė LŽ teigė kovą su nepageidaujamu kaimynu pradėjusi dar gegužę. „Apie tai, jog vos už kelių šimtų metrų nuo mūsų mokyklos bus pradėti gydyti tuberkulioze sergantys žmonės, mums pranešė sunerimę mokinių tėvai. Jie pareiškė nuogąstaujantys dėl savo atžalų sveikatos. Tėvų baime užsikrėtėme ir mes, pedagogai. Tuomet suskubome rašyti protesto laiškus visoms miesto institucijoms, kurioms, mūsų manymu, turi rūpėti vaikų sveikata. Kol kas atsakymą esame gavę tik iš Panevėžio apskrities viršininko administracijos”, – pasakojo Iljinienė.

Anot direktorės, šis atsakymas anaiptol neišsklaidė mokyklos bendruomenės nerimo – veikiau privertė manyti, kad valdininkams nelabai rūpi mažųjų panevėžiečių sveikata. Todėl nutarta ieškoti įtakingesnių gynėjų.

Ligos renesansas

Pasak Iljinienės, niekam iš bendruomenės narių nepasirodė svarūs minėto atsakymo teiginiai, jog visoje Europoje tuberkuliozė gydoma bendrojo profilio stacionaruose. Tuberkuliozės ligoninės įkūrimo miesto centre priešininkai linkę tikėti informacija, kad Senasis žemynas jau bemaž atsikratė šios pražūtingos ligos, o Lietuvoje, Rusijoje ir kitose pokomunistinėse šalyje pabrėžiamas jos renesansas. Mokyklos vadovė sakė surinkusi duomenų, jog pastaraisiais metais Lietuvą užliejo antroji, skaičiuojant nuo Antrojo pasaulinio karo, tuberkuliozės banga.

Protestuotojus mažai guodžia ir tikinimai, kad ligoninė, kurią perkelti iš Panevėžio pakraščio į miesto centrą kainuos 2,9 mln. litų, bus itin moderni, pacientai – izoliuoti, todėl tuberkuliozės užkrato neplatins. Tačiau liūdna patirtis byloja ką kita: šiandien miesto pakraštyje gydomi tuberkuliozininkai be didelių sunkumų išeina iš gydymo įstaigos nusipirkti alkoholinių gėrimų. Kai ligoninė bus Panevėžio centre, taip elgtis jiems kils dar didesnė pagunda, nes aplink „pritupdyta” nemažai aludžių.

Neįtikino ir gydytojas

Panevėžio apskrities infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Preidis LŽ aiškino, kad tuberkuliozininkų nereikia bijoti. Anot jo, Panevėžyje negydomi ligoniai, sergantys atsparia ir užkrečiama tuberkuliozės forma. „Bijoti reikia tų, kurie serga šia liga, bet nesigydo. Jie – užkrato nešiotojai. Gydytis pradėję žmonės užkrato nebeplatina”, – tvirtino Preidis.

Tačiau jo raminami žodžiai kovotojų su tuberkulioze sergančių ligonių kaimynyste toli gražu neįtikino.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.