Smegenyse aptiktas teisingumo jutimas

Aptikta smegenų sritis, atsakinga už įgimtų interesų pažabojimą. Mokslininkai mano, jog šis tyrimas gali paaiškinti kaip mūsų bendruomenėje kontroliuojamas sąžiningumas. Žmonės yra vieninteliai sutvėrimai, galintys elgtis piktavališkai bei skiriantys bausmes žmonėms, kurių elgesys yra piktavališkas ar nesąžiningas – net ir tuomet, kai tai nėra naudinga baudžiančiajam.
Evoliuciniu požiūriu tokią tendenciją paaiškinti sunku, nes tai nesuteikia aiškių reprodukcinių privalumų, o be to, neteisingos bausmės skyrimas gali būti kenksmingas pačiam baudžiančiajam.
Smegenų aktyvumo stebėjimo tyrimai parodė, kad gavus nesąžiningą pasiūlymą ir atsiradus būtinybei spręsti ką daryti, suaktyvėja priekinių smegenų skilčių sritis, vadinama dorsolateraline prefrontaline žievine sritimi (dorsolateral prefrontal cortex – DLFPC). Mokslininkai manė, kad taip yra dėl to, jog ši sritis kažkaip slopina mūsų sąžiningumo vertinimą.
Ciuricho universiteto (Šveicarija) ekonomistas Ernstas Fehras su kolegomis priėjo priešingos išvados – kad ši sritis slopina natūralų mūsų polinkį apsispręsti taip, kad mums būtų naudinga.
Jeilio universiteto (JAV) psichologė Laurie Santos komentavo: „Tokia piktumo forma yra šiokia tokia evoliucinė mįslė. Tokių pavyzdžių gyvūnijos pasaulyje nėra daug”. Naujieji atradimai tikrai yra įdomus ir dėl to, kad DLFPV sritis yra išsivysčiusi tik žmonių smegenyse, o tai gali paaiškinti dėl ko tik žmonės gali taip elgtis, sakė psichologė.
Baudžiamosios teisės sistemos skirsto asmenis į pilnamečius ir nepilnamečius nuo 16 ar 18 metų ribos, bet ši sritis, mokslininko teigimu, galutinai subręsta 20-22 metų amžiuje, teigia mokslininkai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Smegenyse aptiktas teisingumo jutimas"

  1. set

    gyvunai kaip ir paaugliai mato tik dabartine nauda,gavau-gerai, negavau -blogai, suauges toki impulsa nuslopina ir pamasto apie tolesnes pasekmes

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.