Nobelio chemijos premija – už genetinės informacijos perrašos tyrimus

2006-ųjų Nobelio chemijos premija paskirta amerikiečiui Rogeriui D.Kornbergui už visai gyvybei būtinos eukariotinės perrašos molekulinių pagrindų tyrimus.
R.D.Kornbergas, kurio tėvas Nobelio premija buvo apdovanotas 1959 metais, šį apdovanojimą gavo „už savo fundamentalius tyrimus, atskleidžiančius, kaip genuose esanti informacija yra perrašoma ir perduodama toms ląstelių dalims, kurios gamina baltymus”.
R.D.Kornbergui jau teko dalyvauti Nobelio apdovanojimų teikimo ceremonijoje – būdamas 12 metų jis Stokholme stebėjo, kaip Nobelio medicinos premija įteikiama jo tėvui Arthurui Kornbergui. Kornbergas vyresnysis, kaip ir jo sūnus po beveik 50 metų, buvo taip pat pagerbtas už tyrimus genetikos srityje.
Šio biochemiko atlikti tyrimai padeda suprasti tokias ligas kaip vėžys ir širdies susirgimai. Perrašos proceso sutrikimai sukelia daug žmonių susirgimų, įskaitant vėžį, širdies ligas ir įvairius uždegimus, priduriama pranešime.
R.D.Kornbergas buvo pirmasis, kuris vizualiai pavaizdavo perrašos vyksmą. Proceso atvaizdai buvo tokie tikslūs, kad juose buvo galima įžiūrėti atskirus atomus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.