Verslininko planai neįtinka architektams

Jau ne vienerius metus rengiami vadinamojo Vitės verslo centro ir teniso kortų prie Skulptūrų parko detalieji planai uostamiesčio architektams vis dar neįtinka.

Prieš kelias savaites Lietuvos architektų sąjungos (LAS) Klaipėdos apskrities organizacijos Ekspertų taryba svarstė žemės sklypo K. Donelaičio g. 6a, kur numatomi atviri teniso kortai, detaliojo plano sprendinius. Tąkart jie pritarimo nesulaukė. Toks pat likimas pagal pateiktas pastabas tobulintą detalųjį planą ištiko ir per neseniai vykusį pakartotinį aptarimą.

Pasak detalųjį planą rengusio architekto Ramūno Ato, nuo pat pradžių, kai buvo pradėtas, planas nemažai pakito – vietoje trijų aukštų su mansarda pastatų dabar planuojami aukštu mažesni. Senokai atsisakyta ir dengtų kortų idėjos – dabar čia planuojamos penkios atviros aikštelės, o esanti centre turėtų būti su tribūnomis. Arčiau parko atsirastų sportininkų rūbinės ir kitos jiems reikalingos patalpos. Sklypo dalyje prie Liepų gatvės numatomas viešbutis. Vietas automobiliams ketinama įrengti požeminėje aikštelėje.

Idėją įrengti tribūnas Ekspertų taryba priėmė palankiai. Paskutinysis detaliojo plano variantas, anot LAS Klaipėdos apskrities organizacijos valdybos pirmininkės Ramunės Staševičiūtės, yra daug geresnis, tačiau jam pritarti vis dėlto negalima, kol nėra nurodyti visi privalomieji sprendiniai ir rodikliai. Kiekvienam statiniui esą turėtų būti nurodyta ir aiški naudojimo paskirtis.

Anot R. Ato, jį toks sprendimas nustebinęs – Ekspertų taryba esą turėtų gilintis į idėją, architektūrinius sprendinius, o visus skaičiukus žiūrinti Savivaldybė.

Pritarimo nesulaukė ir kitas to paties užsakovo – bendrovės „Kleta” – detalusis planas. Pagal jį žemės sklypuose Naujojoje Uosto g. 7 ir M. Šerniaus g. 3, 12 numatomas devynių aukštų fragmentinis ir trijų aukštų perimetrinis užstatymas.

Abiejuose devynių aukštų pastatuose įsikurtų biurai, o žemieji būtų skirti komercijai. Dviejų aukštų požeminėje aikštelėje numatoma apie 200 vietų automobiliams, dar šiek tiek – antžeminėje dalyje. Valstybinės žemės dalyje numatoma poilsio vieta su fontanu, pačiame komplekse – poilsiui skirti kiemeliai.

Pasak „Kletos” vadovo Arūno Kuraičio, sumanyta tokia šio verslo centro vizija – dirbantieji turėtų gauti visą servisą, todėl čia atsirastų banko skyriai, orgtechnikos, kanceliarinių prekių parduotuvės, net cheminė valykla ir pan.

Pasak Ekspertų tarybos atstovų, šis kvartalas, ateityje miestą sujungsiantis su mariomis, yra itin svarbi vieta, ir sprendimus reikia priimti atsakingai. Detaliojo plano sprendiniams nuspręsta nepritarti, nes nepateikta viso kvartalo koncepcija.

„Vakarų ekspresas” jau rašė, kad gegužę Klaipėdos miesto taryba pritarė Vitės kvartalo dalies, kur numatomas tas pats verslo centras, detaliajam planui. Tąsyk LAS Klaipėdos apskrities organizacija taip pat siūlė sprendiniams nepritarti, kol neparengta koncepcija. Kalbėta, kad per du mėnesius Savivaldybė ir LAS šią koncepciją parengtų.

Anot A. Kuraičio, praėjus terminui jis kreipęsis į valdininkus ir sužinojęs, kad koncepcija nerengiama, taigi vėl imtasi likusios Vitės kvartalo dalies detaliojo plano. Nesuprantamas esąs investicijų stabdymas vien todėl, kad kažkas kažko nepadarė.

Pasak R. Staševičiūtės, konkurso koncepcijai rengti sąlygos jau yra baigiamos ruošti, tad bus bandoma vėl kalbėtis su miesto valdžia dėl konkurso skelbimo, nes esą matyti, kad problema lieka neišspręsta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.