Rudeninės ligos

Atėjus rudeniui, daugėja sergančiųjų kvėpavimo takų ligomis, populiariai vadinamomis viršutinių kvėpavimo takų katarais.

Dažniausiai jas sukelia virusai. Moksliniai tyrimai įrodė, kad ligos sunkumas priklauso nuo sukėlėjo rūšies, sergančiojo imuniteto.

Dažniausiai gripo pradžia būna ūmi, o eiga – sunki. Gripu susergama jau po poros valandų nuo užsikrėtimo pradžios: kūno temperatūra pakyla iki 40 laipsnių Celsijaus ir trunka 3 – 5 dienas, kamuoja stiprūs galvos, raumenų skausmai. Tik po dviejų dienų atsiranda kataro reiškiniai: sloga, gerklės skausmai, čiaudulys, kosulys. Dažniausios gripo komplikacijos – plaučių uždegimas, veido daubų uždegimas.

Jei kvėpavimo takų uždegimą sukelia paragripo virusas, tai ligos pradžia bus poūmė, o eiga – lengvesnė. Paragripu susergama po trijų keturių dienų nuo užsikrėtimo pradžios: kūno temperatūra apie 37 laipsnius Celsijaus, iš pradžių atsiranda kataro reiškiniai. Tai sloga, kosulys, užkimęs balsas. Dažniausia kompikacija – balso stygų uždegimas, tracheitas.

Didelė dalis žmonių viršutinių kvėpavimo takų katarais serga net kelis kartus per metus. Daugelis apie tai nesusimąsto, nes serga trumpai ir be pasekmių.

Dažniau susirūpina savo sveikata tie, kuriuos po ligos kankina bendras silpnumas, sausas kosulys ar kitos sunkesnės pasekmės, paūmėja lėtiniai susirgimai. Bet ir jų tik dalis krepiasi į gydytoją laiku.

Atsiradus pirmiesiems kataro reiškiniams reikia gerti daugiau arbatos su citrina, skalauti gerklę, valyti dantis, valgyti košes, jogurtus, vaisius, daržoves; daugiau laiko skirti poilsiui. Jei vartosite pakankamai skysčių, jūsų sveikata palaipsniui gerės. Jeigu kūno temperatūra laikosi aukštesnė nei 38 laipsniai, reikia gerti temperatūrą mažinančius vaistus.

Esant kataro reiškiniams sergantieji lėtinėm ligom: bronchine astma, lėtiniu obstrukciniu bronchitu, cukralige – turi keisti nuolat vartojamų vaistų dozes, pasitardami su gydytoju. Taip jie išsaugos gerą savo gyvenimo kokybę.

Pasivaikščiojimas, sportavimas gamtoje, patalpų vėdinimas yra geriausia kvėpavimo sistemos ligų profilaktika. O sveikas gyvenimo būdas, vedantis savęs pažinimo link, padeda žmogui įveikti įvairias ligas, negalavimus, gyvenimo sunkumus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.