Rugsėjo mėnesį Lietuvoje užfiksuota 0,1 procento defliacija

Statistikos departamentas praneša, kad vartojimo prekių ir paslaugų kainos 2006 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., sumažėjo 0,1 procento (2005 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos buvo padidėjusios 0,9 procento).
2006 m. rugsėjo mėn. metinė infliacija (2006 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2005 m. rugsėjo mėn.) sudarė 3,2 procento (2005 m. rugsėjo mėn., palyginti su 2004 m. rugsėjo mėn., – 2,6 procento).
2006 m. rugsėjo mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 3,5 procento (2005 m. rugsėjo mėn. – 2,6 procento).
Didžiausią įtaką 2006 m. rugsėjo mėn., palyginti su rugpjūčio mėn., bendrajam vartotojų kainų pokyčiui turėjo transporto grupės prekių ir paslaugų atpigimas 3,8 procento, drabužių ir avalynės pabrangimas 3,9 procento ir sveikatos priežiūros grupės prekių ir paslaugų atpigimas 2,1 procento. Taip pat bendrąjį VKI veikė maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų pabrangimas 0,2, poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų atpigimas 0,7 ir būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų pabrangimas 0,4 procento.
Vartojimo prekių kainos per rugsėjo mėn. nepakito, paslaugų kainos sumažėjo 0,4 procento.
Benzino kainų sumažėjimas 10,2 procento, dyzelinių degalų – 6,7, lengvųjų automobilių – 1,1 procento labiausiai paveikė transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį. Taip pat įtaką darė 3,1 procento pabrangusios suskystintos automobilinės dujos, 0,5 procento – keleivinio kelių transporto paslaugos.
Drabužių ir avalynės grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką darė dėl rudens sezono naujų kolekcijų pasirodymo 3,0 procento padidėjusios drabužių, 5,9 procento – avalynės kainos. Audiniai drabužiams pabrango 3,0, aprangos reikmenys – 3,8 procento.
Sanatorijų paslaugų atpigimas 19,2 procento labiausiai paveikė sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainų pokytį. Farmacijos gaminiai ir odontologų paslaugos pabrango atitinkamai 0,1 ir 0,5 procento.
Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų padidėjimui įtaką darė 10,0 procento pabrangę kruopos ir miltai, 0,7 – mėsa ir jos gaminiai, 0,6 – žuvys ir jų produktai, 0,5 – pienas ir jo produktai, sūriai, kiaušiniai, 0,7 – sviestas, aliejus, riebalai. Vaisiai ir uogos atpigo 7,3 procento, šviežios daržovės –10,2, šokoladas ir kiti konditerijos gaminiai – 0,8 procento.
Iš poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų labiausiai atpigo atostogų išvykos – 5,4 procento, raštinės reikmenys ir piešimo medžiagos – 1,0, garso ir vaizdo priėmimo, įrašymo ir dauginimo įrenginiai – 0,8 procento. Poilsio ir kultūros paslaugos pabrango 0,5, knygos – 0,4 procento.
Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 2,2 procento pabrangusi būsto nuoma iš privačių asmenų, 0,8 – būsto priežiūros ir remonto paslaugos ir medžiagos, 1,9 – suskystintos dujos, 0,5 procento – kietasis kuras.
Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtaką bendrajam rugsėjo mėn. vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 33,2 procento atpigusias poilsio namų ir 0,9 procento pabrangusias viešojo maitinimo paslaugas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.