Pchenjanas patvirtino atlikęs branduolinio ginklo bandymus

Pirmadienį 10.36 val. vietos laiku (4.36 val. Lietuvos laiku) Šiaurės Korėja atliko branduolinius bandymus, teigia AFP.
Kaip praneša oficialioji šalies naujienų agentūra, bandymai vyko sėkmingai ir saugiai, radioaktyvių medžiagų į aplinką nepateko. Pietų Korėjos pareigūnų duomenimis, bandymai vyko po žeme šalia Hwadaeri rajono, netoli Kilju miesto. Taip pat pranešama, kad bandymų metu buvo užfiksuotas požeminis smūgis, kurio stiprumas siekė 3.58 balus pagal Richterio skalę.
Dėl šio įvykio Pietų Korėjos prezidentas Ro Mu Henas (Roh Moo-hyun) sušaukė šalies saugumo tarnybų vadovus į posėdį. Naujienų tarnyba Reuters praneša, kad Pietų Korėjos Gynybos ministerija jau padidino šalies ginkluotųjų pajėgų karinės parengties lygį. Pietų Korėjos vadovybė žada „griežtai” reaguoti į tokį kaimyninės valstybės poelgį. Kaip teigiama Prezidento spaudos tarnybos išplatintame pranešime, Seulas neketina taikstytis su tuo, kad jų kaimynas šiaurėje turi branduolinį ginklą.
Japonijos ministrų kabinetas taip pat susirinko neeiliniam pasitarimui. Pranešama, kad, Japonijos karo ekspertų nuomone, buvo išbandyta plutonio bomba. Šalyje formuojamas karinis specialios paskirties padalinys.
Branduolinius Šiaurės Korėjos bandymus jau pasmerkė JAV ir Didžioji Britanija. Šios šalys Pchenjano veiksmus pavadino „provokacija”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.