Paskelbtas „Poetinio Druskininku rudens” laureatas

Savaitgalį Druskininkuose vykusio tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo 2006” laureatu tapo „šarmingasis” Kauno poetas Kęstutis Navakas. Jam suteiktas garbingas 22-ojo „Jotvingio” titulas ir piniginė premija, kuri tradiciškai skiriama daugiausiai per metus poezijai nusipelniusiam žmogui.

Šių metų „Jotvingis” premijuotas už eilėraščių rinkinį „Atspėtos fleitos”. Už poetinį debiutą „Jaunojo Jotvingio” premija apdovanotas poetas ir vertėjas Vytas Dekšnys. Festivalio komisija įvertino jo debiutinį eilėraščių rinkinį „Iszimtys” ir lenkų poezijos knygų vertimus į lietuvių kalbą.

„Kasmetinio poetinio susibūrimo tikslas yra ne tik pasidalinti kūrybine energija, bet ir apdovanoti tuos, kurie per metus nusipelnė lietuvių poezijai”, – sakė vienas iš „PDR-2006” organizatorių Kornelijus Platelis. Anot jo, prieš dvidešimt metų įteikta pirmoji „Jotvingių” premija buvo vos 10 rublių dydžio. „Džiaugiamės, kad visą šį laikotarpį premija augo ir sulig kiekvienais metais įgyja vis didesnį prestižą”, – teigė K. Platelis.

Linksmuoju „Kauno dendžiu” dažnai vadinamas K. Navakas yra keturių poezijos knygų autorius, pernai jis taip pat išleido ir smagių esė kūrinių rinkinį „Gero gyvenimo kronikos”. Ir savo eseistikoje, ir poezijoje K. Navakas išlieka ištikimas sau – švelniu, bet ironišku žvilgsniu jis tiria pasaulį, įžvelgdamas jame netikėtą grožį. Poeto eilėraščiai išsiskiria menine įtaiga, žodžio autentiškumu, išradingom ir elegantiškom formom.

„Kaip aš jaučiuosi gavęs premiją? Laimingas. Rašau ir toliau rašysiu”, – linksmai sau į d’Artanjano ūsą šypsojosi naujasis „Jotvingis” K. Navakas. Ir, užuot plačiau pakomentavęs savo sėkmę, pasiūlė skaitytojams šitą eilėraštį.

Nieko

(K. Navakas)

ir žinai kas man matos? antys

ir žinai ką jos veikia? kyla

čia jau viską esu išbandęs

čia daiktai vis dažniau nutyla

mano žingsnį išmoko takas

mano knygos nuo žvilgsnio blėsta

orą blaško lietaus atakos

negyvai užkapoję miestą

bet visi nukirsti dar eina

jų drabužiais vanduo kaip kraujas

ir vardai jų tvirti kaip kaina

ir jų pavardės kokios? kraupios

aš visus rodos čia patyriau

suguldžiau juos galvom į stotį

nes artėja kalnais bei giriom

traukinys kuriuo reiks važiuoti

ko tie medžiai lauke už lango

šitaip greit pro mane prabėgo

ar žinai kas man girdis? tango

ar žinai ką tai reiškia? nieko

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.