Akcizo cigaretėms didinimas skatins kontrabandą

Cigarečių importuotojai ir specialistai baiminasi, kad sprendimas kitąmet didinti akcizą cigaretėms sukels smarkų cigarečių kontrabandos proveržį

Finansų ministerija siūlo nuo kitų metų kovo mėnesio 30 proc. padidinti cigarečių akcizą. Dabar nuo 1000 cigarečių valstybei atitenka 75,6 lito akcizo mokesčio, arba pusantro lito nuo pakelio. Pasiekusi minimalų ES akcizo tarifą valstybė už 1000 cigarečių pasiims 327 litus – 6,5 lito už pakelį. Finansų ministerijos teigimu, populiariausių cigarečių pakelio kaina priėmus projektą pakiltų apie 14 procentų.

„JT International”, gaminančios ir į Lietuvą importuojančios „Winston”, „Camel” ir „Monte Carlo” prekių ženklais pažymėtus tabako gaminius, Korporatyvinių reikalų vadovas Baltijos valstybėse ir Slovėnijoje Gintautas Dirgėla sako, kad norint akcizo dydį lyginti reikia atsižvelgti į tai, kiek ten uždirba žmonės.

„Nesvarbu, kad Anglijoje tenka mokėti 26 litus (7,5 EUR) už pakelį -reikia atsižvelgti ir į žmonių gaunamas pajamas. Anglui pigiau pirkti ir tiek kainuojančias cigaretes, negu lietuviui už 4 litus”, – aiškina Dirgėla.

Tam pritaria ir Lietuvos Laisvosios rinkos instituto viceprezidentė Guoda Steponavičienė. Anot jos, Lietuvoje akcizinių prekių kainos pagal perkamąją galią santykinai yra vienos didžiausių ES. Anot jos, valstybė stengiasi perkelti infliacijos poveikį į 2007 metus ir tikisi, kad ji bus mažesnė 2008-2009 metais. Tačiau Lietuvos žmonių atžvilgiu taip elgtis neteisinga.

Dirgėla sako, kad didėjant kainų skirtumui valstybėse didėja ir kontrabanda. 2004 m. kontrabandinių cigarečių rinkos dalis siekė 50 procentų. Akcizai nebuvo didinami ir per dvejus metus rinka stabilizavosi, šiandieną ji siekia 30 procentų. ES tabako akcizo peržiūra vyksta kas 4 metus, šiemet jos sulauks ir Lietuva, tačiau keista, kad neatsižvelgiama į galimą kontrabandos proveržį.

Pernai Lietuvos pasieniečiai sulaikė 3 mln. 394 tūkst. neteisėtai į Lietuvą gabenamų cigarečių pakelių. Tai 5 proc. daugiau nei 2004 m., kuomet buvo sulaikyti 3 mln. 223 tūkst. pakelių.

Populiariausia kontrabandinė prekė – pigios, žemos klasės cigaretės „Prima” ir „Saint George”. O cigaretės „West”, „Prince”, „Marlboro”, „Winston” į Lietuvą nelegaliai gabenamos gana retai. Pigiausių rūšių rusiškos cigaretės Kaliningrado srityje kainuoja nuo 30 iki 40 lietuviškų centų už pakelį. Aukštesnės klasės cigaretės su filtru Rusijoje kainuoja 50-60 centų, o tokios pat cigaretės prekybos centruose kainuoja brangiau nei po 3 litus.

Ekspertų teigimu, rinka didėjo todėl, kad buvo pradėta legaliai prekiauti pigiomis cigaretėmis, kurios anksčiau Lietuvą pasiekdavo tik iš Kaliningrado. „Saint George” cigaretės juodojoje rinkoje kainuodavo apie 1,50 lito. Bendrovė „Gallaher Group” pradėjo į Lietuvą importuoti šias cigaretes ir jas pardavinėjo tokia pačia kaina. Tiesa, vėliau bendrovė ją pakėlė iki 2,20 lito. Per metus bendrovė nuo 2,57 proc. savo rinkos dalį padidino iki 17,5 procento.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.