Ministro sūnaus byla pasiekė teismą

Finansų ministerijos vadovas apie atsistatydinimą negalvoja

Vilniaus miesto 2-ajam apylinkės teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinamasis yra finansų ministro Zigmanto Balčyčio sūnus. Ministras kol kas nežada atsistatydinti. Premjeras Gediminas Kirkilas taip pat neketina inicijuoti jo atleidimo iš pareigų.

Vakar teismui perduota kelis mėnesius tirta byla dėl galimo Europos Sąjungos paramos lėšų grobstymo, kurioje figūruoja ministro sūnus Donatas Balčytis. Jis porą metų dirbo Lietuvos verslo paramos agentūroje (LVPA). Ši agentūra vertina projektus pinigams iš ES fondų gauti. Finansų ministrui Z.Balčyčiui šiemet sausį jau teko aiškinti, kad sūnus šioje institucijoje įsidarbino pagal visas taisykles. Šių metų kovą D.Balčytis išėjo iš darbo LVPA. Nepaisant to, jam pateikti įtarimai dėl galimo dalyvavimo neteisėtai skirstant ES paramos lėšas.

Teisėsaugininkai pavasarį sulaikė LVPA direktoriaus pavaduotoją Mindaugą Vilčinską, anksčiau dirbusį Nacionalinėje mokėjimo agentūroje (NMA). LVPA biure buvo atliktos kratos. Taip pat suimtas ir LVPA agentūros Kontrolės departamento priežiūros skyriaus vadovas Tomas Ulinauskas.

M.Vilčinskas įtariamas prieš trejus metus sudaręs sąlygas fiktyviai bendrovei „Šilų paukštynas” gauti apie 200 tūkstančių litų iš ES fondų. Yra duomenų, kad pagrindiniai šios aferos organizatoriai buvo vienos Kauno gaujos vadeiva Bronislavas Sirutis ir M.Vilčinsko pavaldinys – T.Ulinauskas.

Z.Balčytis vakar tvirtino nematąs reikalo atsistatydinti iš užimamų pareigų, nes neturįs jokių sąsajų su galimomis sūnaus aferomis, kurias, anot ministro, „dar turi įrodyti teismas”. Premjeras G.Kirkilas irgi sakė neketinąs reikalauti ministro pasitraukimo. „Byla tik perduota teismui, kuris nė nepradėjo jos nagrinėti, nekalbant apie tai, kad dar toli iki galutinės išvados tuo klausimu”, – sakė Vyriausybės vadovas.

Prezidentas Valdas Adamkus jau anksčiau buvo perspėjęs Z.Balčytį, jog nedelsdamas pareikalaus atsistatydinimo, jei pasitvirtins abejonės apie ministro sūnaus vaidmenį galimai neteisėtai skirstant europines lėšas: „Pasakiau, kad jei pasitvirtintų visuomenėje iškilusios abejonės dėl jo šeimos interesų, aš nedelsdamas, tučtuojau reikalausiu jo pasitraukimo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.