Knygos ir pramogos – su literatūros savaite „Draugai iš Šiaurės“

Skaityti, smalsauti ir pramogauti kviečia Draugai iš Šiaurės. Taip pavadinta Šiaurės šalių vaikų ir jaunimo literatūros savaitė prasideda spalio 10 d. Vilniuje. Per penkias dienas savaitės renginiai taip pat aplankys Kauną, Klaipėdą, Šiaulius ir Nidą. Literatūros savaitę organizuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Šis festivalis – tikra šventė skaitantiems, rašantiems ir besidomintiems vaikų ir jaunimo literatūra. Į savaitės renginius atvyksta trys populiarios vaikų ir jaunimo knygų autorės iš Šiaurės šalių. Tai suomių rašytoja Marja-Leena Tiainen, švedų autorė Anna-Karin Eurelius ir islandų rašytoja Kristin Steinsdottir.

„Šiuo festivaliu norime pristatyti tris populiarias ir skaitomas Šiaurės šalių rašytojas bei jų kūrybą. Tai nauji vardai Lietuvoje, kurių šiuolaikine ir įdomia kūryba nuo šiol gali mėgautis ir Lietuvos skaitytojai. Norime parodyti, kad šalia Astrid Lindgren ir Tuvės Janson Šiaurės šalys taip pat gali pasiūlyti kokybiškos šiuolaikinės vaikų ir jaunimo literatūros, kalbančios apie vaiko vietą šiandienos šeimoje ir visuomenėje”, – teigia literatūros savaitės koordinatorė Brigita Urmanaitė.

Literatūros savaitė pristato renginių įvairiam skoniui ir amžiui. Vyks knygų pristatymai bei seminaras apie vaikų literatūrą „Šiaurės knyga”, taip pat bus surengti rašytojų susitikimai su skaitytojais. Moksleiviai galės dalyvauti animacijos ir scenarijaus rašymo dirbtuvėse, kurias ves pripažinti šių sričių profesionalai. Vaikams bus surengta žaidimų, viktorinų ir skaitymo šventė, o tie, kurie dar nemoka skaityti, kartu su tėveliais kviečiami į lėlių teatro spektaklį „Baubas”.

Trys mūsų šalies leidyklos šių metų rudenį išleido po vieną rinktinį į savaitės renginius atvykstančių rašytojų kūrinį. Lietuvių kalba išleistos švedės A.K. Eurelius knyga „Madona Svenson”, islandės K. Steinsdottir „Spurgos ir karis” bei „Antis ir vilkai”, kurią parašė suomė M.L. Tiainen.

„Susidomėjimas vaikų ir jaunimo literatūra ir jos leidyba Lietuvoje auga. Tačiau didžioji dalis knygų yra skirta ikimokyklinio amžiaus vaikams, o moksleiviams ir jaunimui per metus pasirodo tik 45-60 knygų. Tai yra labai maži skaičiai, palyginus su Šiaurės šalimis”, – pasakoja B. Urmanaitė.

Specialus „Draugų iš Šiaurės” projektas vaikams – festivalio svetainėje internete www.norden.lt/draugai/ pristatomas nuotaikingas žaidimas, kurį žaisti smagu ir paprasta. Žaidėjo užduotis – išridenti kauliuką taip, kad figūrėlė atsistotų ant klausimo langelio, ir atsakyti į pateiktą klausimą. Kuo daugiau teisingų atsakymų – tuo daugiau galimybių laimėti prizų. O prizų nugalėtojams yra daug ir įvairių.

Draugai iš Šiaurės nori draugauti – ateikite ir prisijunkite š.m. spalio 10 – 15 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.