Teismas sustabdė Komisijos sprendimą, pagal kurį „Lietuvos dujos“ gali tiekti dujas į Kazlų Rūdą

Lietuvos Vyriausiasis administracinis teismas sustabdė bet kokius veiksmus, susijusius su Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) išduota licencija bendrovei „Lietuvos dujos” tiekti dujas į Kazlų Rūdos savivaldybę.

Į teismą kreipėsi Lietuvos kapitalo įmonė „Intergas”, dalyvaujanti dujų tiekimo versle.

„Manome, kad vienas pagrindinių VKEKK uždavinių yra sudaryti vienodas konkurencijos sąlygas visiems dujų rinkos žaidėjams, tačiau iš tiesų reali situacija yra visai kita. Paskutinių mėnesių įvykiai rodo, kad komisijos sprendimai dažniausiai yra palankūs tik monopolistinę padėtį užimančioms „Lietuvos dujoms”, – pranešime spaudai sakė „Intergas” direktorius Ričardas Šeibelis.

Pasak jo, prieš metus VKEKK neišdavė „Intergas” prašomos licencijos tiekti dujas į Kazlų Rūdos savivaldybę argumentuodama tuo, kad tokios pat licencijos norėtų ir „Lietuvos dujos”, nors tuo metu „Intergas” jau turėjo išsinuomojęs dujotiekio tinklus Kazlų Rūdoje. Vėliau, anot pranešimo, Komisija staiga pakeitė licencijos išdavimo taisykles ir pareikalavo, kad „Intergas” savo dujotiekį prijungtų prie konkurentės – „Lietuvos dujų” – magistralinio dujotiekio.

„Lietuvos dujų” atstovė spaudai Jolita Butkienė „JT Naujienoms” sakė, kad bendrovė nėra gavusi teismo nutarties, todėl jos komentuoti negali.

Pasak jos, licencija buvo gauta laikantis visų įstatymų, buvo padarytos didelės investicijos bei sudarytos sutartys su klientais. „Jei iš tikrųjų yra toks teismo sprendimas, tai yra skandalas”, – sakė „Lietuvos dujų” atstovė spaudai.

„Susiduriame ne tik su konkurentų, bet ir kai kurių valstybės institucijų nenoru padėti liberalizuoti šalies dujų ūkį ir tokiu būdu klientas garantuoti palankias dujų kainas”, – tikino R. Šeibelis.

Dujų importo ir transportavimo bendrovė „Lietuvos dujos” į dujotiekio tiesimą Kazlų Rūdoje investavo 9,8 mln. litų.

„Lietuvos dujų” teigimu, antrame etape, dujofikuojant atskirus miesto rajonus, investicijos gali siekti 0,5 mln. litų. Gamtinių dujų suvartojimas, pradedant 2007-uosius, gali viršyti 30 mln. kubinių metrų per metus, o jis turėtų palaipsniui didėti prijungus kitas įmones, miesto gyventojus.

Šiemet sausį-birželį „Lietuvos dujos” uždirbo 41,8 mln. litų neaudituoto grynojo pelno – 15,8 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu, o pardavimų pajamos išaugo 30,6 proc. iki 414,0 mln. litų.

2005 metais „Lietuvos dujos” gavo 46,203 mln. litų grynojo pelno – 31,7 proc. mažiau nei 2004 metais, o bendrovės pajamos išaugo 22,6 proc. iki 607,782 mln. litų.

Vokietijos „E.ON Ruhrgas International” priklauso 38,9 proc., vieninteliam gamtinių dujų tiekėjui į Lietuvą Rusijos koncernui „Gazprom” – 37,1 proc., valstybei – 17,7 proc. „Lietuvos dujų” akcijų.

„Intergas” yra pirmoji ir kol kas vienintelė bendrovė, tiekianti į šalį dujas ne „Lietuvos dujoms” priklausančiais vamzdynais. Šiuo metu „Intergas” aprūpina dujomis visą Druskininkų miestą ir dar šiais metais atves dujotiekį į Mažeikius.

„Intergas” buvo įkurta 2002 metais. Prieš kelerius metus „Itera Latvija” priklausiusias bendrovės akcijas perpirko Lietuvos juridiniai asmenys ir „Intergas” tapo Lietuvos kapitalo įmone.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.