Nutukėliai tampa priklausomi nuo maisto kaip narkomanai

Nutukę žmonės gali tapti priklausomi nuo maisto kaip narkomanai yra priklausomi nuo narkotikų, rodo naujo tyrimo rezultatai, paaiškinantys nuolatinį nutukusių žmonių potraukį maistui.

Faktai, kad nutukę žmonės yra maisto „narkomanai”, nustatyti nuskenavus septynių nutukusių žmonių smegenis. Tyrimo dalyviams buvo įmontuoti elektroniniai aparatai, kurie sukuria sotumo jausmą, stimuliuodami skrandžio raumenų susitraukimą, teigiama tinklalapyje „NewScientist.com”.

Implantuoti įrenginiai, vadinami „skrandžio stimuliatoriais”, stimuliuoja nervą klajoklį, kuris jungia skrandį ir smegenis. Kai prietaisas įjungiamas, stimuliuojamas nervas klajoklis priverčia skrandį išsiplėsti ir gaminti peptidus, kurie į smegenis siunčia „sotumo” pojūtį.

„Mes žinome, kad kai valgome, skrandis per nervą klajoklį siunčia signalus. Maistas liečiasi su skrandžio sienelėmis, o į smegenis siunčiamus signalus galima būtų iššifruoti kaip „valgyk dar” arba „nebevalgyk”, – teigė Dženas Džekas Vangas (Gene-Jack Wang) iš Brukheiveno nacionalinės laboratorijos Niujorke.

„Tačiau mes norėjome išsiaiškinti, į kurią smegenų dalį siunčiami šie signalai”, – aiškino mokslininkas. Norėdama tai padaryti, mokslininkų komanda davė tyrimo dalyviams radioaktyvaus cukraus, kad skenuodami smegenis galėtų matyti, kuri smegenų dalis yra aktyvi.

„Mes žinome, kad „alkio centras” smegenyse yra pagumburis, tačiau tai, ką aptikome, mus tiesiog apstulbino”, – tvirtino Dž. Dž. Vengas.

Tyrėjų komanda nustatė, kad kai įjungiamas „skandžio stimuliatorius”, aktyviai pradeda veikti jūros arkliuko formą primenanti smegenų dalis, vadinama hipokampu.

„Hipokampas yra susijęs su atmintimi. Taip pat nustatėme, kad aktyviai veikia smegenų dalys kaip ir narkomanų. Potraukis valgiui yra labai panašus į narkomanų potraukį narkotinėms medžiagoms”, – teigė mokslininkas. Taigi vietoj signalo „nebevalgyk” siunčiamas signalas „valgyk dar”.

Tyrimo rezultatai paaiškina, kodėl taip sunku atsikratyti nutukimo. „Dabar žinome, kad nuolatinis noras valgyti yra susijęs su emocijomis ir kognityvine sistema. Šis tyrimas rodo, kaip smegenys bando manipuliuoti kūnu, o ne atvirkščiai”, – aiškina Dž. Dž. Vengas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.