Brazį į Estiją nuviliojo dideli tikslai

Pastaruosius dvejus metus Sankt Peterburgo „Spartak” komandoje dirbęs Algirdas Brazys pasuko į Estiją. Strategą suviliojo estų ambicijos ir dideli komandai iškelti tikslai.

Pastaraisiais metais nuolat kalbėję apie atsigaunantį Estijos krepšinį estai sukruto tik šiemet. Abi pajėgiausios Estijos ekipos – Talino „Kalev” ir Tartu „Rock” – padidino savo biudžetą 50 proc., „Kalev” pradėjo rungtyniauti 6 tūkst. vietų „Saku” arenoje. Didelių ambicijų turi ir „Rock”. 3,3 mln. litų biudžetą surinkę Tartu klubo vadovai ne tik įsigijo vienus garsiausių Estijos krepšininkų – Martiną Muurseppą ir Gertą Kullamae, bet ir prisiviliojo Algirdą Brazį. „Estiją pasirinkau todėl, kad Tartu klubas sudarė labai neblogą komandą. Aš nenorėjau tik pasiimti pinigus ir su komanda „trintis” kažkur gale. „Rock” yra neblogo lygio ekipa, kuriai keliami dideli tikslai. Tuo mane estai ir suviliojo”, – prisipažino A.Brazys, pastaruosius metus su „Spartak” ekipa dėl įvairių priežasčių taip ir nepakilęs iš paskutiniųjų Rusijos superlygos turnyro lentelės vietų.

„Spartak” skolingas neliko

– Treneri, kodėl nelikote Rusijoje?

– Su „Spartak” vadovais buvome susitarę, kad liksiu Sankt Peterburge, jeigu iki liepos 1 dienos bus išspręsti finansiniai klausimai. Tačiau aiškumo ten nėra dar ir šiandien. Dabar „Spartak” klubas atsidūrė sunkioje padėtyje, o Sankt Peterburgo krepšinio padėtis apskritai labai liūdna. Kol kas netgi neaišku, ar „Spartak” bei praėjusį sezoną bronzos medalius iškovojusi Sankt Peterburgo „Dinamo” dalyvaus Rusijos superlygos čempionate. Abi komandos turi finansinių problemų. Tačiau „Spartak” su manimi ir žaidėjais visiškai atsiskaitė ir niekam neliko skolinga. Vasarą iškilo sunkumų, nes pagrindinis klubo rėmėjas nusprendė komandai nebeskirti pinigų.

– Ar gaila buvo palikti Rusiją?

– Taip, Rusijos lyga labai stipri. Ten daugybė gerų trenerių ir žaidėjų, mes esame užaugę toje sistemoje, todėl ten dirbti tikrai įdomu. Ten tik atstumai tarp miestų labai dideli. Sankt Peterburgas man labai patiko, jo palikti nesinorėjo.

Rusijoje labai nepatikdavo tai, kad per sezoną sužaisdavome tik 24 rungtynes – 2-3 per mėnesį. Nuolat treniruodavomės ir neturėdavome su kuo pažaisti, pasitikrinti jėgų, net sužaisti draugiškų rungtynių. Estijoje viskas bus atvirkščiai. Rungtyniausime Baltijos krepšinio lygos (SEB BBL) varžybose, Estijos čempionate ir FIBA Europos Iššūkio taurės turnyre. Žaisime labai daug rungtynių, o tai yra gerai.

Džiaugiasi veteranais

– „Rock” ekipa įsigijo du labai garsius savo šalies žaidėjus: M.Muurseppą ir G.Kullamae. Jie vis dar pajėgūs būti lyderiais, ar į Estiją krepšininkai grįžo baigti karjeros?

– Aš su jais apie tai nesikalbėjau. Tikrai labai gerai, kad estai juos prisiviliojo. G.Kullamae yra puikaus būdo žmogus, išrinkome jį komandos kapitonu. Jis labai profesionaliai žvelgia į krepšinį ir, nors jam jau 35 metai, iki šiol yra išlaikęs puikią sportinę formą. Jis beveik nesiskiria nuo to G.Kullamae, kuris prieš daugiau nei dešimtmetį žaidė „Žalgiryje”. Jis labai įkvepia žaidėjus ir komandoje palaiko gerą discipliną. M.Muurseppas – labai daug patirties turintis žaidėjas. Šiek tiek neramu, kad jis visą vasarą atostogavo ir visiškai nesportavo, todėl dabar jam sunkiai sekasi susigrąžinti sportinę formą. Abu jie mūsų komandai bus labai didelė paspirtis.

– Ar estų komandos šį sezoną pagaliau nustebins lietuvius ir latvius?

– Pernai Estijos komandos buvo SEB BBL dugne, tačiau šiemet, manau, padėtis pasikeis. Nesakau, kad mes nuskinsime laurus, tačiau manau, kad mes „taškysimės” su visomis komandomis. Šis čempionatas bus tikrai įdomesnis.

– Lietuvoje nuolat kartojama, kad estai sporto arenų statyboje yra pažengę daugiau už lietuvius.

– Mūsų arenoje telpa apie 2500 žiūrovų, o ji praėjusį sezoną nuolat buvo pilnutėlė. Dabar prie mūsų arenos statomas priestatas, ir balandžio mėnesį bus atidaryta nauja 5000 vietų arena. Sakyčiau, šiuo požiūriu estai lenkia lietuvius. Pas mus arenų statyba labai lėtai vyksta dėl to, kad mes tarpusavyje nepasidalijame kai kurių dalykų. Mums reikia labai smarkiai pasitempti. Estai stato sporto bazes, kviečia trenerius iš užsienio ir žvelgia į ateitį.

LKL nepasimestų

– Kokie tikslai iškelti jūsų komandai?

– Klubo vadovai norėtų, kad patektume į SEB BBL finalo ketverto varžybas. Estijoje yra tik dvi stiprios komandos – „Rock” ir „Kalev”. Visos kitos yra trimis galvomis žemesnės. Neseniai žaidėme draugiškas rungtynes su trečiąja Estijos komanda ir laimėjome 40 taškų skirtumu. Lietuvoje yra keletas komandų, kurios gali pakovoti su lyderiais, o Estijoje tokių nėra. Vis dėlto manau, kad mūsų komanda Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate dėl trečiosios vietos rimtai pakovotų su „Šiauliais”. SEB BBL čempionato pirmame etape mums bus labai svarbu patekti tarp trijų stipriausių savo grupės komandų.

– Lietuviai treneriai į savo komandas dažnai pasikviečia ir mūsų šalies krepšininkų. „Rock” tokių šį sezoną neatsirado.

– Kai pasirašiau sutartį su „Rock”, komanda buvo beveik sukomplektuota, todėl galimybių ką nors keisti beveik neturėjau. Į ekipą pasikviečiau tik gruziną George’ą Tsintsadzę. Žaidėjus į ekipą rinko abu praėjusį sezoną su ekipa dirbę treneriai, kurie dabar tapo mano asistentais. Be to, klubo vadovai norėjo į ekipą susigrąžinti geriausius Estijos krepšininkus, o visus geriausius lietuvius išgraibstė Lietuvos klubai. Kviesti krepšininką vien dėl to, kad jis lietuvis, nenoriu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.