JAV greitai bus 300 mln. gyventojų

Šį mėnesį amerikiečių skaičius perkops 300 mln. ribą.

JAV surašymo biuras prognozuoja, kad tai įvyks spalio viduryje, praėjus 39 metams nuo tada, kai Jungtinių Valstijų gyventojų skaičius viršijo 200 mln., ir 91 metams po to, kai perkopė 100 mln. ribą.

Daugiau gyventojų nei JAV gyvena Kinijoje ir Indijoje. Nuo 2004 iki 2005 metų JAV gyventojų natūralus prieaugis buvo 1,7 mln., į šalį imigravo 1 mln. žmonių.

JAV yra vienintelė pramoninė valstybė, kurioje sparčiau daugėja gyventojų. Dažniausiai didelis prieaugis yra užfiksuojamas skurdžiose šalyse.

„Labai aukšti gamtinių išteklių vartojimo rodikliai ir su tuo susijusi tarša lemia, kad Amerikoje vienas žmogus daro daugiau įtakos aplinkai nei kokios nors kitos šalies gyventojas”, – pažymėjo ataskaitos autorė Viktorija Markham.

Ataskaitoje pateikiama iškalbingų faktų.

Pavyzdžiui, kiekvienas amerikietis suvartoja triskart daugiau vandens nei vidutiniškai pasaulyje. JAV išnyko daugiau nei pusė pelkynų, daugiausia dėl miestų ir priemiesčių augimo bei žemės ūkio.

Pusėje žemyninės JAV teritorijos yra pakitusi augmenija, beveik tūkstantis augalų ir gyvūnų rūšių įrašytos į nykstančių sąrašą. 85 proc. atvejų tai nulėmė gyvenamojo ploto praradimas ar pasikeitimas.

JAV suvartoja beveik 25 proc. pasaulio energijos, nors valstybėje gyvena tik 5 proc. pasaulio gyventojų. Vieno gyventojo suvartojamas energijos kiekis yra didžiausias pasaulyje.

Kiekvienas amerikietis kasdien išmeta apie 2,3 kilogramo šiukšlių. 1960-aisiais šis rodiklis buvo 1,4 kilogramo. Šiukšlių kiekis maždaug penkis kartus viršija tą, kuris yra besivystančiose šalyse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.