Nuošaliame dzūkų kaime piktinamasi Januška

Diplomato karjeros atsisakęs Albinas Januška kaltinamas be leidimo pasistatęs pirtį vienoje gražiausių ir labiausiai saugomų Lietuvos vietų

Iš Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus posto praėjusios savaitės pabaigoje pasitraukęs Albinas Januška sulaukė kaltinimų savavališka statyba Dzūkijos nacionalinio parko Skroblaus rezervate.

Įsigijo pusvelčiui

Varėnos rajono Rudnios kaime, kuris keliolika metų buvo įtrauktas į gamtos rezervato teritoriją (Seimas kaimą iš rezervato išbraukė tik šį pavasarį – aut.), Januška rekonstravo, tiksliau – pasistatė pirtį neturėdamas leidimo. Ji išdygo prie pat rezervato šerdies – ant Skroblaus upelio, kurį gamtininkai dėl srūvančių į jį šaltinių laiko unikaliu, kranto.

Kadangi statybos ir bet kokia ūkinė veikla rezervate uždrausta, Januška prikalbino Rudnioje gyvenančią Stasę Stoškienę parduoti jam pirtį ir kluoną už 1500 JAV dolerių. Ant laikinų pamatų – kelių akmenų – stovėjusi pirtis diplomatui netiko. Buvo susitarta, kad Stoškienė perkels namelį į savo sodybos kiemą. Senosios pirties vietoje buvo pakloti nauji, gerokai didesni negu ankstesni pamatai. Ant jų išdygo moderniška ir kur kas erdvesnė pirtis. Viena jos siena atsidūrė prie pat vandens.

Projekto nepatvirtino

Januška tuos darbus vadina rekonstrukcija, kaimo žmonės – nauja statyba. Šiaip ar taip, tam reikėjo leidimo, o pastato šeimininkas jo neturi. Nacionalinio parko direkcija rekonstrukcijos projekto nepatvirtino ir apie Januškos veiksmus pranešė Alytaus apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentui.

Ši institucija dėl savavališkos statybos privalėjo kreiptis į teismą, tačiau to nepadarė. „Dzūkijos nacionalinio parko raštas kažkur dingo”, – teisinosi departamento direktorius Raimondas Dargis.

Alytiškiai statybų prižiūrėtojai ir vietos gamtosaugininkai prasitarė, kad jiems mėginant sudrausti nelegalaus statinio savininką vieną dieną suskambo telefonas – įtakingas viršininkas iš Vilniaus esą liepė pavaldiniams nesidomėti šia istorija. „Januškai mūsų perspėjimai buvo kaip vanduo nuo žąsies”, – patvirtino parko direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Drobelis.

Lankosi retai

Dalį savo pastatų Januškai pardavusi Stoškienė jau seniai tuo nebesidžiaugia. Moteris gailisi per pigiai jam atidavusi ir dalį trobos – verandą.

Kaimiečių teigimu, Januška retai lankosi Rudnioje, o atvažiavęs jokių ūkio darbų nesiima. Esą visus reikalus dažniausiai tvarko jo patikėtinis Olegas. Šis samdo kaimiečius, kad jie žolę prie Januškos pastatų nupjautų ir kitokius ūkiškus darbus nudirbtų.

Rudnios gyventojai prisiminė, kaip kartą Januškos patikėtinis buvo priverstas padegti žolę, mat vienas kaimiečių, kuriam iš anksto buvo sumokėta už jos pjovimą, užgėrė ir darbo neatliko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Nuošaliame dzūkų kaime piktinamasi Januška"

  1. Gamtininkas.

    Kol žmogus „valdžioje”- visi tili.Kada žmogus pasitraukia .tuoj puola ,kaip šakalai maitą Liūdna ir graudu..
    O kur ” rimti vyrai nelegaliai pilis stato-visi tyli saugo save ir savo gerbuvį. Taip buvo,taip yra,o kaip bus nežinia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.