Moderni onkologinė pagalba išgelbėtų šimtus gyvybių

Lietuvoje onkologinė pagalba ligoniams smarkiai atsilieka nuo kitų ES šalių. Todėl krūties vėžiu sergančios moterys, pasitelkusios plačiosios visuomenės pritarimą, siekia atkreipti aukščiausių šalies pareigūnų bei valstybės institucijų dėmesį į nepakankamą onkologijos srities reformavimą bei finansavimą ir ragina kompensuoti efektyvius biologinės terapijos medikamentus, kurie išgelbėtų šimtus gyvybių.

Nacionalinė moterų sergančių krūties ligomis organizacijų asociacija internetinėje svetainėje www.roziniskaspinas.lt paskelbė peticiją, po kuria prašo pasirašyti neabejingų kovai su šia liga žmonių ir taip paskatinti politikus atkreipti dėmesį į problemą.

Tikimasi surinkti 100 000 parašų ir lapkričio pradžioje įteikti juos Prezidentui Valdui Adamkui, Ministrui Pirmininkui Gediminui Kirkilui ir Sveikatos apsaugos ministrui Rimvydui Turčinskui.

„Nors akcija prasidėjo neseniai, parašų po peticija sparčiai daugėja. Praėjus savaitei po balsavimo paskelbimo, jau yra surinkta beveik 26 tūkstančiai parašų. Ne vien tik moterys, bet ir vyrai skambina siūlydami savo pagalbą renkant parašus. Tai parodo, jog Lietuvos žmonės yra aktyvūs ir neabejingi šiai akcijai. Todėl interneto svetainėje suteikėme galimybę atsispausdinti peticiją ir parašų rinkimo blankus ir rinkti parašus gyvai”, – sakė Asociacijos viceprezidentė Erika Umbrasaitė. Parašai po peticija bus renkami ir Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Vėžio informacijos centre, Vilniaus mados ir stiliaus centre „Europa”, taip pat per Asociacijos nares visoje Lietuvoje.

„Spalio 3 d., lankėmės Lietuvos Respublikos Seime, siekdami atkreipti valdžios vyrų dėmesį į šią problemą – Seimo nariams ir kanceliarijos darbuotojams buvo segami rožiniai kaspinai – kovos prieš moters krūties vėžį mėnesio simbolis. Seimūnai buvo raginami pasirašyti po peticija. Šiandien šiuo vizito pradėjome aktyviąją akcijos dalį,” – paminėjo E.Umbrasaitė.

Anot statistikos, sergamumas onkologinėmis ligomis Lietuvoje sparčiai auga – vien pernai užregistruota per 16 tūkst. naujų įvairių vėžinių susirgimų. Tačiau nepriklausomų ekspertų, bendrovės „Health Consumer Powerhouse”, ataskaitos išvadose teigiama, kad Lietuvoje onkologinė pagalba ligoniams smarkiai atsilieka nuo kitų ES šalių.

Krūties vėžiu šalyje kasmet suserga daugiau nei 1300 moterų, diagnozė dažniausiai nustatoma ankstyvose stadijose, tačiau vėžys renkasi vis jaunesnes aukas. Trečdaliui susirgusiųjų nustatomas agresyvios formos HER2 teigiamas krūties vėžys, kuris sunkiai pasiduoda tradiciniam gydymui ir greitai progresuoja, netaikant modernios biologinės terapijos. Dažniau šia ligos forma serga moterys iki 45 metų amžiaus. Modernūs gydymo būdai, galintys išgelbėti šių moterų gyvybes jau yra, tačiau dėl savo kainos jie neprieinami daugeliui Lietuvos moterų.

„Sąžiningai visą gyvenimą mokesčius valstybei mokėjusios Lietuvos moterys nori būti gydomos tokiais pat vaistais, kaip ir daugelyje ES šalių. Jos nori, kad, nepaisant socialinio sluoksnio ar finansinės padėties, modernus gydymas būtų prieinamas visoms, – pažymi E.Umbrasaitė. – Kol kas Lietuvoje tik 50 moterų gali gauti gyvybę išsaugančią biologinę terapiją. Skyrus pakankamą finansavimą, būtų galima išgelbėti dar 250 moterų gyvybes kasmet”.

„Man teko laimė tapti pirmąja paciente Lietuvoje, kuriai buvo pritaikyta biologinė terapija ankstyvam krūties vėžiui gydyti. Iki tol biologine terapija buvo gydomos tik labiau pažengusio vėžio stadijos ir tai tik išimtinais atvejais. Kadangi šiandien šis vaistas yra vienintelis, galintis sustabdyti HER2 vėžį arba prailginti moterų kokybišką gyvenimą aš ir Asociacija nuoširdžiai siekiame, kad šis gydymas būtų prieinamas visoms moterims, kurioms jis yra reikalingas”, – sakė Asociacijos viceprezidentė E.Umbrasaitė.

Krūties vėžiu sergančios moterys ir joms pritariantys visuomenės nariai peticijoje prašo valdžios institucijų nelikti abejingoms moterų likimams ir kompensuoti biologinės terapijos vaistus, tinkančius tiek ankstyvo, tiek pažengusio HER2 teigiamo krūties vėžio gydymui.

Taip pat yra prašoma valstybiniu lygiu persvarstyti onkologijos srities finansavimą, reformavimą, praplėsti ir modernizuoti, aprūpinant naujausia diagnostine bei gydymo technika jau esamus centrus: Vilniaus Universiteto Onkologijos institutą, Kauno medicinos universiteto klinikas, Klaipėdos, Šiaulių bei Panevėžio ligonines Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. Onkologinių centrų poliklinikose moterys siūlo prailginti onkologinių ligų diagnostikos kabinetų darbo laiką ir padidinti čia dirbančių specialistų kiekį.

Negydomos biologine terapija moterys, sergančios agresyvia ligos forma, miršta daug greičiau nei kitos krūties vėžiu sergančios moterys. Užsienyje jau pripažinta, kad biologinės terapijos medikamentas šiai dienai yra vienintelis efektyvus ginklas, galintis net pusei susirgusiųjų moterų sustadyti agresyvią HER2 teigiamą ligą arba prailginti dvigubai kokybišką jų gyvenimą. Šiuo stebuklingu medikamentu jau gydoma Slovėnijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Olandijoje, Italijoje ir Kanadoje, JAV, Australijoje.

Po ilgos bričių pacienčių kovos Didžiosios Britanijos Ligonių kasos taip pat bus priverstos netrukus kompensuoti šį gyvybę išsaugantį medikamentą. Australijoje biologinis medikamentas pradėtas kompensuoti po to, kai į kovą už šį vaistą įsijungė garsi pop daininkė Kylie Minogue, pati sirgusi HER2 teigiamu krūties vėžiu. Užsienis jau suprato, kad nevalia kalbėti apie pinigus, kai ant svarstyklių guli moterų gyvybės. Tikimės, kad po mūsų akcijos tą supras ir Lietuva.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Moderni onkologinė pagalba išgelbėtų šimtus gyvybių"

  1. Lapinis

    Pagalbos ilgai laukia ne tik onkologiniai ligoniai.Taip yra todėl.kad kiaulių skiepijimui ir sėklinimui skiriama daugiau lėšų nei medicininiam aptarnavimui. Žemės ūkio ministrė net gina savuosius lėšų švaistytojus,kaip rodė televizija,nustačius valst.kontrolei lėšų pasisavinimą.Per daug turi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.