Studentiška veikla – ne tik linksmybės, bet ir rimtų problemų sprendimas

Studentų atstovybių (SA) nariai pabrėžia, jog jų pagrindinis tikslas – žengti koja kojon su studentais, kovoti už jų teises, spręsti universiteto bendruomenės problemas ir mažinti pirmakursių nežinią.

Rugsėjui einant į pabaigą Klaipėdos universiteto studentų atstovybes užplūdo didžiulė nuotykių ištroškusių pirmakursių banga, iš kurių, deja, SA senbuvių teigimu, liks tik vienetai. Studentai apsigauna tikėdamiesi visiškai kitokios studentiškos veiklos bei daugiau linksmybių.

Į klausimą, kodėl verta dalyvauti studentų saviveikloje, studentų atstovybių nariai juokaudami atsako, jog studentų atstovybė yra tikras ką tik iš namų ištrūkusio studenčioko rojus. „Čia mes keikiamės, geriame, mušamės, rūkom ir pas mergas lakstom”, – juokauja Klaipėdos universiteto Jūrų technikos fakulteto (JTF) studentų atstovybės pirmininko pavaduotojas Rimantas Vaupšas.

Vaikinas iš karto prideda, jog būtent tokiai veiklai studentai aktyvistai mažiausiai turi laiko. „Studentų atstovybė glaudžia tik aktyvius, kūrybingus bei nebijančius aukoti savo laiko žmones. Iš tiesų mes sunkiai dirbam, stengdamiesi padėti studentams, gindami jų teises, bandome paįvairinti jų gyvenimą įvairiais renginiais ir drauge turtėjame patys, dalyvaudami studentų savivaldoje, daromės labiau savarankiški”, – teigė R. Vaupšas.

Dėmesingi pirmakursiams

Daugiausiai SA laiko rugsėjo mėnesį „suryja” pirmakrusių krikštynos: reikia ne tik suplanuoti, kaip originaliau pakrikštyti jauniausius universiteto auklėtinius, surinkti pinigėlių, už kuriuos fuksai bus apdrabstyti įvairiausiomis pomidorų, kiaušinių bei aliejaus kaukėmis, bet ir parengti įsimintiną vakarinę krikštynų dalį, kurios metu pirmakursiai gali susibendrauti ne tik su savo grupės nariais, bet ir su kitais Klaipėdos universiteto suolus „trinti” pradėjusiais studenčiokais.

Kitas nemažai svarbus aktyviųjų studentų darbas – nurodyti, kaip ir kur galima pasidaryti studento statusą įrodantį ir įvairių nuolaidų suteikiantį studento pažymėjimą. Anot vaikino, SA sprendžia ne tik studentų problemas, bet ir padeda lengviau adapduotis nepažįstamoje studentiškoje aplinkoje, tarp nežinomų žmonių.

„Tam, kad pirmakursiams būtų lengviau pradėti studentišką gyvenimą ir pasijusti Klaipėdos universiteto dalimi, šiemet Kunigiškiuose buvo organizuojama pažintinė pirmakursių stovykla. Šioje stovykloje supažindinome ir su atstovybių veikla, todėl dabar tikimės naujų narių ir studentų su įvairiais iškilusiais klausimais bumo. Tokio pobūdžio stovyklą KU SA rengia ne pirmus metus”, – teigė JTF SA narys, elektros inžineriją studijuojantis Vaidotas Bernotavičius.

Anot Sveikatos mokslų fakulteto (SVMF) SA pirmininkės Linos Šakytės, pirmakursiams kyla begalės klausimų, ir jei nebūtų vyresniųjų studentų, kurie norėtų jiems padėti, universiteto naujokams studijų pradžia būtų sunki. „Žinoma, į mus kreipiasi ir aukštesniųjų kursų studentai su įvairiais skundais ar problemomis. Kartais studentai guodžiasi nesutarimais su dėstytojais. Stengiamės išvengti tokių konfliktų, todėl mokslo metų pabaigoje išdaliname anonimines anketas. Sužinoję apie kokius nesklandumus tarp dėstytojo ir studentų, bandome išsiaiškinti, kodėl taip yra ir kas kaltas, ar nėra nereikalingų nusistatymų”, – pasakojo Lina.

Organizuoja renginius

SA nariai nepamiršta ne tik universiteto naujokų – aktyvūs studentai savo veikla stebina dėstytojus bei universitete paskutinius metus besimokančiuosius. „Vienas geriausių pernai metais suorganizuotų renginių – šauniausio dėstytojo rinkimai. Renginys buvo labai šaunus, o dėstytojai nustebinti gerąja prasme. Nepamirštame atsisveikinti ir su universitetą baigiančiais studentais, rengdami paskutinią paskaitą. Jos metu vaidiname, skanaujame torto, geriame šampaną, dovanojame graviruotas taures.

Organizuojame ne tik originalias šventes, – per Kalėdas nepamirštame papuošti eglučių, aplankyti prieglaudos vaikų, Šv. Valentino dieną fakulteto koridorius „skandiname” širdutėmis”, – prisimena V. Bernotavičius.

Anot L. Šakytės, SA organizuojami renginiai nėra vien linksmos šėlionės. „Darome įvairius paminėjimus, akcijas, diskusijas. Norime įkurti sveikatos klubą, plėtoti mokslinę veiklą, reikšti savo nuomonę įvairiais rimtais klausimais”, – teigė SVMF SA pirmininkė.

Sudėtingesnės problemos – SS

Sudėtingesnius klausimus, kurių neįveikia studentų atstovybės, sprendžia Studentų sąjunga. „Studentų sąjunga nėra svarbesnė už SA, juolab kai ją sudaro studentų atstovybių nariai. Ši studentiška organizacija skirta bendrai nuomonei išreikšti, pozicijai formuoti. Nagrinėjamų problemų yra ir daugiau – nuo studijų proceso iki dalyvavimo miesto politikos formavime”, – teigė SS prezidentas Vitalijus Kondratas.

Vaikino teigimu, šiuo metu Klaipėdos studentų sąjunga bando pajudinti kiek „užmigusį” studentiškų nuolaidų klausimą. Anot jo, studentams jų yra nemažai, tik nuolaidas būtina susisteminti, kad apie jas visi žinotų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.