Nuo spalio 1 dienos didėja kompensacijos už būsto šildymą bei plečiasi jų gavėjų ratas

Nuo spalio 1 dienos valstybės remiamos pajamos didėja 20 litų, t.y. nuo 165 iki 185 litų vienam Lietuvos Respublikos gyventojui per mėnesį.

Valstybės remiamų pajamų dydis – tai bazinis dydis, naudojamas skaičiuojant piniginę socialinę paramą mažas pajamas turintiems asmenims (kompensacijas už išlaidas būsto šildymui bei socialinę pašalpą), nustatant mokinių iš nepasiturinčių šeimų teisę gauti nemokamą maitinimą mokyklose ir aprūpinimą mokinio reikmenimis mokslo metų pradžioje, o taip pat skaičiuojant nedarbo draudimo išmokas darbo biržose įsiregistravusiems bedarbiams.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, padidėjus valstybės remiamoms pajamoms, prasidėjus šildymo sezonui ir pradėjus skirti kompensacijas už būsto šildymą, jų padidėjimą pajus virš 100 tūkstančiui gyventojų, o naujai teisę į šią kompensaciją įgys apie 24 tūkstančiai gyventojų.

Jos teigimu, socialinė pašalpa padidės 43 tūkstančiams gavėjų, teisę ją gauti papildomai įgys apie 10 tūkstančių šalies gyventojų. Socialinės pašalpos dydis vienam asmeniui, negaunančiam jokių pajamų, per mėnesį dabar sudarys 166,5 litus (buvo 148,5 litai).

„Be to, padidėjus remiamoms pajamoms, teisę gauti nemokamą maitinimą mokyklose įgys mokiniai iš šeimų, kurių pajamos per mėnesį vienam šeimos nariui sudaro 277,5 litai (šiuo metu 247,50 litai)”, – aiškina ministrė. Šiuo metu nemokamai mokyklose maitinami 105 tūkstančiai vaikų, t.y. 20 proc. mokinių, besimokančių bendrojo lavinimo mokyklose.

2006 m. I ketvirtį būsto šildymo išlaidų kompensacijas vidutiniškai per mėnesį gavo apie 100 tūkst. asmenų, t.y. apie 3 proc. šalies gyventojų, o socialinę pašalpą – 43,68 tūkst. asmenų, t.y. 1,3 proc. gyventojų.

Valstybės remiamų pajamų dydis per pastaruosius metus didinamas jau trečią kartą (nuo 1998 metų iki 2005 m. spalio mėn. valstybės remiamos pajamos nebuvo didinamos). Nuo 2005 m. spalio 1 d. valstybės remiamos pajamos buvo padidintos 20 Lt, nuo 135 iki 155 Lt vienam asmeniui per mėnesį, o nuo 2006 m. vasario 1 d. jos padidintos dar 10 Lt – nuo 155 iki 165 Lt.

Valstybės remiamų pajamų padidinimas valstybės biudžetui kainuos apie 13 mln. litų, o iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto – apie 1,2 mln. litų.

Taip pat, siekdama sudaryti palankesnes sąlygas gauti kompensacijas už būsto šildymą, ministerija yra parengusi Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymo pakeitimus, kuriems jau pritarė Vyriausybė ir kurie šiuo metu jau svarstomi Seime.

Jai siūloma sudaryti palankesnes sąlygas gauti piniginę socialinę paramą; augant komunalinių paslaugų kainoms padidinti kompensacijas už būsto šildymą, t.y. kompensuoti būsto šildymo išlaidas, viršijančias ne 25 proc., o 20 proc. šeimos (asmens) pajamų ir apskaičiuojant pajamas kompensacijai gauti taikyti ne 90 proc., o 100 proc. valstybės remiamų pajamų šeimai (asmeniui) dydį; suteikti daugiau teisių savivaldybėms remiant šeimas.

Šiems įstatymo pakeitimams įgyvendinti numatyta skirti apie 4 mln. litų. Jei tam pritars Seimas, pakeitimai turėtų įsigalioti dar šį šildymo sezoną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.