Antrojo ketvirčio Lietuvos BVP augo 8,4 proc.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 8,4 proc. iki 20,484 mlrd. litų.

Statistikos departamento patikslintas antrojo šių metų ketvirčio BVP beveik sutapp su skelbtu antruoju įverčiu, kai skelbtasis BVP sudarė 20,481 mlrd. litų.

Patikslintais duomenimis, antrąjį 2006 metų ketvirtį sparčiausiai augo statybos pridėtinė vertė – 18,2 procento.

Spartūs augimo tempai nustatyti ir apdirbamosios gamybos (15,2 proc.), nekilnojamojo turto bei kito verslo (10,3 proc.) įmonėse. Kiek lėčiau nei vidutiniškai augo transporto ir ryšių (7,4 proc.), finansinio tarpininkavimo (7,2 proc.), viešojo valdymo paslaugų (5,9 proc.), elektros, dujų ir vandens tiekimo (5,8 proc.), prekybos, viešbučių ir restoranų (atitinkamai 5,4 ir 5,3 proc.) ir sveikatos priežiūros paslaugų (5,4 proc.) pridėtinė vertė.

Mažiausiai išaugo žemės ūkio ir žuvininkystės – atitinkamai 1,6 ir 2,0 proc., kitos komunalinės socialinės ir asmeninio aptarnavimo veiklos (3,4 proc.), kasybos ir karjerų eksploatavimo (0,3 proc.) pridėtinė vertė. Neigiamas rezultatas užfiksuotas švietime – šios veiklos paslaugų pridėtinė vertė sumažėjo 7 procentais.

Prekių ir paslaugų eksporto augimas siekė 6,9 proc. punkto (skelbiant antrąjį įvertį buvo 6,3 proc.) ir šis augimas pranoko importo augimą – eksportas išaugo 18,1 proc., importas – 11,2 procento.

Ir toliau, anot statistikų, sparčiai augo namų ūkių galutinis vartojimas (12 proc.), bendrasis pagrindinio kapitalo formavimas (13,4 proc.). Valdžios sektoriaus vartojimo išlaidų augimo tempas buvo lėtesnis – 4,7 procento.

Vertinant BVP pajamų metodu sparčiai augo kompensacija dirbantiesiems – 19,6 proc. per metus, o tai lėmė didėjantis dirbančiųjų skaičius ir augantis vidutinis darbo užmokestis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.