Švarus oras virtuvėje

Kad oras virtuvėje visada būtų švarus, reikalingas gartraukis. Jis ne tik sutraukia kvapus, bet ir gali būti virtuvės puošmena.

Atskirai rengiami modeliai, vadinami kamino tipo gartraukiais, gali būti tvirtinami prie lubų arba sienos. Jie panašūs į nupjautą kūgį, pusiau kūgį arba piramidę.

Plokšti funkcinės klasės gartraukiai būna lenkto stačiakampio formos. Gaminami ir modeliai su ištraukiamu garų traukimo mechanizmu. Patogūs į baldus montuojami gartraukiai: net sudėtingus modelius galima paslėpti spintelėje.

Pagrindiniai reikalavimai

Pagal sanitarijos reikalavimus, per valandą patalpoje oras turi pasikeisti dvylika kartų. Norint nusipirkti tinkamiausią modelį, reikia apskaičiuoti virtuvės tūrį ir padauginti iš dvylikos.

Daugumos gartraukių našumas yra 300-700 kub.m/val. Visi turi keletą galios reguliavimo pakopų. Dažniausiai naudojama mažiausioji galios pakopa. Pačios didžiausios traukimo galios prireikia tik kai išbėga kaitinamas pienas ir pridega žuvis.

Kas geriau

Virtuvės garai gali būti išleidžiami tiesiai į lauką ar ventiliacijos angą arba perleidžiami per aktyvintosios anglies filtrą ir grąžinami atgal.

Gartraukiai, ištraukiantys garus į lauką, efektyvesni. Jų filtrai neprisigeria kenksmingų medžiagų, išsiskiriančių degant dujoms. Tačiau juos sudėtinga įrengti: iki ventiliacijos angos reikia nutiesti vamzdžius ir padaryti atskirą angą. Jeigu ventiliacija toli, oro vamzdžiai bus labai ilgi, mažės gartraukio našumas.

Renkantis gartraukį svarbu ir jo keliamas triukšmas. Monotoniškas, nors ir labai tylus gausmas dirgina klausą. Gartraukiui veikiant pirmu greičiu, vidutinis triukšmo lygis yra 48-54 dB. Didinant traukimo greitį, triukšmas didėja.

Daugelis gamintojų variklį ir ventiliatorių slepia specialiuose apvalkaluose. Geriausia, kai apvalkalas yra iš plastiko: ši medžiaga kelia mažiausiai triukšmo. Tarp variklio ir ventiliatoriaus korpuso ir apvalkalo dedami papildomi antivibraciniai tarpikliai.

Optimalus variantas – rinktis gartraukį, kurio greičiai perjungiami tolygiai, arba naudoti mažiausią traukimo galią.

Naujos galimybės

Gartraukis turi sutraukti visus kvapus bei garus, todėl gaminamas tokio pločio kaip viryklė ir montuojamas ne aukščiau kaip 65-85 cm virš viryklės. Vis dėlto dalis garų pasklinda. Nauji gartraukiai turi savotišką oro užtvarą: naudojant unikalios konstrukcijos ventiliatorių, prie gartraukio krašto sūkuriuoja oro srautas, visus garus ir nemalonius kvapus nukreipiantis tiesiai į filtrą.

Riebalus sugeriantis filtras neleidžia oro traukimo vamzdžiams ir gartraukiams užsiteršti iš vidaus. Tokie filtrai gaminami iš metalo, aliuminio arba plieno.

Papildomi anglies filtrai rengiami gartraukio viduje. Jie sugeria kvapus gartraukiui veikiant recirkuliacijos režimu. Tokie filtrai gali būti naudojami pusantrų metų.

Yra modelių, kurie turi ultragarso jutiklį. Tereikia įjungti viryklę, ir jutiklis, gavęs signalą, įjungia apšvietimą ir gartraukį. Jeigu kas nors pridega, ventiliatorius pats pradeda veikti didele galia. Kai tik viryklė išjungiama, gartraukis ima veikti mažiausiąja galia ir po dešimties minučių išsijungia.

Ne mažiau patogus intervalų režimas. Gartraukiui veikiant šiuo režimu, į virtuvę nuolat tiekiamas gaivus oras. Įrenginys automatiškai įsijungia kas nustatytą laiką. Kad gartraukis neperkaistų, naudojamos apsauginės išsijungimo funkcijos. Variklis sustoja po 10 valandų nepertraukiamo veikimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.