„Iliadą“ ir „Odisėją“ sukūrė moteris

Taip mano britų istorikas ir lingvistas Endrius Delbis, knygos „Pakartotinis Homero atradimas” autorius.

E. Delbis savo knygoje rašo, kad Homero vardo ir šių poemų sąsaja veda prie teksto „Homero gyvenimas”, kuris klaidingai priskiriamas Herodotui, tuo tarpu iš tikrųjų jį parašė nežinomas autorius. Herodotas „Istorijoje” išties mini Homerą, nors tuo metu legenda apie aklą poetą jau buvo seniai pasklidusi.

Ankstyviausios tokių autorių kaip Herodotas arba graikų poetas Pindaras nuorodos į Homerą teigia, kad legendinis poetas gyveno maždaug 800 metais prieš Kristų. Tačiau E. Delbis, remdamasis poemos geografinėmis detalėmis, spėja, jog „Iliada” sukurta 650 metais prieš Kristų, „Odisėja” – 630 metais prieš Kristų, tai yra gerokai vėliau nei, kaip manoma, gyveno Homeras.

Autoriaus asmenybės paslaptį gali padėti įminti tik poemos. Tačiau britų istorikas tvirtina, kad šiuos kūrinius parašė moteris. Jis teigia, kad daugelyje kultūrų moterys yra žodinių padavimų perteikėjos. Netgi pirmoji poetė, kurios vardas žinomas, – moteris. Tai šumerų poetė Encheduana, gyvenusi maždaug 2285-2250 metais prieš Kristų.

E. Delbis mano, kad abu kūrinius parašė tas pats žmogus, tačiau išraiškingesni „Odisėjos” moterų personažai, ypač Penelopė, atspindi autorės gyvenimo pokyčius. „Pradėjusi kurti antrąjį šedevrą, poetė suprato, jog gali rašyti didesnei auditorijai, taip pat moterims”, – sakė E. Delbis. Todėl „Odisėjoje” gerokai mažiau prievartos nei „Iliadoje”, daugiau buities, namų scenų, praneša „Membrana”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.