Persodins organus

Klaipėdos ligoninė pasiruošusi organų persodinimo operacijoms.

Pirmiausiai žadama atlikti inkstų ir ragenų transplantacijas.

Didžiausios Vakarų Lietuvoje Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas habil.dr. Vinsas Janušonis patvirtino, jog įstaigos medikai yra visiškai pasiruošę jau kitąmet pradėti donorinių organų persodinimo operacijas.

V.Janušonio teigimu, operacijos būtų pradėtos nuo inkstų ir ragenos transplantacijų. Ragenos transplantacijos nėra sudėtingos ir jas atlikti gali bet kuris chirurgas oftalmologas.

Inkstų persodinimo operacijas Klaipėdos ligoninėje atlikti yra pasirengę trys gydytojai, kurie stažavosi užsienio ir šalies klinikose. Jų brigadą tikriausiai sustiprintų transplantologas, atvykęs iš vieno didžiausių šalies transplantologijos centrų. Ligoninė su juo tebeveda derybas.

Nors idėja dėl uostamiestyje žadamų pradėti organų persodinimo operacijų jau nebeslepiama, V.Janušonis „Klaipėdai” sakė, kad daug kam tai būsianti staigmena, nes kol kas jokie formalumai ir leidimai dar nepradėti tvarkyti.

Nacionalinio organų transplantacijos biuro direktoriaus pavaduotoja Julija Širokova nustebo išgirdusi naujieną, kad organų transplantacijai ruošiasi ir Klaipėdos ligoninė.

Šiuo metu šalyje yra du transplantacijos centrai. Daugiau nei prieš 35 metus transplantacijos pradėtos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose, prieš 5 metus – Kauno medicinos universiteto klinikose.

J.Širokova mano, sprendimas pradėti transplantacijas uostamiestyje turėtų būti gerai apgalvotas. Jos nuomone, tokiai mažai šaliai kaip Lietuva trys transplantacijos centrai – per didelė prabanga.

Su inksto persodinimu susiję ir nemažai išlaidų: recipiento atranka kainuoja 900-1600 Lt, jo paruošimas – iki 6 tūkst. Lt, recipiento gydymas stacionare po transplantacijos – 8 tūkst. – 74 tūkst. Lt.

Pati transplantacija įvertinta 3 tūkst. litų. Ragenos persodinimas kainuoja gerokai pigiau.

Atmetus finansinę pusę, iškyla dar vienas klausimas: iš kur ligoninė ims donorų.

Nacionalinio organų transplantacijos biuro duomenimis, Klaipėdos ligoninė šiemet per 8 mėnesius iš 5 potencialių donorų nesuteikė nė vieno, o Panevėžio ligoninė suteikė 6, Vilniaus greitosios pagalbos universitetinė ligoninė – 7, Kauno medicinos universiteto klinikos – 9.

Pernai Klaipėdos ligoninė turėjo 4 donorus, užpernai – nė vieno.

Šiuo metu šalyje ragenos transplantacijų laukia 347, inkstų – 307 žmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.