Ministrui įtarimų sukėlė Varėnos notarių išlaidos

Teisingumo ministerija nepatikėjo, kad Varėnoje biuro šildymas gali kainuoti 1000 litų per mėnesį

Teisingumo ministras Petras Baguška, susipažinęs su pavaldinių pateikta notarų darbo ataskaita Alytaus apskrityje, pavedė atlikti neeilinius dviejų Varėnos notarių veiklos patikrinimus.

Į ministro akiratį pateko notarės Dalia Kisielienė ir Laima Muzikevičiūtė. Abi varėniškės nesugebėjo paaiškinti metinėse ataskaitose atsiradusių netikslumų ir abejotinų išlaidų sumų.

Iki šiol neeilinis patikrinimas buvo atliktas Vilniaus 12-jame notarų biure dėl notarės Dalytės Stankūnienės veiklos. Jai pasiūlyta skirti neilinę atestaciją. Dar dvi notarės laukia jau paskirto neilinio patikrinimo.

Biuras ar pirtis?

Ypač įtartinai atrodė notarės Kisielienės ataskaitoje deklaruota 40 tūkst. litų suma neva išleista apmokėti komunaliniams patarnavimams.

Anot komisijoje dalyvavusio ministro Baguškos patarėjo Manto Varaškos, notarė tvirtino, jog už telefono paslaugas mokėjusi po 1000 litų, dar tiek pat atsiėję šildymo paslaugos, bet kai sudėjus šias mistines išlaidas, susidarė vos pusė nurodytos sumos, notarė prabilo, kad brangiai moka už šiukšlių išvežimą, vandenį. „Paklausius Kisielienės, atrodytų, kad ji dirba ne notarų biure, bet pirtyje”, – teigė Varaška.

Komisijai užkliuvo ir tai, kad Kisielienė, paėmusi 200 tūkst. litų paskolą biurui rekonstruoti, šios sumos nenurodė gautose pajamose, bet paskolos grąžinimą į išlaidas įtraukė. Be to, pareiškė, kad netikslumai ataskaitoje atsirado todėl, kad ją pildė buhalterė. Tačiau paaiškėjo, jog varėniškė nebuvo sudariusi jokios, net vienkartinės darbo sutarties su apskaitos specialiste, o ataskaitą pildė jos biuro darbuotoja, neturinti specialaus pasirengimo ir teisės atlikti tokio darbo.

Nepateikė dokumentų

Kisielienės kolegės Muzikevičiūtės ataskaitoje tikrintojų dėmesį patraukė išlaidos Registrų centrui. Varaškos teigimu, tokios išlaidos notarams nebūdingos.

Be to, notarė dviejose grafose įrašė tokią pat išlaidų sumą remontui, bet negalėjo pateikti jokių sąskaitų faktūrų ar kitokių dokumentų, patvirtinančių atliktus darbus, remontininkams sumokėtus atlyginimus. Komisija nesulaukė atsakymo ir į klausimą, kodėl biuro darbuotojui per pastaruosius metus atlyginimas sumažėjo pustrečio karto. Notarė nepateikė ir darbo sutarties su minėtu darbuotoju.

Muzikevičiūtė LŽ teigė, kad nepalankus komisijos jos veiklos įvertinimas, iššaukęs neeilinį patikrinimą, – nesusipratimas. Su notare Kisieliene pasikalbėti nepavyko. Jos biuro darbuotoja paaiškino, kad notarė yra išvykusi pas klientą, o jos mobilaus telefono numerio duoti negali.

LŽ žiniomis, notarė Kisielienė jau ne pirmą kartą pakliūva į žiniasklaidos akiratį. Prieš keletą metų ji buvo įsivėlusi į konfliktą su Varėnos savivaldybe dėl lengvatinės paskolos gavimo. „Save pristačiusi kaip socialiai remtiną asmenį, Kisielienė norėjo gauti daugiau kaip 60 tūkst. litų paskolą būstui ir prašė, kad 10 proc. padengtų savivaldybė. Nesutikus patenkinti jos prašymo, pasipylė skundai į visas instancijas, bet net ir tokiomis priemonėmis notarė paskolos negavo”, – teigė Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas.

Aiškinsis priežastis

Ministro patarėjo Varaškos nuomone, netikslumai Varėnos notarių suvestinėse galėjo atsirasti dėl įvairių priežasčių.

Jis neatmetė galimybės, kad minėti neatitikimai gali būti padaryti netyčia arba dėl profesionalumo stokos. Tačiau gali būti, kad tai ir sąmoningos klaidos, atsiradusios norint parodyti mažesnes grynąsias pajamas. Kitą savaitę tikimasi sulaukti komisijos išvadų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.