Naujoje odos galerijoje „Sirena” – amatų ir menų centras

Rugsėjo 26 d. Vilniuje, pačioje Senamiesčio širdyje, Mėsinių g. 9, atidaryta pirmoji Vilniaus ir Kauno dvimiesčio galerija „Sirena”.

Šią galeriją sostinės senamiestyje įkūrė kauniečiai amatininkai pagal Vilniaus miesto savivaldybės vykdomą Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programą. Odos galerija – jau penkioliktasis šios programos dalyvis. Galerijos lankytojai galės įsitikinti, kaip sėkmingai dera senosios amatų tradicijos ir šiuolaikinio žmogaus poreikiai.

Čia bus galima ne tik įsigyti odinių rankinių, papuošalų, verslo dovanų, bet ir pamatyti, kaip šie dirbiniai „gimsta” nagingų meistrų rankose.

„Nuo šiol kiekvienas smalsuolis mūsų centre galės stebėti, kaip „gimsta” rankinė ar pats išbandyti savo kūrybiškumą ir susikurti žavų aksesuarą, papuošalą ar mielą suvenyrą iš odos. Siekiame, kad kūrybos džiaugsmą pajustų kuo daugiau žmonių ir šiuo šiltu jausmu pasidalintų su artimaisiais. Mūsų centro tikslas – paskatinti žmones atidžiau pažvelgti į geriausius dalykus iš praeities ir sudominti jais jaunimą. Tradicijos yra ne tik paveldimos, bet ir kuriamos: senųjų odos amato technologijų tęsėjų dėka šiandien gimsta dar gyvybingesni kūriniai, kurie bus perduoti ateinančioms kartoms”, – naujo amatų ir menų centro tikslą įvardina „Sirena” direktorė ir dizainerė Irena Serapinienė.

Naujausia rankinių kolekcija „Vėjo legendos” – XXI amžiaus moteriai

Naujausioje kolekcijoje „Vėjo legendos” – rankinės iš odos ir kailio, su aplikacijomis ir metalo detalėmis, malonių akiai spalvų: nuo pieno baltumo iki sodraus šokoladinio rudumo, nuo prabangios juodos iki išskirtinės raudonos, nuo samanų žalumo iki gaivios violetinės.

„Greitas gyvenimo tempas ir sparčiai besikeičiančios aplinkybės reikalauja iš šiuolaikinės moters veržlumo, laisvės, judėjimo pirmyn. Suspėti skristi su vėju, išgirsti jo legendas trokšta kiekviena. Viskas įmanoma, tereikia turėti rankinę, kuri įkvėptų, suteiktų pasitikėjimo savimi, leistų pajusti savo dvasią, jaustis patrauklia ir unikalia moterimi. Rankinė – kaip inkaras, suteikiantis ramybės ir tikrumo. Jei moteris skuba, rankinės skyreliuose ji lengvai suras mobilųjį telefoną ar užrašų knygelę. Rankinė moteriai turi padėti gyventi, žibėti ir jaustis puikiai”, – įsitikinusi profesionali odos kūrinių autorė Irena Serapinienė.

Pastaruoju metu visame pasaulyje pastebima tendencija atsigręžti į savo praeitį, kultūrą, istoriją. Ne išimtis ir Lietuva. Odinių rankinių dizainerė Irena Serapinienė šį rudenį siūlo prisiliesti prie savo tautos šaknų. Kūrybiškai ir kruopščiai iš itin kokybiškos odos sukurtos rankinės ne tik spinduliuoja elegancija, bet ir šiluma, jaukumu. Svarbiausia, rankinėse istoriniai rankinių elementai pateikiami šiandienos pasaulio poreikiams.

Šiek tiek istorijos…
Rankinės istorija Lietuvoje tik pradedama kurti. Jos šaknys – senieji odos amatai, kurie plėtojami nuo Viduramžių. Nuo balnių iki knygrišybos ir futliarininkų gildijos. Jau XVI amžiuje greta to meto aprangos rankinės buvo reikšminga aprangos dalis.

XX a. pradžioje rankinė tapo ne tik svarbiausiu moters aksesuaru, bet net pagrindiniu jos išvaizdos vertinimo kriterijumi. Bene kiekvienas ilgos kostiumo istorijos puslapis byloja, kad tariamas antras smuikas, iš tiesų, girdisi geriausiai. Būtent aksesuarai suteikia išvaizdai reikšmingumo, stilingumo, simbolikos, pabrėžia statusą ir galią. Bet kuri tikra ponia jaučia silpnybę tauriems aksesuarams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Naujoje odos galerijoje „Sirena” – amatų ir menų centras"

  1. edita

    tai turbūt pati nerealiausia parduotuve….. 🙂 kadangi pati dirbu su oda mane ši parduotuve labai sudomino 😉 tikrai nuoširdžiai džiaugiuosi kad Vilniuje yra tokia parduotuve!!!!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.