Šiais metais paraiškas teikę ūkininkai paramą gaus greičiau

Šiais metais paraiškas pagal Kaimo plėtros 2004-2006 metų plano (KPP) priemones pateikę ūkininkai, palyginti su ankstesniais metais, išmokas gaus greičiau. Pirmųjų išmokų ūkininkai turėtų sulaukti jau spalio viduryje, o pasitraukę iš prekinės žemės ūkio gamybos – šių metų pabaigoje.

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) įpusėjo vertinti paraiškas pagal KPP priemones „Pusiau natūrinių restruktūrizuojamų ūkių rėmimas”, „Standartų laikymasis” ir „Ankstyvo pasitraukimo iš prekinės žemės ūkio gamybos rėmimas”. Į paramą pagal šias priemones pretenduoja daugiau kaip 8 tūkst. žemdirbių.

„Šiuo metu pagal kai kurias KPP priemones jau įvertinome daugiau kaip pusę pavasarį gautų paraiškų. Paraiškas be klaidų užpildę ūkininkai spalio mėnesį sulauks ir pirmųjų išmokų”, – sako Erika Viltrakienė, Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Kaimo plėtros programų departamento direktoriaus pavaduotoja.

Pasak E.Viltrakienės, spartesnį paraiškų vertinimo procesą lėmė keletas priežasčių, svarbiausios kurių – socialinių partnerių pateiktų pasiūlymų pagrindu patobulintas paramos administravimo mechanizmas, seniūnijose įdiegta kompiuterizuota sistema, taip pat per 2004-2006 metus įgyta agentūros specialistų patirtis.

Tai, kad ankstesniais metais laikotarpis nuo paraiškų pateikimo iki paramos gavimo buvo ilgesnis nei dabar, lėmė ir paramos skirstymo specifika. „2004 metais gautas paraiškas galėjome pradėti vertinti tik 2005 metų pradžioje, o tuo metu prasidėjo naujas paraiškų surinkimo etapas, taigi agentūros specialistams teko dvigubas krūvis”, – teigia NMA Kaimo plėtros programų departamento direktoriaus pavaduotoja.

Nors šiemet paraiškų vertinimas vyksta sparčiau, E.Viltrakienė taip pat atkreipia dėmesį, kad nemažoje dalyje gautų paraiškų NMA specialistai randa netikslumų arba nėra gavę visų reikalingų dokumentų. Dėl to ūkininkams yra siunčiami papildomi užklausimai, o galutinis šių paraiškų įvertinimas ir paramos išmokėjimas priklausys nuo to, kaip sparčiai bus patikslinti reikiami duomenys.

Šiuo metu pagal KPP paramos priemones žemdirbiams yra išmokėta beveik 800 mln. litų, dar daugiau kaip 300 mln. litų prognozuojama paskirstyti pagal šiais metais gautas paraiškas. Visas 2004-2006 metų KPP biudžetas siekia daugiau kaip 1,6 milijardų litų. Kadangi žemdirbiai KPP priemones įgyvendina ne vienerius metus, visas 2004-2006 metams kaimo plėtrai skirtas biudžetas šiuo metu jau yra paskirstytas, todėl rizikos, kad dalį šių lėšų reikės grąžinti ES, nėra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.