Kinija taps supervalstybe

Tyrimų centras „Pew Global Attitudes Project” paskelbė apklausos, atliktos JAV, Japonijoje, Kinijoje, Indijoje ir Pakistane, rezultatus.

Šių šalių gyventojai buvo paprašyti įvertinti kitų tautų ekonomiką, pateikti pasaulio ateities prognozes, rašo verslo laikraštis „Vzgliad”.

Paaiškėjo, kad Azijos šalių gyventojai neslepia savo antipatijų artimiausioms kaimynėms.

Pavyzdžiui, dauguma japonų nemėgsta Kinijos ir Pakistano, kinai savo ruožtu nemėgsta Japonijos ir Indijos.

Indai gana teigiamai vertina Japoniją, tačiau nemėgsta Pakistano ir Kinijos.

Rusija labiausiai mėgstama Kinijoje ir Indijoje, o nemėgstama – Pakistane ir Japonijoje.

Jungtinės Valstijos populiariausios tarp japonų ir kinų, nepopuliarios – tarp pakistaniečių.

Įdomu, jog kinai japonų bendruomenę vertina kaip „konkurencinę”, „šiurkščią” ir „šiuolaikišką”, o japonai kinų bendruomenę – kaip „konkurencinę”, „nacionalistinę” ir „egoistinę”.

Vienas aštriausių klausimų – Kinijos galios augimas. 95 proc. kinų pozityviai vertina Kinijos karinio potencialo didinimą, o 93 proc. japonų, 76 proc. rusų ir 63 proc. indų – neigiamai.

Kinijos ekonominiam pakilimui pritaria ir 95 proc. kinų, o dėl jo nerimauja pusė indų, 38 proc. Rusijos ir 28 proc. Japonijos gyventojų.

32 proc. indų, 11 proc. amerikiečių, 10 proc. rusų, 7 proc. japonų ir 4 proc. kinų įsitikinę tuo, kad per 10 metų Kinija aplenks JAV ir taps „supervalstybe Nr. 1”.

Prognozės dvidešimčiai metų atrodo kiek kitaip: Kinijos pirmavimą pasaulyje numato 24 proc. indų, 22 proc. amerikiečių, 17 proc. rusų, 19 proc. japonų ir 13 proc. kinų.

Ketvirtadalis Indijos gyventojų, 47 proc. amerikiečių, 45 proc. Rusijos, 59 proc. Japonijos ir 34 proc. Kinijos gyventojų įsitikinę, jog Kinija niekada negalės užimti vietos, šiuo metu priklausančios Jungtinėms Valstijoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.