Reikjaviko kino festivalis prasideda sensacingai – nuo elektros išjungimo

Reikjaviko kino festivalis prasideda sensacingai – nuo elektros
išjungimo visame Reikjaviko mieste ir didžiausio pasaulyje kino ekrano pristatymo.

Ketvirtadienio vakarą tarptautinis Reikjaviko kino festivalis prasideda netikėtai ir sensacingai. Reikjaviko miesto valdžia pritarė kad 10 val. vakaro, oficialios festivalio atidarymo ceremonijos metu, pusvalandžiui visame mieste vienu metu bus išjungta elektra. Nepaisant galimų neigiamų pasekmių miestiečiams ir verslui, buvo pritarta organizatorių sumanymui, kad: „šiaurės pašvaistė turėtų tapti atidarymo dekoracija, o šviesos mieste trukdytų ja grožėtis”. Taip pat festivalio atidarymo metu siekiama „suteikti kinui didžiausią pasaulyje ekraną – šiaurės dangaus skliautą – ir tai galima padaryti tik tamsoje, kurioje ir rodomas kinas”.

Tarptautinio festivalio programoje tarptautiniai vaidybiniai, dokumentiniai, Islandijoje sukurti filmai bei garsių autorių retrospektyvos. Dokumentinių filmų programoje, kuri pristatoma kaip geriausių pasaulio dokumentinių filmų programa ir kurios atranką organizatoriai patikėjo Toronto, Monrealio ir Salonikų festivaliams, yra atrinktas ir Arūno Matelio filmas „Prieš parskrendat į žemę” – jau pelnęs bene daugiausia pasaulinių apdovanojimų per mažiau nei metus rodymo. Taip pat, šiame šioje programoje dalyvauja ir ypatingą pasaulio žiniasklaidos dėmesį pelnęs M.Winterbottom filmas „Kelias į Guantanamą”. Šio filmo herojai Rhuhel Ahmed ir Asif „per klaidą kalėję Guantaname” festivalio ir Amnesty International svečiai. Su ypatingu dėmesiu laukiama ir naujojo amerikiečių filmo-sensacijos „JAV prieš Džoną Lenoną” , kuris pasakoja apie JAV valstybės pastangas nutildyti Džoną Lenoną. Filmo premjeroje dalyvaus ir Džono Lenono našlė – Yoko Ono, kuri su auditorija kalbėsis apie Džoną Lenoną .

Festivalyje savo dalyvavimą patvirtino ir daugiau garsių svečių. Islandijos prezidentas, Mr.Ólafur Ragnar Grķmsson, apdovanos legendinį armėnų kilmės Kanadoje gyvenantį režisierių Atom Egoyan už jo kūrybinį meistriškumą kino mene („for his creative excellency in the art of film” ); Aleksandrui Sokurovui bus įteiktas festivalio apdovanojimas už gyvenimo indėlį į kiną ; viena populiariausių šokių muzikos grupių pasaulyje Daft Punk dalyvaus su savo kino ir muzikos eksperimentais.
Arūno Matelio filmas bus parodytas 4 kartus. Be Reikjaviko festivalio, filmas šiuo metu dar yra rodomas tarptautiniuose kino festivaliuose Mexico (Meksikoje) bei Saratove (Rusijoje).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.