Žodžio, garso ir vaizdo architektūra projekte „Tarp…”

Menų spaustuvėje, kuri tampa jaunų scenos menininkų eksperimentinių projektų platforma, rugsėjo 29 dieną bus pristatytas jaunos poetės ir dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės inicijuotas audiovizualinės poezijos projektas „Tarp…”.

Šis projektas, kurį kūrėjai sieks išauginti į kasmetinį audiovizualinės poezijos festivalį, stengiasi priartinti poeziją prie šiuolaikinio žmogaus gyvenimo būdo. Juk mums svarbiau pamatyti nei išgirsti, prisiliesti nei stebėti, dalyvauti kūrime (nors ir pasyviai) nei būti vien vartotojais. Daugybė žmonių nemėgsta operos, nors nuolatos klausosi muzikos, nesilanko balete, nors jiems patinka šokti, vengia teatro, nors dievina kiną ir vaizdo klipus. Audiovizualinė poezija gali būti tas tiltas, kuris niekada neskaičiusius poezijos žmones atves į naujų patirčių kupiną poezijos-muzikos-vaizdo pasaulį.

Susibūrę į vieną komandą tekstų, garso ir vaizdo kūrėjai siekia suteikti poezijai naują formą – čia gyvai skaitomi tekstai susilieja su videoprojekcijomis ir muzika, kuri „miksuojama” tiesiog žiūrovų akyse.

Gabrielė Labanauskaitė, kuri yra projekto idėjos autorė, Lietuvoje geriau žinoma ne kaip poetė, o kaip dramaturgė: Menų spaustuvės „Dramaturgų kalvėje” jos pjesė „Skaudžiausia 2” pripažinta viena įdomiausių. Su audiovizualiniais menais Gabrielė iš arčiau susipažino studijuodama Suomijoje, o Lietuvoje jau spėjo išleisti audiovizualinės poezijos kompaktinę plokštelę Apelsinai aikštėj apgriuvusioj.

Kiti projekto dalyviai taip pat aktyviai kuria – tik skirtingose meno srityse. Štai Romualdas Lavrynovičius, vienas iš „Tarp…” teksto kūrėjų, taip pat operatorius ir kino režisierius, nemažai dirba lietuviškame kine – dalyvauja AXX filmų festivaliuose, o „Pravda viena minutė” filmų festivalyje laimėjo „Grand Prix”. Kito tekstų autoriaus (taip pat architekto, dizainerio bei idėjų dirbtuvės „Vario burnos” įkūrėjo) Tomo S. Butkaus . išleista tekstų rinktinė „Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto” buvo pripažinta geriausia 2003 m. metų knyga. Projekte jis dalyvauja kartu su grupe „Betoniniai triušiai”. Garso kūrėjai Antanas Dombrovskij ir Tautvydas Bajerkevičius užsiima eksperimentinės muzikos kūryba bei dalyvauja „Jaunos muzikos” festivaliuose. Virginija Apšegaitė ir Virginijus Malčius rūpinasi šio projekto vaizdo raiška – VDA studentė Virginija yra papuošusi ne vieną Vilniaus troleibusą ir sukūrusi įvairių vaizdo-garso instaliacijų, o šiaulietis Virginijus savo mieste garsėja kaip animacinio dipticho „Slidininkas” bei „Dviratininkas” autorius ir multimedijos festivalių „Enter” bei „Virus” dalyvis.

Audiovizualinės poezijos projektas „Tarp…” Menų spaustuvės Kišeninėje salėje vyks rugsėjo 29 d. 19 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.