Kolumbariumo pabaigtuvės vis atidėliojamos

Nekantriai laukiantiems, kada Lėbartų kapinėse pagaliau atsiras sienelės, skirtos urnoms su mirusiųjų pelenais laikyti, teks dar kurį laiką pakentėti.

„Jau bijau ką ir besakyti. Iš pradžių sieneles ketinta pastatyti vasaros pabaigoje, vėliau buvo įvardijama spalio 1-oji, tačiau jau pradedu abejoti, ar ir šis pažadas bus ištesėtas. Dabar jau girdžiu minint kitą datą – lapkričio 1-ąją”, – „Vakarų ekspresui” guodėsi Kapinių priežiūros tarnybos vedėja Ina Kichtenkienė.

Kad šios abejonės turi realų pagrindą, patvirtino ir Savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėja Violeta Staskonienė. Praėjusią savaitę ji rangovo buvusi patikinta, kad darbai išties būsią baigti ne anksčiau nei lapkričio 1-ąją.

Pasak valdininkės, kolumbariumo Lėbartų kapinėse statyba patikėta konkursą laimėjusiai Plungėje registruotai bendrovei „Alfva”. Su ja sudarytoje sutartyje esanti įvardyta vienintelė data – 2006-ieji, o visi čia suminėtieji konkretūs terminai buvę duoti viso labo žodžiu. Rangovo įvardijamos priežastys, lėmusios, kad pažadai taip ir liko neištesėti, – tradicinės: vėlyvas pavasaris, darbų gausa, netikėtai iškilusi būtinybė keisti pirminį projektą, be to, kilę problemų dėl žaliavos tiekimo.

Tą patį „Vakarų ekspresui” patvirtino ir UAB „Alfva” generalinis direktorius Alfredas Stropus. Pasak jo, tik galutinai suderinus projektą, buvę galima užsakyti granito plokštes. „Atgabenus jas iš Kinijos pasirodė, kad dalis jų suskilusios – teko laukti, kol bus atgabentos naujos”, – trukdžius vardijo A. Stropus.

Pagal UAB „Klaipėdos komprojetas” architektų parengtą projektą, centrinėje Lėbartų kapinių aikštėje iškils šešios sienelės – keturios dviaukštės ir dvi vienaaukštės. Pastarosios bus metro aukščio, tokio paties pločio ir 13 metrų ilgio. Dvipusės dviaukštės – 3,4 metro ilgio, 1,4 metro aukščio ir 1,72 metro pločio. Kaip žaliava joms pasirinktas dviejų atspalvių pilkas granitas – tamsus, beveik juodas, ir kiek šviesesnis.

Nišos urnoms bus uždengiamos taip pat granito plokštėmis ir užrakinamos. Sienučių apačioje ketinama sumontuoti pakylas gėlėms. Iš viso šešiose sienelėse bus įrengtos 168 urnos.

Kartu bus sutvarkyta ir centrinė kapinių aikštė, įrengta nauja apšvietimo sistema. Bendra projekto vertė – per 350 tūkst. litų.

Nors darbai dar nebaigti, tačiau, pasak I. Kichtenkienės, susidomėjimas jomis – didžiulis. „Kol kas esame užregistravę tik keturis pareiškimus, tačiau klausinėjančiųjų apie naująjį laidojimo būdą – begalė”, – sakė Kapinių priežiūros tarnybos vedėja.

Kolumbariumo statyba – sudėtinė dar 2004 metų spalį miesto Tarybos patvirtintos Klaipėdos miesto kapinių plėtros 2005-2009 m. programos dalis. Vadovaujantis ja, numatyta ne tik sutvarkyti Lėbartų kapines – atnaujinti vandentiekio bei apšvietimo, sutvarkyti takus ir želdynus, – bet ir smarkiai jas išplėsti. Tam bus panaudotas Klaipėdos ir Lėbartų kaimo pusėje rezervuotas 15 hektarų plotas. Planuojama, kad atlikus visus parengiamuosius darbus čia atsiras vietos 19 tūkst. naujų kapaviečių. Jų turėtų užtekti 13-14 metų. Lėbartų kapinių plėtra, įskaitant ir kolumbariumo statybą, miestui atsieis 11 mln. 600 tūkst. litų.

Dideli darbai suplanuoti ir Joniškės kapinėse. Atstačius apgriuvusią tvorą, joje, kaip ir Lėbartuose, ketinama įrengti nišas urnoms laikyti, o sutvarkius takus bei laisvus vejos plotus – paruošti apie 1600 vietų naujoms kapavietėms. Taip pat miesto Tarybos valia ateityje čia ketinama įrengti vadinamąjį panteoną – vietą, kurioje būtų laidojami miestui ypač nusipelnę klaipėdiečiai.

Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus duomenimis, įvertinus Joniškės ir Lėbartų kapinių plėtrą, Klaipėdai laidoti tinkamų plotų užteks maždaug 17-ai metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.