Vaikų darželiuose „žaidžia” vandalai

Kol svarstoma, ar uostamiesčiui nebūtų per brangu vaikų darželiuose įrengti vaizdo kameras, vandalai sėkmingai naikina šių įstaigų turtą ir taip skriaudžia mažuosius klaipėdiečius.

Vien per pirmuosius keturis šių metų mėnesius uostamiesčio darželių teritorijose vandalai sulaužė 72 tūkst. litų vertės inventoriaus.

Kiek nuostolių patirta vasarą, dar skaičiuojama, tačiau jau dabar matyti, kad jie dideli. Pavyzdžiui, vien lopšelio-darželio „Želmenėlis” vadovai sako per vasarą patyrę per 8 tūkst. nuostolių. O įrengti vaizdo stebėjimo kameras vienoje įstaigoje galima už 15-18 tūkst. litų.

Praradimų niekas nekompensuoja. Tai – darželio vadovybės ir tėvų galvos skausmas. Neberandantys lėšų, o ir nematantys prasmės atstatinėti tai, kas rytoj vėl bus sulaužyta, darželių vadovai apgailestauja, kad dėl to labiausiai nukenčia vaikai.

Vaikams nebėra kur mankštintis

„Atrodo, kad Klaipėdoje siautėja kompanija, kurios tikslas – sulyginti visus darželius su žeme. Siurprizų randame kone kasdien. Išdaužyti langai, išlaužti varteliai, nugriauti sportiniai įrenginiai… Kone kiekvieną rytą kiemsargiai kieme prirenka krūvą tuščių butelių”, – pasakojo lopšelio-darželio „Želmenėlis” direktorė Genovaitė Žmuidienė.

Direktorė labiausiai apgailestavo dėl to, kad praėjusią savaitę darželio teritoriją nusiaubę vandalai nugriovė sportinį įrenginį, kuris buvo reikalingas vaikams mankštintis. Norint jį atstatyti, vien už darbus tektų pakloti kone 4 tūkst. litų, dar tiek pat kainuotų medžiagos. Tokių lėšų darželio vadovybė sakė neturinti.

„Liūdniausia, kad niekas nepagauna tų chuliganų. Aš siūliau policininkams ir saugos tarnybos atstovams surengti pasalą. Bet kasnakt jie juk nebudės. Kelias naktis buvo ramu, o paskui – ir vėl tas pats. Pavyzdžiui, šįryt radome sudraskytą šiltnamį”, – guodėsi G. Žmuidienė.

Sudegino namelius

Darželio „Svirpliukas” vadovė Audronė Šidlauskienė labiausiai apgailestavo, kad vandalai sudegino kieme stovėjusią terasą ir medinius namelius, kuriuos statė darželinukų tėveliai.

„Jei net dienos metu paaugliai nesibaimina ateiti į darželio teritoriją parūkyti ar nusišlapinti, tai ką jie išdarinėja naktį? Kažkoks chuliganas net alaus butelio nepagailėjo – pilną sviedė į langą, išdaužė. Ryte radome patalpas prasmirdusias alumi”, – prisiminė darželio „Atžalynas” direktorė Vanda Armonavičienė.

Direktorės sakė jau seniai nebesodinančios darželių kiemuose gražesnių augalų, nes jų likimas ir taip aiškus.

Pasiilgo sargų

Žinia, prieš keletą metų buvo atsisakyta naktinių sargų paslaugų, ir Klaipėdos mokyklų bei darželių apsauga buvo patikėta privačiai saugos tarnybai „Falc Security”. Ši bendrovė laimėjo Savivaldybės paskelbtą konkursą ir pasirašė sutartį 5 metams.

Tačiau ne visų darželių vadovai patenkinti saugos tarnybos darbu. Kai kurios vadovė net tikino esą, kol darželiuose budėdavo naktiniai sargai, vandalai tiek nesiautėdavo.

„Pavyzdžiui, mūsų darželyje visą vasarą vyko remonto darbai. Darbininkai dirbo ir savaitgaliais – jokių chuliganų. Jie prisibijo žmonių”, – sakė A. Šiliauskienė.

Tačiau, pasak Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Jolantos Ceplienės, negali būti nė kalbos apie naktinių sargų sugrąžinimą.

„Tai labai mažai mokamas darbas. Jei ateis dirbti koks pensininkas, kokia nauda, jis pats bijos tų vandalų, o ne jie jo”, – svarstė valdininkė.

Žinia, prieš keletą metų panaikinus per 100 sargų etatų, buvo teigiama, kad sutaupyta 1,7 mln. litų. Dabar jau skaičiuojama, kad per metus sutaupoma 2,3 milijono litų.

Ne visada įsijungia signalizacija

„Ar įmanoma operatyviai reaguoti, kai turi tiek daug saugomų objektų? Pavyzdžiui, praėjusią savaitę atėję į darbą radome išstumtą lango orlaidę ir išlaužtas grotas, o saugos tarnyba net nesureagavo. Gerai, kad nieko nespėjo pavogti iš kabinetų”, – pasakojo G. Žmuidienė.

Saugos tarnybos „Falck Security” Klaipėdos filialo direktorius Arvydas Gaidukevičius sako, esą ne kiekvienu atveju įsijungia signalizacija, nes ne visose patalpose buvo įrengti stiklo dūžio davikliai, ne visi langai turi specialius magnetus.

„Pagal statybos taisyklių reglamentą mes prieš ketverius metus šveitimo ir ugdymo įstaigose įrengėme saugos įrangą. Žinia, pagrindinės konkurso sąlygos buvo kuo pigesnė paslauga. Vėliau kai kurios įstaigos dar įsirengė papildomų daviklių, žinoma, už papildomą mokestį. O žmonių tikrai pakanka – kai pradėjome saugoti darželius ir mokyklas, ekipažų kiekis gerokai padidėjo”, – pasakojo A. Gaidukevičius.

Sutartis sudarinės individualiai

Darželių vadovai įsitikinę, kad kiekviena įstaiga turėtų individualiai sudarinėti sutartis su saugos tarnybomis.

Regis, tai vienintelis dalykas, ką dėl geresnės darželių apsaugos gali pažadėti uostamiesčio valdininkai.

Anot J. Ceplienės, sutartis su „Falc Security” baigiasi 2007 metų rugsėjo 1 dieną, ir jau dabar svarstoma, kad kitąmet sutartis su saugos tarnybomis galės sudarinėti darželių vadovybės.

„Tik nereikia pamiršti, kad saugos įrangą Savivaldybė iš mūsų nuomojasi, o ne nupirko. Tad jei pasibaigus 5 metams su mumis nebebūtų pasirašyta sutartis, mes visą įrangą turėtume nusirinkti ir išsivežti. Tačiau tikrai neturime nieko prieš, jei sutartis su mumis kiekviena įmonė sudarinėtų individualiai”, – sakė A. Gaidukevičius.

Saugos tarnybos vadovas svarstė, kad visų pirma būtina švietimo ir ugdymo įstaigas aptverti aukštomis tvoromis ir būtinai pakabinti informacines lenteles, kad tai privati teritorija ir čia eiti negalima.

„Buvo svarstoma, kad darželius reikėtų aptverti aukštesnėmis tvoromis. Tačiau bent kol kas tam nėra lėšų. Anksčiau buvo paskaičiuota, kad, pavyzdžiui, miesto mokykloms aptverti reikėtų 8 milijonų litų, bet po to metalas dar labiau pabrango”, – pasakojo J. Ceplienė.

Ne visos kameros veiksmingos

Pasak jos, dabar svarstoma galimybė prie ugdymo įstaigų įrengti vaizdo stebėjimo kameras. Paskaičiuota, kad 54 darželiuose norint įrengti vaizdo kameras prireiktų beveik milijono litų. Vienoje ugdymo įstaigoje įrengti vaizdo stebėjimo kameras kainuotų 15-18 tūkstančių litų.

„Teiksime miesto politikams šį pasiūlymą, gal jie pritars iš miesto biudžeto skirti tam lėšų. Galų gale, juk nebūtina iškarto visuose darželiuose įrengti kameras. Būtų idealu, jei per 5 metus pavyktų įgyvendinti šį projektą. Vaizdo kamerų užfiksuotas vaizdas būtų įrašomas į vaizdajuostę, kurią peržiūrėtų iš ryto atėję darbuotojai”, – sakė valdininkė.

Tačiau A. Gaidukevičius suabejojo, ar tokios vaizdo kameros būtų naudingos.

„Būtų užfiksuota, kad į darželio teritoriją įėjo tamsiai apsirengę žmonės. Identifikuoti tamsiu paros metu įrašytą vaizdą labai sunku. Kam reikalinga kamera, jei į jos fiksuojamą vaizdą niekas nežiūri?” – stebėjosi saugos tarnybos vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.