Prieglaudą Rusijoje randa ne visi pabėgėliai

Nuo teisėsaugininkų slapstęsis nusikaltėlių šulas iš Rusijos sugrąžintas į Lietuvą, tuo tarpu V.Uspaskichas Maskvoje tebesijaučia saugus

Į Lietuvą iš Rusijos parskraidintas nusikalstamo pasaulio autoritetu laikomas Jonas Bielskis, pagarsėjęs Senelio pravarde. Prieš pusmetį iš policijos saugotų savo namų pasprukęs kaunietis po pusantro mėnesio buvo sučiuptas Sankt Peterburge.

Kaimyninės valstybės teisėsaugininkai šįkart jų šaliai neįdomų pilietį netruko perduoti Lietuvai, tačiau vargu ar lygiai taip geranoriškai bus pasielgta su vis dar Maskvoje esančiu Viktoru Uspaskichu.

Motyvai ir aplinkybės dar nežinomi

Vakar į Vilniaus miesto antrąjį apylinkės teismą atvesdintam 57-erių J.Bielskiui buvo paskirta ta pati kardomoji priemonė – suėmimas – kurios nusikalstamo pasaulio šulas buvo sulaukęs jau anksčiau. Tiesa, tąkart, jam sutikus bendradarbiauti su teisėsaugininkais, griežčiausia kardomoji priemonė buvo sušvelninta ir pakeista į namų areštą, tad laisvės atėmimo vietoje jis tepraleido vos porą mėnesių.

Vienas garsiausių Kauno nusikalstamo pasaulio atstovų tapo valstybės saugomu liudytoju. Tai leido J.Bielskiui apmulkinti teisėsaugininkus ir pasprukti iš savo namų laikinojoje sostinėje bei, pasinaudojant svetimais dokumentais, įsikurti Rusijos Federacijoje. Tačiau šįkart sulaikytasis pasigailėjimo nebesulaukė: teismas nustatė jo suėmimo terminą iki spalio 21-osios. Pastarąjį sprendimą priėmė ikiteisminį tyrimą dėl J.Bielskiui inkriminuojamų nusikalstamų veikų kuruojantis teisėjas Ovidijus Ramanauskas.

Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas, įteikęs teismui prašymą dėl J.Bielskio suėmimo, sakė, kad tokia kardomoji priemonė sulaikytajam buvo paskirta už akių dar šių metų balandį, kai šis, apsukęs aplink pirštą jį saugojusius slaptuosius policijos agentus, paspruko iš pat jų panosės.

Su kauke į teismo salę vakar atvesdintas vyriškis elgėsi ramiai. Jis mėgino pabendrauti su ten buvusia žmona ir vaikais.

Prokuroras A.Kazakovas vakar tvirtino su įtariamuoju apie jo pabėgimo motyvus dar nekalbėjęs, todėl nekomentavo, kas paakino valstybės saugomo liudytojo statusą turėjusį J.Bielskį sprukti iš Lietuvos. Lygiai taip teisėsaugininkai kol kas neaptarė ir pačių pabėgimo aplinkybių. Tačiau Generalinės prokuratūros atstovas patikino, kad visa ši informacija artimiausiu metu bus nagrinėjama ikiteisminiame tyrime.

Bielskis – paprasčiau nei Uspaskichas

Vakar „Kauno dienos” kalbintas Lietuvos policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius konstatavo, kad visi teisėsaugininkų veiksmai ieškant, sulaikant ir pargabenant J.Bielskį vyko taip, kaip buvo numatyta: „Kol kas viskas tikrai vyksta pagal planą. Kryptingą paiešką netrukus vainikavo geras rezultatas, o visi apskundimo klausimai irgi baigėsi mūsų naudai. Pilietis buvo mums išduotas, parsivežėme jį sėkmingai, tad dabar mūsų laukia visi iki šiol dar nebaigti darbai”.

Minėdamas sulaikytojo mėginimus apskųsti jo ieškojusius Lietuvos teisėsaugininkus, V.Grigaravičius patikslino, kad jau būdamas už grotų J.Bielskis darė įvairius žygius bandydamas išvengti sugrąžinimo į Lietuvą, tačiau tokie jo kėslai, Rusijos pareigūnų pastangomis, nuėjo perniek.

Pasak V.Grigaravičiaus, tiek sučiumpant Joną Bielskį, tiek sulaikant Viktorą Uspaskichą, kaimyninės šalies milicija su mūsų šalies teisėsaugininkais bendradarbiavo geranoriškai. Tačiau vėliau abu šie įvykiai tarsi tapo skirtingi.

„Jonas Bielskis Rusijoje niekam nebuvo įdomus, todėl mes ir netrukome jį susigrąžinti. Tuo tarpu antruoju atveju galbūt įsikišo politinės jėgos ar specialiosios tarnybos, o milicija buvo nušalinta nuo tolimesnių reikalų, todėl šie pareigūnai tik pasakė mums padarę viską, ką galėję, ir atsiprašė, kad daugiau negali mums pagelbėti, – kalbėjo generalinis komisaras. – Stengiamės palaikyti gerus ryšius su visais teisėsaugininkais nepaisydami, ar tai Rusija, ar Baltarusija. Juolab kad nusikaltėliai sienų nepaiso, todėl mums tenka bendradarbiauti su įvairių šalių pareigūnais, nežiūrint, kokios politinės jėgos vyrauja kitose valstybėse”.

Kalbėdamas apie kliūtis, su kuriomis Lietuvos teisėsaugininkai susiduria mėgindami sugrąžinti į Lietuvą V.Uspaskichą, šalies policijos vadovas pateikė konkretų pavyzdį: „Milicija buvo nušalinta, o ekstradicijos klausimus spręsti ėmėsi prokuratūra. Rusijos Interpolo padalinys, skirtingai, nei to reikalauja norminiai aktai, negalėjo savarankiškai parašyti mums oficialaus atsakymo apie buvusio politiko sulaikymą Maskvoje. Visa tai jiems reikėjo suderinti su prokuratūra, o ši dar derino su kažkokiomis instancijomis, todėl paprasto dokumento parašymas užtruko beveik savaitę”.

Pažiopsoję pareigūnai nubausti

Nemenką sumaištį tarp Lietuvos teisėsaugininkų sukėlęs J.Bielskio pabėgimas iš prabangiai įrengtų jo namų Kaune įvyko balandžio 19-ąją. Tąkart pasklidę gandai apie pabėgėlio likimą buvo vienas už kitą šiurpesni. Manyta, esą taip su neparankiu liudytoju galėjo susidoroti kiti nusikaltėliai, netgi jį nužudyti. Būta ir kitokių nuogąstavimų, neva teisėsaugininkai Senelį tyčia paleido į laisvę kaip masalą kitiems ieškomiems asmenims privilioti.

Vis dėlto netrukus šias versijas paneigė žinia, kad ieškomas asmuo birželio 9-ąją buvo sulaikytas Sankt Peterburge. Teisėsaugininkų teigimu, pasinaudojęs svetimais dokumentais ir nesunkiai nuvykęs bei apsistojęs Rusijoje, J.Bielskis jautėsi pakankamai saugus ir niekieno nesekamas. Sulaikomas jis nesipriešino ir pateikė svetimą asmens pasą, mėgindamas rimtu veidu įtikinti, kad jį sučiupę Rusijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai tiesiog suklydo.

Netikėtą pabėgėlio sulaikymo operaciją Rusijos teisėsaugininkai surengė metro stotelėje, jam išėjus iš nuomojamo prabangaus buto pasivažinėti po miestą. Netrukus pareigūnai sulaikytojo bute atliko kratas, kurių metu aptiko daug pinigų ir įvairių dokumentų.

Generalinė prokuratūra dėl saugomo asmens pabėgimo pradėjo ikiteisminį tyrimą, o jį sulaikius, pavedė įtariamąjį etapuoti į Lietuvą. Pastarąją funkciją vykdė Tarptautinė kriminalinė policija – Interpolas. Akylai stebėtą vyriškį pražiopsoję slaptieji policijos agentai buvo nubausti.

„Dėl Jono Bielskio pabėgimo atliktas tarnybinis patikrinimas ne tik atskleidė kaltuosius pareigūnus, kurie buvo nubausti, bet ir parodė, kad reikia tobulinti dabartinę teisinę bazę. Šiuo metu teisingumo ministro įsakymu jau yra sudaryta darbo grupė, tad mėginsime parengti atitinkamas pataisas Liudytojų ir nukentėjusiųjų apsaugos įstatyme, kad ateityje tokių nesusipratimų būtų išvengta”, – teigė generalinis komisaras V.Grigaravičius.

Išgąsdino nusikalstamo pasaulio šulus

Net ir nepriklausydamas jokiai Kauno nusikalstamai grupuotei, Senelis tarp šešėlinio pasaulio atstovų buvo užsitarnavęs vieno autoritetingiausių veikėjų vardą. Jis pelnydavo gaujų pagarbą ir nuolankumą, nes sugebėdavo su jomis surasti bendrą kalbą, o prireikus mokėdavo išspręsti ir jų tarpusavio nesutarimus.

Į teisėsaugininkų rankas J.Bielskis pakliuvo Generalinei prokuratūrai ėmus aktyviau tirti senus rezonansinius nusikaltimus, įvykdytus prieš dešimtmetį ir seniau. Įvairiais nusikaltimais įtariamas ir ne kartą teistas vyriškis nelaisvėje praleido vos du mėnesius, po kurių nusprendė bendradarbiauti su teisėsaugininkais bei liudyti prieš jam gerai pažįstamus kitus nusikaltėlių pasaulio šulus, tokiu būdu daugeliui jų sukeldamas šoką. Tad netrukus ne vienos žmogžudystės organizavimu ir turto prievartavimu įtariamas vyriškis tapo valstybės saugomu liudytoju, pravertusiu besiaiškinant senus Kauno gaujų nusikaltimus.

Manoma, kad būtent J.Bielskio parodymais rėmęsi pareigūnai sulaikė ir į tardymo izoliatorių uždarė Henriką Daktarą, dažniau minimą Henytės pravarde. Nusikalstamo pasaulio viršūnėlėse tuoj pat atsirito pasipiktinimo banga tokiu išdavikišku elgesiu. Kalbėta, esą dabar niekuo nebegalima pasitikėti, jei apie senus įvykius viską pradėjo pasakoti netgi pats Senelis.

Visuomenės rūmai neatsisakė padėti

Tačiau ne visi Lietuvos piliečiai svetur sulaukia vienodo dėmesio. Pavyzdžiui, nuo rugsėjo 1-osios pagal tarptautinę paiešką ieškomo neskaidria partine buhalterija įtariamo V.Uspaskicho likimu, kaip pranešė naujienų agentūra BNS, ketina pasidomėti Rusijos Federacijos visuomenės rūmai.

Nepaisant to, kad Lietuvos generalinė prokuratūra reikalauja išduoti buvusį Darbo partijos lyderį, Visuomenės rūmų komisijos vadovas Anatolijus Kučerena teigė pasidomėsiąs ir išsiaiškinsiąs susidariusią situaciją dėl neva Lietuvos valdžios vykdomo V.Uspaskicho persekiojimo ir dėl politinio prieglobsčio suteikimo.

A.Kučerena patvirtino, kad eksministras bei eksparlamentaras kreipėsi į komisiją, kuri Rusijoje yra atsakinga už vietos teisėsaugos institucijų bei jėgos struktūrų veiklos ir teisingumo sistemos reformų kontrolę. Pasak jo, V.Uspaskicho klausimas netrukus turėtų būti išnagrinėtas specialiame komisijos posėdyje.

Visuomenės rūmai – gydytojus, aktorius, sportininkus, religijų atstovus bei verslininkus vienijanti patariamoji institucija, kurią žmogaus teisių gynėjų grupės vadina Kremliaus marionete, nagrinėja įstatymus bei vyriausybės nutarimus, tačiau valdžia neprivalo atsižvelgti į jų rekomendacijas.

Vos tik sulaukus oficialaus Interpolo pranešimo apie rugsėjo 15-ąją įvykusį Lietuvos teisėsaugininkų ieškomo V.Uspaskicho sulaikymą Maskvoje, mūsų šalies pareigūnai išsiuntė ekstradicijos prašymą. Generalinė prokuratūra jau iš anksto buvo parengusi prašymą Rusijos teisėsaugai išduoti kaimyninėje šalyje besislapstantį buvusį politiką, tačiau negavusi oficialių žinių apie jo sulaikymą negalėjo pateikti šio dokumento.

Interpolo Rusijos nacionalinis biuras Lietuvos kriminalinės policijos biurą informavo, jog rugsėjo 15 dieną sulaikytas V.Uspaskichas tą pačią dieną pasiprašė politinio prieglobsčio, todėl remiantis Europos Konvencija dėl ekstradicijos buvo paleistas iš areštinės. 47-erių metų skandalingai pagarsėjęs ir Seimo nario bei ūkio ministro postus praradęs verslininkas Rusijoje slapstosi nuo Lietuvos teisėsaugininkų, kurie jį įtaria Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikus apgaulingus duomenis apie jo vadovautos partijos pajamas bei jų panaudojimą.

Nutartį suimti V.Uspaskichą priėmė tas pats Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas, vakar tokią pačią sankciją skyręs kitokiais nusikaltimais įtariamam, tačiau taip pat Rusijoje prisiglausti mėginusiam J.Bielskiui. Be Generalinės prokuratūros sprendimo skelbti tarptautinę paiešką, dėl Darbo partijos įkūrėjo sulaikymo išduotas ir Europos arešto orderis, jei šis mėgintų išvykti į kurią nors Europos Sąjungos šalį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.