Kaip išsirinkti dulkių siurblį?

Namų jaukumą bei žavesį kuria ir švara, todėl kiekvienam geram šeimininkui itin svarbu rasti patogias, patikimas ir kokybiškas valymo priemones. Dulkių siurblys – ne išimtis. Kasmet jo funkcijos vis plečiasi: anksčiau naudotas tik kilimams valyti, šiandien jis ir plauna langus, ir valo dulkes nuo žaliuzių ar knygų nugarėlių.

Kol dulkių siurblys puikiai veikia ir patenkina visus mūsų poreikius, apie jį tiesiog negalvojame. Jei nutinka taip, jog prireikia įsigyti naują, paieškos parduotuvėse gali ir užtrukti. Ypač tuomet, jei apie dulkių siurblius žinome nedaug ar esame neapsisprendę, kokio tipo norėtume.

Dulkių siurblių įvairovė išties didelė, tad renkantis juos derėtų atsižvelgti į namų ar biuro plotą, per dieną susikaupiančių dulkių kiekį (tarkime, biuruose ar butuose greta didelių gatvių dulkių būna daugiau). Na ir, žinoma – piniginės storį. Kiek pigesni įprastiniai sauso valymo dulkių siurbliai. Jų kaina svyruoja nuo 100 iki 600 litų. Brangesni ne tik susiurbiantys visas dulkes, bet ir plaunantys siurbliai. Už juos gali tekti sumokėti ir apie 800-1000 litų. Tačiau toks siurblys atlieka daugiau funkcijų.

Sauso valymo siurbliai gana įvairūs. Jų esti cilindrinių – siurbliai turi didelę dulkių talpyklą, sugeba siurbti ir sausas šiukšles, ir surinkti vandenį; kompaktiniai – nedideli, lengvi ir patogūs nedidelėse patalpose; cikloniniai – itin galingi siurbliai, ilgai išsaugo didelę įsiurbimo galią; kasetiniai – puikiai filtruojantys dulkes siurbliai ir t.t.

Svarbu atsižvelgti į siurbimo galią

Rinkdamiesi dulkių siurblį dauguma pirkėjų atsižvelgia į jo galingumą, tačiau čia labai lengva suklysti. Dauguma painioja dulkių siurblio siurbimo galią ir variklio galingumą. Klaidingai manoma, kad kuo didesnis variklio galingumas, tuo daugiau dulkių siurblys susiurbs. Deja, dažnai būna net atvirkščiai. Modernūs, mažai energijos naudojantys, taigi ir mažesnio variklio galingumo siurbliai dažnai turi didesnę siurbiamąją galią.

Siurbiamoji galia paprastai siekia apie 250-480 W. Keleto kambarių butui užtenka ir 250 W siurbimo galios, tačiau dažnai užsiteršiančioms patalpoms geriau rinktis 300 W galios dulkių siurblius.

Popierius sulaiko daugiau mikrodalelių

Šiuolaikiniai dulkių siurbliai paprastai susiurbia dulkes į specialų rezervuarą, kuris dabar dažnai gaminamas popierinių maišelių pavidalo. Šiuos maišelius tenka keisti po kiekvieno siurbimo, tad dauguma pirkėjų, rinkdamiesi naują dulkių siurblį, būgštauja, jog tokie maišeliai po kurio laiko gali tiesiog dingti iš apyvartos. Kad taip nenutiktų, visuomet geriau rinktis populiarių modelių dulkių siurblius.

Kuo popierinis dulkių rezervuaras geriau už medžiaginį? Jo nereikia purtyti ar valyti, be to, manoma, jog popierius sulaiko daugiau smulkiųjų dalelių, taigi namai lieka švaresni. Vienintelis trūkumas – reikiamu momentu popieriniai maišeliai gali baigtis ir jums teks bėgti į parduotuvę pasipildyti jų atsargų. Tad bene geriausia rinktis kompaktišką siurblį, kuriame galima naudoti tiek medžiaginius, tiek popierinius maišelius.

Papildomos dulkių siurblio funkcijos

Renkantis dulkių siurblį nederėtų pamiršti pasidomėti ir papildomomis jo funkcijomis ar priedais. Tarkime, plaunantis dulkių siurblys ne tik puikiai susiurbia sausas dalelytes ar išplauna jūsų kilimą, bet gali valyti baldus, įsisenėjusias dėmes, sutraukti ant grindų išsiliejusį skystį. Viena naudingiausių šio tipo siurblio papildomų funkcijų – langų plovimas.

Prie visų tipų siurblių rinkinių paprastai būna pridėtas ir nemažas komplektas įvairių antgalių bei vamzdžių. Galite rasti įvairiausių šepetėlių kampams, poliruotiems bei minkštiems baldams valyti, knygų nugarėlėms ar žaliuzėms. Tiems, kas namuose laiko katę ar šunį, ypač derėtų atkreipti dėmesį, ar dulkių siurblio rinkinyje nėra šepetėlių jų plaukams valyti.

Įdomu tai, kad kai kurie siurbliai turi oro gaivinimo sistemas. Prie specialios angos pritaisę prietaisą su gaiviais kvapais siurbdami atliksite ir kitą, oro gaiviklio funkciją. Labai patogu, jei siurblys turi sutraukiamo laido funkciją – susivyniojęs dulkių siurblio viduje jis nesimaišys jums po kojomis. Beje, pasaulyje esti ir belaidžių dulkių siurblių, įkraunamų akumuliatoriais ir valdomų nuotoliniu pulteliu.

Stacionarūs dulkių siurbliai

Kol kas nedaugeliui teko girdėti apie stacionarius dulkių siurblius, kurių nereikia tampyti iš kambario į kambarį, nuolat valyti ar junginėti iš vieno elektros lizdo į kitą. Tokie stacionarūs siurbliai dažniausiai įrengiami didesnėse įmonėse ar organizacijose, tačiau puikiai tinka net ir nedideliuose butuose, nes jo galingumas nustatomas pagal patalpų plotą.

Stacionaraus siurblio idėja paprasta – balkone ar nedideliame sandėliuke įmontuojamas dulkių siurblio „variklis”. Specialūs vamzdžiai išvedžiojami po butą (žinoma, jie paslepiami po specialia apdaila). Prireikus išsiurbti kambarį jums telieka išsitraukti siurblio žarną, besijungiančią su šiukšlių vamzdynu, ir paspausti jungtuką. Toliau viskas vyksta įprastai. Didžiausias skirtumas tas, kad dulkės iš jūsų būsto išsviedžiamos tiesiai į lauką.

Stacionarių dulkių siurblių šalininkai teigia, jog valant namus nešiojamaisiais dulkių siurbliais perdirbtas oras iš jų sugrįžta į tą pačią patalpą, o juose įmontuoti filtrai nesugeba sulaikyti mažiausių granulių: tabako dūmų, kambarinių erkių ar virtuvinių suodžių. Beje, valyti tokį siurblį jums teks tik kokius du ar tris kartus per metus – užteks išvalyti purvo rezervuarą ir vieną kartą per metus išpurtyti medžiaginį filtrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.